Osteohondroza – vježbe

Osteohondroza

Osteohondroza (“koštana smrt”) obuhvaća razne poremećaje rasta kostiju nepoznatog podrijetla. Karakterističan je prekid protoka krvi u područja okoštavanja, odnosno stvaranja koštanog tkiva iz hrskavičnog i vezivnog tkiva (proces mineralizacije).

Tipično se javlja u vrijeme najveće razvojne aktivnosti kostiju u kasnoj dječjoj ili adolescentnoj dobi, ali može se javiti i kod odraslih. Može obuhvatiti: zglobove kukova, zglobove koljena, pete, stopala, lakat i kralježnicu.

Tipično uzrokuje bol i ima važne ortopedske implikacije.

Više o osteohondrozi možete pročitati ovdje.

Tjelesna aktivnost šalje krv zasićenu kisikom u diskove, zglobove, tetive i mišiće. Time se podiže temperatura mišića, oni se opuštaju i smanjuju se bolni grčevi.

Zato su vježbe izuzetno važne u liječenju osteohondroze.

Starenje kao uzrok

Osteohondroza – liječenje

Uzroci osteohondroze su nepoznati, ali najveći se značaj pridaje genetici, starenju, intoksikaciji, traumama (npr. uslijed sportskih aktivnosti), pretilosti i stresu.

Manifestira se kroz bol u vratu, između lopatica, pri naginjanju trupa, u slabinskom dijelu kralježnice i u nogama, trnce u prstima tijekom spavanja, slabljenje i umor mišića, nemogućnost zadržavanja u određenom položaju, itd.

Za liječenje osteohondroze uglavnom se koriste preparati za uklanjanje boli s protuupalnim učinkom (Deep Relief, Voltaren gel).

Ipak, fizičke vježbe se preporučuju kao jedan od najboljih i najbržih načina za olakšanje boli i uspostavljanje što bolje pokretljivosti. Fizička aktivnost pomaže organizmu u proizvodnji endorfina (koji proizvodi mozak), a riječ je o prirodnoj tvari koja djeluje protiv boli.

Vitamin D

Osteohondroza kralježnice – liječenje

Kralježnica ima lagano zakrivljen oblik slova dvostrukog “S” koji omogućava kretanje u uspravnom položaju i podnošenje velikih uzdužnih opterećenja. Usto, svrha je takvog oblika kralježnice dovoljna savitljivost i mijenjanje položaja različitih dijelova tijela.

Najčešće osteohondroze kralježnice su:

  • osteohondroza l5-s1 – odnosi se na 5. lumbalni kralježak i 1. kralježak sakruma (sakralne kralježnice); ovi kralješci čine bazu kralježnice, a bolesti ili ozljede tog područja mogu uzrokovati jake bolove u donjem dijelu leđa i u nogama.
  • osteohondroza c5-c6 – riječ je o protruziji (izbočenosti) diska kojom dolazi do motornih ispada u jednoj ruci ili obje, slabosti, ukočenosti, a prisutni su i trnci u jednoj ili obje šake.
  • osteohondroza l1-s1 – obuhvaća 1. kralježak lumbalne ili slabinske kralježnice i 1. kralježak sakralnog dijela kralježnice; razna stanja i ozljede mogu donji dio leđa i donje udove učiniti slabije pokretnima i/ili bolnima.

Osteohondroza kralježnice razvija se uslijed prekomjernih i čestih fizičkih opterećenja i nepravilne prehrane. Zahvaća sve elemente kralježnice.

Također postoje i rijetki oblici osteohondroza koji uključuju Freibergovu bolest (glava 2. metatarzalne kosti), Pannerovu bolest (kapitulum), Blountovu bolest (proksimalna tibija), Severovu bolest (kalkaneus) te Sindling–Larsen–Johanssonov sindrom (patela).

Najpouzdanije sredstvo prevencije je neprekidna kontrola i korekcija posture (držanja tijela). I kretanje je preduvjet za zdravu kralježnicu jer tekućina stiže do kralježnih diskova samo ako se oni gibaju.

Što se prehrane tiče, važno je ne pretjerivati s unosom hrane, izbjegavati konzumaciju alkohola uz meso te uzimati suplemente kalcija i vitamina D koji su važni za koštani sustav.

Osteohondroza – vježbe

Prije početka vježbanja važno je konzultirati se s liječnikom  ili fizioterapeutom. Vjerojatno će preporučiti opće vježbe koje dobro zasićuju tkivo kisikom kao što su šetnja, vožnja bicikla, plivanje, itd.

Vježbanjem i istezanjem kralježnice jačaju se mišići i tetive koje je drže u rastegnutom stanju.

Ako je u pitanju jako izražena osteohondroza vratne kralježnice, zabranjeno je sljedeće:

  • kružna gibanja glavom te nagla savijanja glave naprijed i natrag jer to može izazvati poremećaj cirkulacije u glavi,
  • nagli pokreti glave,
  • spavanje na boku (bez anatomskog jastuka),
  • leđno plivanje i plivanje kod kojeg se zabacuje ili okreće glava.
Plivanje

Prvi tjedan treba postupno i pažljivo izvoditi vježbe. Ako se osjete nelagoda ili umor, važno je smanjiti vrijeme vježbanja.

Primjeri vježbi za leđa:

NAZIV VJEŽBECILJ VJEŽBEOPIS VJEŽBE
Kruženje rukamaRazgibava rameni pojas i širi prsni koš. Koristi se i kao vježba za zagrijavanje.Stanite, ispravite se i noge raširite u širini ramena. Pokrećite obje ruke istovremeno, lagano radeći krugove. Širite ih sve dok u rukama ne osjetite napor. Kružite rukama prvo naprijed pa nazad. Prvo kružite jednom rukom, a zatim objema. Kad je jedna ruka dolje, druga mora biti gore. Radite što je moguće šire krugove.
Vertikalno istezanjeRazgibava mišiće ruku i ramena, isteže prsni koš i smanjuje napetost u području ramena. Odlična vježba za zagrijavanje.Stanite i raširite noge u širini ramena. Održite uspravan položaj tijela. Lijevu ruku stavite na struk, a desnu podignite i protegnite što je moguće više, prema gore. Promijenite ruke. Radite vježbu 10 puta svakom rukom. Počnite raditi vježbu jednom rukom, a zatim objema. Potrudite se istezati sve više i više.
Bočna gibanjaIsteže bočne dijelove i kralježnicu te ključne mišiće. Povećava pokretljivost leđa i ispravlja liniju struka.Stanite, noge raširite u širini ramena i malo savinite koljena. Zadržite pravilan položaj zdjelice. Podignite desnu ruku i malo je zabacite iza glave. Lijevu ruku stavite na struk. Lagano se nagnite ulijevo sve dok desna ruka ne zauzme dijagonalan položaj. Brojite do 10. Ponovite vježbu dva puta, zatim promijenite ruke i stranu naginjanja.
Kruženje trupaPokretljivost leđa i kralježnice. Opće opuštanje. Također dobra vježba za zagrijavanje.Stanite uspravno i noge raširite u širini ramena. Zadržite pravilan položaj tijela i zdjelice. Koljena su malo savijena (nemojte ih “zaključati”). Lagano okrenite gornji dio trupa prvo ulijevo, a zatim udesno, koliko možete, bez naprezanja. Izbrojite do 10. Ponovite okret okrećući se prvo udesno, a zatim ulijevo. Ponovite vježbu pet puta.
Naklon naprijedOdlična vježba za opuštanje i razgibavanje.Ispravite se zauzimajući pravilan položaj tijela, a noge malo raširite. Sagnite glavu i podbradak stavite na prsa. Klizite rukama po natkoljenicama prema koljenima. Nagnite se naprijed tako da ruke dopru koliko god je moguće niže, bez naprezanja. 
Gibanje leđaUklanja bol u leđima i napetost. Posebno je dobra za ljude koji puno rade u sjedećem položaju.Stanite uspravno zadržavajući pravilan položaj tijela i zdjelice. Ruke stavite na leđa. Duboko udahnite. Napravite lagani izdah, a istovremeno se meko gibajte unatrag pridržavajući leđa rukama. Ne gibajte se jako. Ponovite vježbu pet puta.
Podignuta nogaUklanjanje napetosti u donjem dijelu leđa i natkoljenicama.Koristite stolac. Stavite jednu nogu na uzvišenje. Stopalo druge noge ostaje na podu. Savijte podignutu nogu. Lagano se nagnite prema sagnutom koljenu. Ostanite u tom položaju brojeći do 10. Promijenite nogu i ponovite vježbu.
Istezanje uz zidIstezanje bočnih i trbušnih mišića. Istezanje i opuštanje leđa.Stanite bočno okrenuti prema zidu. Podignite lijevu ruku i uprite se dlanom o zid u razini ramena. Naslonite se na zid rastežući podignutu ruku. Stavite desnu ruku na desni kuk i pritišćite je prema zidu, pritom oblikujući torzo u luk. Noge ne podižite od poda. Ostanite u tom položaju brojeći do 10. Ponovite vježbu pet puta. Promijenite ruke i istežite drugi bok.
Stajanje pored zidaPoboljšava pravilno držanje tijela. Dobra je za opći razvoj i jačanje mišića. Pomaže u smanjenju boli u vratu.Stanite okrenuti leđima zidu. Noge su razmaknute 15 cm od njega. Savijte noge u koljenima i prislonite donji dio leđa uz zid. Podignite podbradak i privucite što je moguće bliže glavu prema zidu. Ostanite u tom položaju brojeći do 10.
Istezanje prsaIstezanje prsa i ramenih mišića. Za smanjenje napetosti u gornjem dijelu leđa i ramena.Stavite ruke ispružene u visini ramena na dovratnik. Protegnite se unaprijed podižući glavu i podbradak. Ostanite u tom položaju i brojite do 10. Zatim se ispravite. Pokrećite ruke dolje i gore kako biste promijenili snagu istezanja. Nakon svakog istezanja ispravite se i ponovite vježbu još nekoliko puta.
Koljeno prema prsimaSmanjuje bol u leđima, pritisak i napetost.Stanite leđima okrenutim prema vratima ili zidu. Podignite jedno koljeno i privucite ga prema prsima. Tako ćete moći prisloniti donji dio leđa na zid. Ostanite u tom položaju brojeći do 10. Ponovite ovu vježbu s drugim koljenom.
Okreti kraj zidaOpušta ramene, leđne i kralježnične zglobove. Isteže gornji dio tijela.Stanite leđima okrenuti prema zidu. Noge su raširene u širini ramena i razmaknute 30 – 45 cm od zida. Koljena malo savinite. Ruke malo raširite u stranu i lagano se okrenite u krug stavljajući ruke na zid u razini prsa. Stopala ostaju na mjestu. Ostanite u tom položaju brojeći do 10. Vratite se u početni položaj i okrenite na drugu stranu.
Vježbanje na stolcuUklanja bol i napetost. Isteže donji dio leđa i poboljšava cirkulaciju.Sjednite na stolac i ispravite se. Stopala i koljena raširite. Nagnite se koliko možete prema podu, bez naprezanja. Ostanite u tom položaju brojeći do 10. Vratite se u početni položaj i ponovite. Ovu je vježbu bolje izvoditi na rubu stolca (sve dok se osjećate sigurno) jer se cijela težina prenosi na noge, a ne na stolac.
Kruženje ramenimaPovećava pokretljivost ramena i opušta mišiće gornjeg dijela leđa. Uklanja napetost u gornjem dijelu leđa. Stanite uspravno i noge malo raširite. Kružite ramenima prema naprijed podižući ih prema gore i spuštajući ih nazad. Ponovite vježbu 10 puta. Isto to napravite i u suprotnom smjeru.
Koljeno na prsimaProdužuje tetive butova i jača donji dio leđa.Lezite na leđa i desno koljeno savinite pod kutom od 45°. Nagnite kukove, tj. pritisnite donji dio leđa na pod. Uzmite desno koljeno i povucite ga prema prsima. Ostajući u tom položaju brojite do 10. Vježbu ponovite pet puta. Isto to napravite s lijevom nogom.

Ako imate osteohondrozu ramena, u ovom video-materijalu možete pronaći nekoliko vježbi za uklanjanje boli i povećanje pokretljivosti:

Osteohondroza koljena – vježbe

Osteohondroza koljena (Osteochondritis dissecans) najčešće pogađa zglobnu hrskavicu donjeg dijela bedrene kosti.

Najčešće se nelagoda i bol javljaju tijekom sportskih aktivnosti – preopterećenje zgloba koljena, a pojavi se i oteklina (edem). Bol se s vremenom pojačava i prisutna je cijelo vrijeme. Može doći do “škripanja” i osjećaja preskakanja u koljenu (krepitacije). Na dodir koljeno je toplo.

U ovom slučaju pomaže intenzivna fizikalna terapija, u krajnjem slučaju operacija.

Što se vježbi tiče, preporučuju se vježbe istezanja i vježbe jačanja mišića natkoljenice i zdjelice.

Sljedeći video-materijal nudi nekoliko korisnih vježbi upravo za osteohondrozom pogođeno koljeno:

Osteohondroza – intenzitet vježbanja

Nakon vježbanja, kao i kod svakog fizičkog napora, pojavit će se bolovi u mišićima. To je sasvim normalno i uskoro će proći.

Na početku se preporučuje svakodnevno vježbanje jer će tako kralježnica i tetive postati elastičnije.

Bolovi u mišićima

Kad se osjeti poboljšanje, učestalost vježbanja može se smanjiti na dva puta tjedno. To je dovoljno kako bi kosti ostale gipke i rastegnute.

Patološke promjene na kostima ne mogu se ukloniti već za nekoliko dana ili nakon nekoliko puta vježbanja, već je potrebno biti strpljiv i uporan s vježbama.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu