Žudite za čokoladom i ugljikohidratima prije menstruacije? Znanstvenici su došli do novog otkrića zašto baš u to vrijeme apetit “luduje”

Razdoblje koje prethodi menstruaciji često dovodi do žudnje za čokoladom i hranom bogatom ugljikohidratima

Razdoblje koje prethodi menstruaciji često dovodi do žudnje za čokoladom i hranom bogatom ugljikohidratima, što rezultira debljanjem kod mnogih žena, prenosi Medical News Today.

Nedavna istraživanja, objavljena u Nature Metabolism, otkrivaju da osjetljivost na inzulin, koja se odnosi na to kako stanice reagiraju na inzulin, varira tijekom menstrualnog ciklusa. Najviša je u danima koji prethode ovulaciji, a najniža neposredno prije menstruacije.

Otkrića objašnjavaju glad prije menstruacije

Ova otkrića objašnjavaju zašto žene često osjećaju pojačanu glad prije menstruacije, usporavanje metabolizma i veću vjerojatnost debljanja. Sally King, stručnjakinja za menstrualnu fiziologiju na King’s Collegeu u Londonu, koja nije sudjelovala u studiji, smatra ovo otkriće vrijednim pažnje, posebno u kontekstu osoba s dijabetesom koje prijavljuju slične cikličke promjene u upravljanju šećerom u krvi.

Međutim, dr. Kara McElligot, specijalistica za žensko zdravlje u Miri, koja također nije bila uključena u studiju, je upozorila:

Ovo je istraživačka promatračka studija koja pruža neke uvjerljive informacije o pilotu. Studija ove razine može predložiti mogućnosti, ali ne i dokazati da su zaključci istiniti. Metodologija ove studije bila je previše ograničena da bismo definitivno zaključili da je osjetljivost na inzulin smanjena tijekom lutealne faze menstrualnog ciklusa.
osjetljivost na inzulin, koja se odnosi na to kako stanice reagiraju na inzulin, varira tijekom menstrualnog ciklusa
FOTO: Shutterstock

Utjecaj reproduktivnih hormona na osjetljivost na inzulin

Menstrualni ciklus reguliran je hormonima koji rastu i padaju. Studija predlaže da ovi reproduktivni hormoni također mogu utjecati na osjetljivost na inzulin. Istraživanje je uključivalo mjerenje inzulinske osjetljivosti u mozgu žena s prirodnim menstrualnim ciklusom, korištenjem spreja za nos za davanje inzulina. Promatrali su odgovore u hipotalamusu tijekom folikularne i lutealne faze. Prijašnje studije pokazale su proturječne rezultate u vezi s promjenama razine glukoze u krvi.

No, nedavna je studija pokazala da su razine glukoze vrhunske u lutealnoj fazi, a najniže su neposredno prije ovulacije, što se podudara s većom žudnjom za hranom.

Studija je otkrila da je kod mršavih žena djelovanje inzulina u mozgu poboljšalo perifernu osjetljivost na inzulin tijekom folikularne faze, ali ne i u lutealnoj fazi. Ovo sugerira potencijalnu središnju ulogu inzulinskog signaliziranja u mozgu u reguliranju metaboličkih prilagodbi tijekom menstrualnog ciklusa.

Smanjena osjetljivost na inzulin prije menstruacije mogla bi razjasniti žudnju za hranom, promjene apetita i fluktuacije težine koje su mnogi iskusili u to vrijeme. Važno je napomenuti da je studija uključivala mali uzorak od 11 žena, što zahtijeva daljnje istraživanje radi potvrde.

Osjetljivost na inzulin
FOTO: Shutterstock

Osjetljivost na inzulin

Inzulin igra ključnu ulogu u regulaciji razine glukoze u krvi. Osjetljivost na inzulin određuje koliko učinkovito stanice apsorbiraju glukozu iz krvi za energiju. Visoka osjetljivost na inzulin olakšava ovaj proces, dok niska osjetljivost ili otpornost na inzulin (inzulinska rezistencija) dovodi do povišene razine glukoze u krvi i gubitka stanične energije, što potencijalno dovodi do stanja poput preddijabetesa i dijabetesa tipa 2.

U osoba koje nemaju preddijabetes ili dijabetes ova studija pokazuje da je osjetljivost mozga na inzulin pod utjecajem menstrualnog ciklusa, a potencijalno povećava apetit tijekom lutealne faze.

Tijekom predmenstrualne faze smanjenje razine progesterona i estrogena često dovodi do žudnje za slatkom hranom. Studije na osobama s dijabetesom tipa 1 sugeriraju da estrogen povećava osjetljivost na inzulin, što potencijalno objašnjava ovaj fenomen.

Prehrambene preferencije
FOTO: Shutterstock

Prehrambene preferencije variraju ovisno o fazama menstrualnog ciklusa

Iz evolucijske perspektive povećanje razine glukoze tijekom lutealne faze može poslužiti kao kompenzacija za gubitak energije povezan s trudnoćom ili menstruacijom koja slijedi. Ova prilagodba mogla bi dati reproduktivnu prednost u vrijeme nestašice hrane.

Istraživanja su pokazala da prehrambene preferencije variraju ovisno o fazama menstrualnog ciklusa. Iako predmenstrualna želja za hranom bogatom ugljikohidratima može dovesti do debljanja, ona je uravnotežena tendencijom gubitka težine oko ovulacije, što rezultira malom ukupnom promjenom.

Stručnjaci preporučuju prilagodbu prehrane i rutine vježbanja u skladu s fazama menstruacije kako bi se potencijalno optimizirao metabolizam i upravljanje težinom. Razumijevanje međudjelovanja između hormonalnih fluktuacija i metaboličkog zdravlja kod žena moglo bi dovesti do ciljanijih intervencija za upravljanje apetitom, težinom i cjelokupnim zdravljem tijekom menstrualnog ciklusa.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o menstruaciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu