Medicinski odobrava

Tina Piskač, dr. med.

Crvenilo ispod pazuha: 3 moguća uzroka i kako ublažiti

Crvenilo ispod pazuha

Crvenilo ispod pazuha najčešće je uzrokovano iritacijom kože brijanjem i kemikalijama, ali ponekad može biti i riječ o gljivičnoj infekciji. Pazusi su često vlažni, a s obzirom na to da je riječ o pregibu kože, nije teško izazvati iritaciju i nakupljanje bakterija na tom području. Osim što predstavlja estetski problem, crvenilo često dolazi u kombinaciji s peckanjem i perutanjem kože, što je neugodno i teško ublažiti, kao i sve kožne probleme na pregibima.

Crvenilo pazuha nakon brijanja
FOTO: Shutterstock

Crvenilo pazuha nakon brijanja

Crvenilo ispod pazuha najčešće je uzrokovano brijanjem, posebno kod ljudi s osjetljivom kožom ili nekim oblikom dermatitisa. Uklanjanje dlačica ispod pazuha britvicom je brzo i jeftino, ali ga treba provoditi često. Oštrica britvice može oštetiti kožu te učiniti lakšim prodor bakterija koje tada mogu izazvati upalnu reakciju. Kožu je tada moguće smiriti nanošenjem aloe vere koja smiruje upale, omekšava kožu i djeluje protuupalno.

Pročitajte članak “Aloe vera gel – njega kože, konzumiranje i recepti“.

Ako nemate aloe veru, crvenilo uzrokovano brijanjem možete ublažiti i tabletom aspirina. Rastopite dvije tablete u malo vode kako biste dobili teksturu paste, a potom je nježno nanesite na iziritirane dijelove pazuha. Ostavite da se osuši, a zatim isperite s malo vode. Kod ovog i ostalih kućnih pripravaka trebali biste biti izuzetno oprezni. Djelatna supstanca kod kućnih pripravaka je često lijek čiju točnu koncentraciju ne znamo. Posljedično može doći do brojnih oštećenja i iritacija kože.

Iritaciju nakon brijanja možete ublažiti i hlađenjem područja hladnom vodom ili kockicom leda, a postoje i posebne termalne vode u spreju koje djeluju protuupalno i pomažu regeneraciji kože. Ako često imate problema s crvenilom pazuha nakon brijanja, razmotrite druge metode uklanjanja dlačica, kao što su depiliranje šećernom pastom ili lasersko uklanjanje dlačica.

U slučaju da uz crvenilo na koži pazuha nailazite i na bolnost, kao i na opipljive kvržice s ili bez gnojnog vrha, potrebno je javiti se liječniku. Najčešće se radi o upali korijena dlake, no moguće je i da je zbog začepljenja izvodnih kanala žlijezda došlo do njihove upale. Ova stanja uglavnom prolaze uz lokalnu ili sistemnu antibiotsku terapiju.

Pročitajte članke:

Osjetljivost na dezodorans i depilacijske kreme
FOTO: Shutterstock

Osjetljivost na dezodorans i depilacijske kreme

Osjetljivost na dezodorans, obojenu odjeću, sredstva za pranje rublja ili depilacijske kreme zbog niza kemikalija koje se nalaze u njima može uzrokovati crvenilo ispod pazuha, ljuskavi i perutavi osip, peckanje te svrbež. U najgorim slučajevima mogu se pojaviti crvene kvržice i plikovi koji izlučuju sekret i tada je potrebno što prije otići liječniku.

Reakcija kože ispod pazuha na dezodorans može se javiti nakon prvog nanošenja, ali i nakon više mjeseci izloženosti. U slučaju kožne reakcije liječnik može prepisati antihistaminike ili koritikosteroidne kreme te vas uputiti na alergijsko testiranje.

Osobe s atopijskim dermatitisom sklonije su reakcijama na dezodoranse, depilacijske kreme i ostale iritanse. Kako bi se izbjegla upalna stanja, preporučuje se koristiti dezodoranse bez mirisa i alkohola te one na prirodnoj bazi bez kemijskih spojeva koji bi mogli izazvati iritaciju. Također, izbjegavajte depilacijske kreme ako osjećate peckanje nakon nanošenja i uočite crvenilo nakon uklanjanja kreme.

Pročitajte članak “Prirodni dezodorans – recept za sigurnu zaštitu od neugodnih mirisa“.

Crvenilo uzrokovano gljivicama
FOTO: Shutterstock

Crvenilo uzrokovano gljivicama

Crvenilo ispod pazuha može biti posljedica gljivične infekcije kože – dermatomikoze. Najčešće se radi o kandidozi-dermatomikozi izazvanoj kvascima iz roda Candida (najčešće Candida albicans). Ona je sastavni dio zdravog organizma, ali može uzrokovati probleme kada se prekomjerno razmnoži, što se događa prilikom slabljenja imunološke obrane organizma (stres, iscrpljenost, antibiotici).

Bitnu ulogu u nastanku ovih kožnih promjena ima i lokalno oštećenje kože na koju se infekcija lakše “nakači”. Tada se manifestira kao infekcija koja zahvaća čitav organizam (sustavna infekcija) ili pojedine njegove dijelove, kao što su nokti, koža, vlasište ili sluznice (vaginalna kandidijaza, kandidijaza probavnog sustava, kožna infekcija).

Dermatomikoza se najčešće pojavljuje na pregibima kože, ispod pazuha, dojki te na preponama. Počinje laganim svrbežom, a zatim se može primijetiti crvenilo, pucanje i rubno ljuštenje kože. Liječi se antimikotskim kremama uz praćenje liječnika i dermatologa.

Kako bi se spriječio nastanak dermatomikoze, potrebno je održavati područja kožnih pregiba čistim i suhim jer vlaga pogoduje razmnožavanju gljivica. Gljivične infekcije također su češće u prostorima gdje boravi mnogo ljudi, kao što su škole, domovi, vrtići i bazeni. Zato je nakon korištenja zajedničkih prostorija preporučljivo tuširanje i pažljivo brisanje ručnikom, kako se ne bi zadržavala vlaga na područjima pazuha i drugih kožnih pregiba.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Armpit Yeast Infection. (2022). Cleveland Clinic.
  2. Huang, S. J. (2021). Common Rashes Found in the Armpits. Verywell Health.
  3. How to Treat an Armpit Rash. (2018). Healthline.
  4. Huizen, J. (2018). What causes an underarm rash? Medical News Today.

Saznajte više o gljivičnim infekcijama:

Ocijenite članak

3.11 / 5   19

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu