Može li konzumacija energetskih pića uzrokovati srčani udar?

Može li konzumacija energetskih pića uzrokovati srčani udar

Energetska pića postala su popularna, osobito među mladima, s oko 30 % američkih tinejdžera koji ih redovito konzumiraju. Iako se reklamira za poboljšanje tjelesne ili mentalne učinkovitosti, prekomjerni unos povezan je s kardiovaskularnim problemima poput povišenog krvnog tlaka, srčanih bolesti i srčanih udara.

Mogu li energetska pića uzrokovati srčani udar?

Posljednjih godina bilježimo porast broja hitnih posjeta zbog pretjerane konzumacije energetskih pića, što se povezuje s ozbiljnim kardiovaskularnim komplikacijama, uključujući srčane udare. Ova pića često sadrže visoke razine kofeina, šećera i stimulansa poput guarane, taurina, karnitina i ginsenga.

Preporučeni maksimalni unos kofeina je 100 mg dnevno za adolescente i 400 mg za odrasle, ali neka energetska pića prelaze tu granicu, što dovodi do trovanje kofeinom.

Dok je umjerena konzumacija kofeina općenito sigurna, visoke razine mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Sastojci poput taurina i ginsenga također mogu uzrokovati zdravstvene probleme u velikim količinama, osobito u kombinaciji s kofeinom. Mnoga energetska pića sadrže prekomjerne količine ovih sastojaka, ponekad više od deset puta više od preporučenog dnevnog unosa taurina.

Mogu li energetski napici oštetiti vaše srce
FOTO: Shutterstock

Pregled iz 2017. pokazao je da pretjerana konzumacija energetskih pića može dovesti do kardiovaskularnih problema kao što su aritmije, srčani zastoj i infarkt miokarda, osobito u kombinaciji s alkoholom ili drugim stimulansima.

Međutim, nema dovoljno dokaza za utvrđivanje izravne uzročno-posljedične veze između energetskih pića i zatajenja srca, što zahtijeva daljnja istraživanja njihove sigurnosti i kombiniranih učinaka njihovih sastojaka.

Mogu li energetski napici oštetiti vaše srce?

Pretjerana konzumacija energetskih napitaka može štetiti srcu na različite načine, potencijalno dovodeći do nekoliko kardiovaskularnih problema.

Fibrilacija atrija

Ova uobičajena vrsta srčane aritmije može uzrokovati ubrzane otkucaje srca ili otežano disanje i vodeći je uzrok moždanog udara.

Visoki tlak

Energetska pića mogu povećati krvni tlak, potencijalno uzrokujući zdravstvene probleme kod osoba s hipertenzijom.

Aritmije

Problemi s električnim sustavom srca mogu uzrokovati aritmije, što dovodi do abnormalno sporih ili brzih otkucaja srca. Akutna konzumacija energetskih pića može poremetiti električni sustav srca, povećavajući broj otkucaja srca u mirovanju, što je zabrinjavajuće za osobe s dijabetesom, visokim BMI-om ili obiteljskom poviješću kardiovaskularnih bolesti.

Zatajenje srca

Ovo stanje nastaje kada srce ne može pumpati dovoljno krvi da zadovolji potrebe tijela. Izvještaji o slučajevima iz 2021. dokumentirali su mlade muškarce kod kojih se razvija zatajenje srca i bubrega nakon prekomjerne konzumacije energetskih napitaka, sa značajnim poboljšanjem zabilježenim nakon prestanka i liječenja.

Konzumacija šećera

Visok unos šećera iz energetskih pića može dovesti do debljanja, dijabetesa tipa 2 i drugih ozbiljnih stanja. Utvrđeno je da visoka konzumacija pića zaslađenih šećerom povećava rizik od krvnog tlaka i hipertenzije kod djece i adolescenata. Međutim, nisu sva energetska pića bogata šećerom; neki koriste zamjene za šećer.

Simptomi srčanog udara

Srčani udar može se manifestirati simptomima kao što su bol ili nelagoda u prsima, slabost, ošamućenost, hladan znoj, bol u čeljusti, vratu ili leđima, bol u jednoj ili obje ruke ili ramena i nedostatak zraka.

Drugi mogući simptomi uključuju neobičan umor, mučninu ili povraćanje. Hitna liječnička pomoć ključna je za smanjenje oštećenja srčanog mišića.

Koliko energetskih pića uzrokuje srčani udar
FOTO: Shutterstock

Koliko energetskih pića uzrokuje srčani udar?

Ne postoji konsenzus o točnom broju energetskih napitaka koji mogu izazvati srčani udar, budući da to ovisi o različitim čimbenicima kao što su sastojci, dob, postojeća medicinska stanja i povijest zdravlja.

Dok jedno energetsko piće vjerojatno neće uzrokovati zdravstvene probleme, pretjerana konzumacija može potencijalno dovesti do kardiovaskularnih problema, osobito u kombinaciji s drugim stimulansima ili alkoholom.

Iako izvješća o slučajevima povezuju konzumaciju energetskih pića s kardiovaskularnim problemima poput aritmija i srčanih udara, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se razumjela njihova sigurnost i učinci njihovih sastojaka.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Barry, S. (2024). Can Consuming Energy Drinks Cause a Heart Attack? Healthline.
  2. Fisk, G. i sur. (2021). Energy drink-induced cardiomyopathy. BMJ Case Reports, 14: e239370.

  3. Wassef, B. i sur. (2017). Effects of energy drinks on the cardiovascular system. World J. Cardiol., 9(11):796-806. 
     

     

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu