Anksiozni snovi: Imate li noćne more ljeti? Vrućine bi mogle biti uzrok! Evo kako visoke temperature utječu na vaš san

Anksiozni snovi

Jeste li primijetili da imate noćne more ili intenzivne snove ljeti? Visoke temperature koje teško podnosimo posljednjih nekoliko tjedana mogu negativno utjecati na spavanje kod mnogih ljudi. Kako naša unutarnja tjelesna temperatura igra značajnu ulogu u ciklusima spavanja, vanjske temperature je mogu poremetiti i tako uzrokovati isprekidan ili loš san.

Naša tjelesna temperatura pada za nekoliko stupnjeva kako bi nam pomogla zaspati i prirodno raste kada je vrijeme za buđenje.

Ako vam se tjelesna temperatura prerano poveća, probudit ćete se iz sna.

Osim toga što će vas vrućina konstantno buditi iz sna, tijekom velikih vrućina mogu se pojaviti i anksiozni snovi.

Anksiozni snovi podrazumijevaju svaki san ili noćnu moru koja nam uzrokuje stres ili stvara osjećaj tjeskobe
FOTO: Shutterstock

Što su anksiozni snovi?

Anksiozni snovi podrazumijevaju svaki san ili noćnu moru koja nam uzrokuje stres ili stvara osjećaj tjeskobe. Ono s čime se naš mozak bori u budnom stanju može nas pratiti dok spavamo. Stresni snovi još su jedan način na koji naš mozak pokušava “obraditi” brigu. Ti se snovi mogu dogoditi nakon značajnih životnih promjena, ali mogu biti i nusprodukt svakodnevnog stresa.

Anksiozni snovi mogu biti neugodni i mogu vas učiniti nervoznima do kraja dana. Najčešći anksiozni snovi su ispadanje zuba, snovi o tome da smo goli u javnosti i da nas netko proganja. Primjerice, možete sanjati i polaganje ispita koji ste prije nekoliko godina mukotrpno položili, ali u snu ga morate ponovo polagati.

Još jedna karakteristika anksioznih snova je to što nam se čine stvarnijima od običnih snova te nas mogu probuditi usred noći.

Ako spavate u prevrućoj prostoriji, vaše tijelo ne može napredovati kroz cikluse spavanja
FOTO: Shutterstock

Kako vrućina uzrokuje anksiozne snove?

Većina ljudi pretpostavlja da anksiozni snovi nastaju zbog stresa, traume, anksioznosti ili drugih faktora u našem životu.

Iako je to uglavnom točno, vanjski čimbenici poput temperature su također jedan od uzroka. Zbog topline vaše tijelo može pomisliti da ste tjeskobni, čak i ako niste.

Ako spavate u prevrućoj prostoriji, vaše tijelo ne može napredovati kroz cikluse spavanja koji ovise o tjelesnoj temperaturi, što može rezultirati isprekidanim spavanjem. Čak i ako spavate osam sati, nećete se osjećati odmorno jer ste se budili nekoliko puta tijekom noći.

Usto, toplina utječe i na to kako sanjate na način da se otpuštaju određeni hormoni i snovi vam se čine realnijima. Također, vaš puls i krvni tlak se povećavaju, zbog čega se aktivira osovina hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlijezda u mozgu koja je odgovorna za tjelesnu reakciju na stres otpuštanjem kortizola. Na ekstremnoj vrućini vaše tijelo reagira kao da ste uznemireni, što utječe na anksiozne snove.

Kako spriječiti anksiozne snove
FOTO: Shutterstock

Kako spriječiti anksiozne snove?

Anksiozne snove uzrokovane bilo kojim od ovih čimbenika možete spriječiti na sljedeće načine:

  • reguliranjem tjelesne temperature u prostoriji u kojoj spavate (korištenjem ventilatora ili klima uređaja i sl.)
  • korištenjem lagane posteljine u krevetu
  • meditacijom prije spavanja
  • zamračivanjem prostorije u kojoj spavate
  • stavljanjem kockica leda u posudu ispred ventilatora koji prozračuje prostoriju
  • konzumiranjem laganih obroka prije spavanja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu