Početak menstruacije prije 13. godine može povećati rizik od dva opasna zdravstvena stanja!

Medicina sugerira da žene čija menstruacija počne prije 13. godine, osobito one s 10 godina ili mlađe, mogu biti izložene većem riziku od razvoja dijabetesa

Nedavna studija objavljena u časopisu BMJ Nutrition Prevention and Health otkriva korelaciju između rane menstruacije kod djevojčica i povećane vjerojatnosti razvoja dijabetesa tipa 2 i moždanog udara prije 65. godine.

Medicina sugerira da žene čija menstruacija počne prije 13. godine, osobito one s 10 godina ili mlađe, mogu biti izložene većem riziku od razvoja dijabetesa i povezanih komplikacija u ranoj odrasloj dobi i srednjim godinama.

Važno je pratiti čimbenike rizika

Dr. sc. Sylvia Ley, docentica na Sveučilištu Tulane, za Everyday Health naglašava važnost za visokorizične žene da prate metaboličke čimbenike rizika koji se rano pojavljuju, kao što su razina šećera u krvi, lipidni profili i krvni tlak. Međutim, ključno je napomenuti da studija uspostavlja povezanost, a uzročnost između rane menstruacije i povećanog rizika od dijabetesa tipa 2 i moždanog udara nije definitivno dokazana.

Dr. Yalda Afshar, asistentica profesora na UCLA Health, naglašava da su ovi nalazi u skladu s prethodnim studijama koje sugeriraju da reproduktivni čimbenici, uključujući dob menarhe (prve menstruacije), utječu na dugoročno kardiometaboličko zdravlje.

Studija, koja uključuje raznoliku populaciju od oko 17.000 žena, odvaja se od pretežno bijelog američkog i europskog fokusa ranijih istraživanja o menstruaciji, dijabetesu i bolestima srca.
žene s dijabetesom čija je menstruacija počela s 10 godina ili mlađe imaju više nego dvostruko veći rizik od moždanog udara
FOTO: Shutterstock

Rezultati istraživanja

Istraživanje pokazuje da su žene koje su dobile prvu mjesečnicu s 10 godina ili mlađe imale 32 % veći rizik od dijabetesa tipa 2, dok su one s 11 godina imale 14 % veći rizik, a one s 12 godina 29 % veći rizik u usporedbi s onima čija je menstruacija počela s 13 godina.

Osim toga, žene s dijabetesom čija je menstruacija počela s 10 godina ili mlađe imale su više nego dvostruko veći rizik od moždanog udara u usporedbi s onima čija je menstruacija počela s 13 godina, čak i nakon prilagodbe na različite čimbenike.

Iako studija postavlja intrigantna pitanja o odnosu između rane menstruacije i zdravstvenih rizika, naglašava potrebu za daljnjim istraživanjem. Autori sugeriraju da produljena izloženost estrogenu povezana s ranom menstruacijom i potencijalna uloga prekomjerne tjelesne težine ili pretilosti mogu pridonijeti promatranoj povezanosti.

Nalazi naglašavaju važnost razmatranja etničke raznolikosti u budućim studijama kardiometaboličkih čimbenika rizika kod žena koje dobivaju menstruaciju u mladoj dobi. Ženama koje su rano dobile menstruaciju, osobito u dobi od 10 godina ili mlađim, savjetuje se da razgovaraju o metaboličkim rizičnim čimbenicima sa svojim liječnicima i prate promjene šećera u krvi, kolesterola, triglicerida i krvnog tlaka tijekom rane i srednje odrasle dobi.

Afshar se nada da će studije poput ove potaknuti otvorene rasprave o povijesti menstruacije s pružateljima zdravstvenih usluga, smanjujući stigmu oko te teme.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o moždanom udaru u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu