Poznati koji imaju lupus i podijelili su svoja iskustva

Poznati koji imaju lupus

Poznati koji imaju lupus bore se s ovom bolešću u svakodnevici, a neki od njih odlučili su to javno obznaniti. Život s kroničnom bolešću poput lupusa može biti izolirano iskustvo, osobito kada nemate veze s drugima koji razumiju kroz što prolazite.

Lupus, autoimuno stanje, može uzrokovati upalu u različitim dijelovima tijela, uključujući kožu, srce, bubrege, pluća i zglobove.

Simptomi se kreću od iscrpljujućeg umora i kožnog osipa do kronične boli, vrućice, oštećenja bubrega, srčanih problema, depresije i oscilacija u težini.

Poznati koji imaju lupus

Često nazivan “nevidljivom bolešću”, lupus se može pogrešno shvatiti, a drugi podcjenjuju njegovu ozbiljnost zbog nepostojanja vidljivih simptoma.

Evo koje slavne osobe imaju lupus.

Selena Gomez

Selena Gomez dobila je dijagnozu autoimunog poremećaja 2015. Od tada je prošla kemoterapiju i transplantaciju bubrega od njezine prijateljice Francie Raíse kako bi riješila problem. Gomez uzima lijekove kako bi ublažila simptome bolesti i bila je iskrena o nuspojavama, što je, nažalost, dovelo do uvredljivih komentara na društvenim mrežama.

Selena Gomez
FOTO: Shutterstock

Kristen Johnston

U prosincu 2013. Kristen Johnston otkrila je svoju dijagnozu lupusnog mijelitisa, vrste transverzalnog mijelitisa, neurološkog poremećaja koji proizlazi iz upale leđne moždine. Na Facebooku je otkrila da ima slabost mišića cijelog tijela i da joj je potrebna steznica za vrat kako bi poduprla glavu.

Nakon izazovnog putovanja koje je uključivalo brojne liječnike i boravka u klinici Mayo, Johnston je konačno dobila dijagnozu i podvrgnula se liječenju kemoterapijom i steroidima. Zahvalna je na poboljšanju zdravlja, priznajući da je “svaki dan dar i nijednu ne uzima sekundu zdravo za gotovo”.

Toni Braxton

Toni Braxton dijagnosticiran je sistemski eritematozni lupus 2008. godine. U rujnu 2022. podvrgnuta je značajnom zahvatu na srcu kako bi se riješio utjecaj stanja, priznajući da je ranije pomalo zanemarivala svoje zdravlje.

Braxton je ispričala svoja iskustva za People, priznajući da je bila hospitalizirana zbog svojeg stanja i svoj propust jer nije dala prioritet rutinskim testovima za procjenu učinka bolesti na njezine organe.

Ispričala je kako je otkrila potrebu za koronarnim stentom zbog ozbiljnog začepljenja u lijevoj glavnoj koronarnoj arteriji, što je moglo rezultirati fatalnim srčanim udarom.

Nick Cannon

Nick Cannon je otvoreno ispričao kako je lupus umalo odnio njegov život u 31. godini. Dokumentirao je svoje zdravstveno putovanje u svojem talk showu, a dijagnozu je dobio 2012. To je označilo početak desetljeća ispunjenog bliskim pozivima, transfuzijama krvi, kemoterapijama i boravcima u bolnici.

Cannon je naglasio duboke promjene načina života koje je zahtijevalo njegovo stanje, priznajući poteškoće prilagodbe.

Lady Gaga

Iako Lady Gaga nije pokazivala očite simptome lupusa, bila je granično pozitivna na tu bolest 2010.

Kao prioritet postavila je podizanje svijesti o lupusu, osobito nakon izdavanja albuma inspiriranog njezinom pokojnom tetom Joanne, koja je umrla od te bolesti.

Gaga stavlja naglasak na povećani rizik kod rodbine pacijenata oboljelih od lupusa i važnost brige o sebi.

Seal
FOTO: Shutterstock

Seal

Sealovi ožiljci na licu pripisuju se diskoidnom lupusu, koji uzrokuje lezije u obliku novčića. Unatoč početnoj nesvjesnosti o svojim ožiljcima, Seal je prigrlio svoju jedinstvenost, shvativši da su ga njegovi ožiljci učinili odmah prepoznatljivim.

Razlikovao je svoje stanje od sistemskog lupusa, koji zahvaća organe, navodeći da je “lagano prošao”.

Shannon Boxx

Nogometašica i prvakinja Svjetskog kupa Shannon Boxx dobila je dijagnozu lupusa 2007. dok je igrala za američku reprezentaciju, ali to nije javno otkrila sve do 2012.

Raspravljala je o izazovima upravljanja simptomima lupusa uz održavanje elitnog atletskog izgleda, ističući utjecaj ekstremnog umora i bolova u zglobovima na njezin nastup. Boxx je naglasila doživotnu prirodu bolesti i uzimanje lijekova.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Whyte, M. (2024). 8 Celebrities Who Have Shared Their Experiences With Lupus. POP SUGAR.
  2. Harding, A. (2023). 10 Celebrities With Lupus. Health.
  3. Nagelberg, R. (2018). Celebrities Who Struggle with Lupus. Healthline.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu