Homeopatski lijekovi za anksioznost

Homeopatski lijekovi za anksioznost

Homeopatski lijekovi za anksioznost alternativa su konvencionalnim lijekovima, a propisuju se individualno.

Tjeskoba izaziva u nama osjećaj strepnje i pretjerane zabrinutosti. Nije nimalo ugodna kad se pojavi u nekoj fazi našeg života i njime zagospodari. Ako joj ne stanemo na kraj, ona poput lopova počinje krasti našu životnu energiju i radost.

S obzirom na to da potiče lučenje hormona adrenalina, dugotrajna anksioznost može izazvati razne psihičke i tjelesne poremećaje koji mogu voditi u bolest.

Pročitajte članak “Anksioznost – simptomi i kako je liječiti?“.

Anksioznost – alternativa

Srećom, postoje alternativna i prirodna rješenja koja nam mogu pomoći da ponovno pronađemo emocionalnu stabilnost i psihički mir. Jedna od tih alternativa je homeopatija.

Danas je homeopatsko liječenje zbog svoje učinkovitosti priznato u cijelom svijetu i jedno je od najprimjenjivanijih metoda liječenja. Utemeljeno je prije gotovo dva stoljeća od strane njemačkog liječnika Samuela Hahnemanna.

Anksioznost - alternativa
FOTO: Shutterstock

Što je homeopatija?

Homeopatija je prirodna medicina i djelotvoran sustav holističkog liječenja koji podržava našu moć samoozdravljenja. Samoiscjeljenje organizma potiče se uz pomoć posebno pripremljenih lijekova. Ti lijekovi se sastoje od različitih tvari iz prirode: kemijskih elemenata i njihovih spojeva, biljaka ili od tvari životinjskog porijekla.

Homeopatija ima jedinstveno gledanje na simptome bolesti. Simptomi se smatraju pokazateljima iscjeljenja same bolesti. Mogu se izliječiti pomoću tvari koje u većim dozama potiču isto bolesno stanje. Drugim riječima, ako nešto uzrokuje bolest, može i izliječiti tu istu bolest.

Vrsta lijeka koja se temelji na ideji “slično se liječi sličnim” naziva se homeopatski lijek.

Od čega se sastoji homeopatski lijek?

Homeopatski lijek se sastoji od izuzetno čiste, prirodne tvari koja se razrjeđuje puno puta.

Kao što je već navedeno, te tvari mogu biti mineralnog, životinjskog, biljnog ili nekog drugog podrijetla. U velikim dozama ta bi tvar izazvala iste simptome koje pacijent pokušava izliječiti.

U malim, razrjeđenim dozama, ne samo da je takva tvar sigurna i bez nuspojava, već pokreće sposobnost tijela na samoiscjeljenje.

Razrjeđivanje ovih tvari radi se na principu poznatom kao “pamćenje vode”, a to je sposobnost vode da zadrži sjećanje na tvari koje su razrjeđene u njoj, dopuštajući joj da sama postane lijek.

Homeopatski lijekovi
FOTO: Shutterstock

Kako nastaju homeopatski proizvodi?

Homeopatski lijekovi su klasificirani u tri razine ljekovite moći: X, C i M, a koje se odnose na 10, 100 i 1000 puta razrjeđenja početne koncentracije lijeka. Što se tinktura više razrjedi, postaje djelotvornija.

Početna baza homeopatskog lijeka radi se s dijelom odabrane tvari otopljene u alkoholu, a naziva se matična tinktura. U daljnjem procesu početna doza se višestruko razrijedi.

Nakon svakog razrjeđivanja otopina se promućka ili “isuši”, a tim mućkanjem se aktivira lijek. Od otopine se zatim prave pilule, prašci, tinkture ili kreme.

Primjena homeopatskog lijeka

Homeopatija ne tretira samo bolest, nego cjelokupnu osobu jer je za nju važno ne samo tjelesno, nego i mentalno i emocionalno stanje osobe da bi se pronašao pravi preparat.

Svi homeopatski lijekovi se propisuju individualno, tako da za jednaku bolest dvije osobe mogu dobiti različite lijekove. Uzimaju se vrlo niske doze tvari da bi, kako smo već spomenuli, izazvala jednake simptome kao i bolest koja se tretira.

Daje se samo jedna doza razrijeđene supstance i onda se čeka reakcija. Pravilno izabran homeopatski lijek najprije izaziva kratkotrajno pogoršanje bolesti, da bi odmah potom došlo do znatnog poboljšanja psihičkih i fizičkih simptoma u roku od 20 do 45 minuta nakon uzimanja lijeka.

Ako je nastupilo poboljšanje, slijedeća doza se daje samo onda kada je poboljšanje prestalo.

Homeopatski lijekovi se nikad ne uzimaju trajno!

Homeopatski pripravci za smirenje
FOTO: Shutterstock

Homeopatski lijekovi za anksioznost

Homeopatski lijekovi za anksioznost, tj. homeopatski pripravci za smirenje raznih vrsta anksioznosti, sastoje se od raznih vrsta prirodnih mješavina, ovisno o vrsti anksioznosti.

Navest ćemo pet najčešćih pripravaka.

1. Aconitum napellus (modri jedić)

Iako je ova biljka otrovna, kao homeopatski lijek koristi se kod iznenadnih napada panike, intenzivnog straha i tjeskobe. Ova vrsta tjeskobe koja u svojem korjenu ima neki oblik straha, popraćena je ubrzanim radom srca, suhoćom usta, nedostatkom daha i crvenilom lica.

Razne vrste strahova, kao i strah od smrti kod tih osoba potaknut je šokom ili nekim traumatskim iskustvom.

Argentum nitricum (srebrni nitrat)
FOTO: Shutterstock

2. Argentum nitricum (srebrni nitrat)

Homeopatski pripravci za smirenje anksioznosti koriste srebrni nitrat za osobe kod kojih je uznemirenost i tjeskoba posljedica neizvjesnosti i straha. To uključuje hipohondriju, strah od visine, klaustrofobiju, ili strah od svakodnevnih stvari.

Takva vrsta anksioznosti može biti praćena simptomima probavnih smetnji poput dijareje te pojačanom žudnjom za slatkišima.

Gelsemium (korijen žutog javora)
FOTO: Shutterstock

3. Gelsemium (korijen žutog javora)

Ovaj lijek se propisuje vrsti tjeskobe koja se zasniva na osjećaju neadekvatnosti. Osobe s ovom vrstom anksioznosti često su plahe, žele samoću i izbjegavaju pritisak od drugih ljudi. Mogu doživjeti agorafobiju, izbjegavati gužvu ili javni nastup.

Ovu vrstu tjeskobe prate osjećaj strepnje, slabost, drhtavica, vrtoglavica, pa čak i nesvjestica. U ekstremnim slučajevima, osoba može biti gotovo paralizirana od straha. Glavobolje su česte, a može doći i do poteškoća s mentalnim fokusiranjem.

Stres - homeopatija
FOTO: Shutterstock

4. Kali phosphoricum (kalijev fosfat)

Za sve koje muči svakodnevni stres – homeopatija preporučuje ovaj lijek. Kalijev fosfat ima široku primjenu u homeopatiji, a preporučuje se kao tonik za živce i mozak.

Ljudi koji su preoterećeni poslom i podložni dugotrajnom stresu često imaju tendenciju da pate od psihosomatskog učinka tjekobe na um i tijelo kroz simptome kao što su tenzijska glavobolja, kronični umor, kiselina i grčevi u želucu.

Phosphorus (fosfor)
FOTO: Shutterstock

5. Phosphorus (fosfor)

Ovaj homeopatski lijek preporučuje se društvenim, šarmatnim osobama koji svojom pojavom često budu u centru pažnje. Njihova tjeskoba je često povezana s potrebom odobravanja društva, lakovjernošću zbog koje ih drugi iskorištavaju ili s ljubavnim razočarenjem.

Kada su tjeskobni, tužni ili uznemireni, njihove misli se raspršuju, imaju problema s koncentracijom i teško završe započete stvari.

Homeopatija i anksioznost – iskustva

Kako biste izabrali najbolji lijek, a niste sigurni koji je za vas, svakako se obratite stručnjaku za homeopatiju. Kod kroničnih stanja homeopatske lijekove je najbolje uzimati pod nadzorom liječnika homeopatske i obiteljske medicine.

Pravilo je da se ne uzima obrok 20 minuta prije i 20 minuta nakon uzimanja lijeka.

Homeopatski lijekovi - gdje kupiti
FOTO: Shutterstock

Homeopatski lijekovi – gdje kupiti

Kao pomoćno ljekovito sredstvo, homeopatski lijek je dostupan u gotovo svim privatnim i biljnim ljekarnama. Homeopatski proizvodi se kupuju bez recepta, a dolaze u obliku malih bijelih kuglica (granula), kapi, praška ili masti.

Granule su šećerne kuglice s infuziranim tekućim lijekom i najčešće se koriste. Uzimaju se sublingvalno (otopljene pod jezikom) kako bi kroz tkiva i kapilare ispod jezika ušle direktno u krv i brzo djelovale na organizam.

Lijekove treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu.

Pročitajte članak “Homeopatske kuglice – od čega su i što se nalazi u njima?“.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu