Kronična upala mišića: Simptom ovih četiriju bolesti

Kronična upala mišića

Pod pojmom “upala mišića” najčešće se misli na akutnu upalu mišića ili muskulfiber, odnosno prolazni fiziološki odgovor mišića na opterećenje veće od uobičajenog.

Međutim, postoje i patološka stanja koja se očituju upalom mišića. Kronična upala mišića se zove miozitis. Kod miozitisa se gotovo uvijek radi o autoimunim stanjima (kada naš imunološki sustav napada naše tijelo, u ovom slučaju mišiće), koja uzrokuju kroničnu upalu koja se pojačava i smanjuje kroz duži vremenski period.

Kronična upala mišića ili miozitis

Miozitis se ubraja u veću skupinu stanja zvanih miopatije. Miopatije su stanja, odnosno bolesti skeletnih mišića (mišića koji se vežu na kost).

Različiti oblici miozitisa napadaju različite skupine mišića. Najčešće su to:

  • mišići ruku
  • mišići nogu
  • mišići trupa.

Osim njih, mogu biti i:

  • mišići oka
  • jednjak
  • dijafragma.

Oblici miozitisa su:

miozitis
FOTO: Shutterstock

Polimiozitis

Osnovna klinička manifestacija polimiozitisa je progresivna mišićna slabost koja se razvija tijekom nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Prvo pogađa mišiće nogu, a zatim mišiće ruku.

Bolesnici se najprije žale na simptome i znakove slabosti proksimalnih mišića donjih i gornjih udova kao štu su otežano penjanje uz stepnice, otežano sjedanje i izvođenje čučnjeva, otežano podizanje ruku iznad glave i dr., koji s vremenom postaju atrofični (propadaju) i mogu dovesti do nastanka kontraktura (ukočenost zglobova koja onemogućuje pokret).

Dermatomiozitis

Simptomi su kao kod polimiozitisa, samo se uz njih javljaju još i kožne promjene, karakteristični crveno-ljubičasti osipi na mjestima izloženima suncu (lice i dekolte), hipo ili hiperpigmentacije (područja gdje je koža manje, odnosno više pigmentirana od okolne), kalcifikati u potkožnom tkivu, Raynaudov fenomen (bijeljenje prstiju na hladnoći uslijed stiskanja krvnih žila) i dr.

Kožne promjene obično prethode pojavi znakova miozitisa. Ako bolesnici imaju samo kožne promjene bez znakova i dokaza miozitisa najmanje šest mjeseci, onda govorimo o amiopatskom dermatomiozitisu (CADM) koji često može biti dio paraneoplastičnoga sindroma.

Pročitajte članak “Dermatomiozitis: Bolest koja svoje tragove ostavlja od mišića do kože! Evo koji su simptomi, kakva je prognoza i što podrazumijeva terapija“.

Miozitis s inkluzijskim tjelešcima

Ubraja se u skupinu idiopatskih upalnih miopatija (nepoznatog uzroka) koje se javljaju u starijoj životnoj dobi. Javlja se iza 50. godine života i dominantno pogađa muškarce.

Bolest karakterizira sporoprogresivan tijek, a najčešće zahvaća m. quadriceps femoris (kvadriceps) te fleksore prstiju šaka, što rezultira razvojem atrofije specifičnih lokalizacija (medijalna strana natkoljenica, prednja strana podlaktica).

Imunološki posredovana nekrotizirajuća miopatija

Rijedak je oblik idiopatske upalne miopatije koja se javlja u starijoj dobi. Simptomi su kao i kod polimiozitisa, samo je karakterističan nalaz patohistološke analize biopsije mišića, čime se razlikuje od drugih miopatija.

Kronična upala mišića - simptomi
FOTO: Shutterstock

Kronična upala mišića – simptomi

Glavni simptomi miozitisa su:

Uzroci miozitisa su nepoznati – može se pojaviti sam od sebe, no pretpostavka je da se radi o kombinacijama genetskih (nasljednih) i okolišnih čimbenika.

Stanja uz koja se miozitisi javljaju:

Također se miozitisi javljaju i nakon virusnih infekcija:

Osim miozitisa, postoje i druga stanja koja pogađaju mišiće.

Reumatska polimijalgija

Reumatska polimijalgija ili polimijalgija reumatika karakterizirana je bolovima u ramenima i ramenom obruču, zdjeličnom pojasu, leđima te mišićima vrata. Uz bolove u mišićima tipična je jutarnja ukočenost koja traje više od 60 minuta.

Bol i nelagoda su najgori ujutro i povremeno tako ozbiljni sprječavaju bolesnika da se digne iz kreveta i učini jednostavne aktivnosti. Bol može dovesti i do toga da se ljudu osjećaju slabo iako mišćna slabost nije obilježje ovog poremećaja.

Liječenjem svih navedenih stanja se bave primarno internisti – reumatolozi i imunolozi.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu