Popečci od kelja – s krumpirom, sojom, zobenim pahuljicama, prosom, rižom

Popečci od kelja

Kelj je iznimno zdrava i niskokalorijska namirnica bogata vitaminima A , C i K, kalcijem i ostalim mineralima. Kako je riječ o lisnatom povrću, lako se priprema. Zbog karakterističnog okusa nema mnogo ljubitelja, ali zbog nutritivnog sastava može biti dio raznih jela od povrća.

Varivo od kelja i nabujak od kelja samo su neka jela koja se mogu napraviti od ove visokovrijedne namirnice. Ako tražite zanimljivija jela od kelja, popečci od kelja mogu obogatiti vaše obroke.

Kako pripremiti varivo od kelja bez mesa proučite na ovoj poveznici.

Glavica kelja

Popečci od kelja i krumpira

Jela od kelja i krumpira ne podrazumijevaju samo variva, uz kim i sezam na redu su odlični odresci od kelja.

Sastojci:

  • 1 manja glavica kelja,
  • 2 – 3 krumpira,
  • 1 jaje,
  • pola vrećice parmezana,
  • svježi peršin,
  • kim i sezam,
  • sol,
  • krušne mrvice,
  • ulje.

Priprema:

  • Operite kelj, odstranite debele dijelove, a listove izrežite.
  • Tako pripremljeni kelj skuhajte u posoljenoj vodi.
  • Procijedite ga, nasjeckajte i dodajte mu malo soli i pola vrećice parmezana.
  • Krumpir ogulite i naribajte.
  • Krumpiru dodajte sitno nasjeckani peršin, malo papra, kim, sezam i jaje.
  • Smjesu dodajte u kelj i dobro pomiješajte.
  • Ako je smjesa tekuća, možete dodati malo krušnih mrvica.
  • Napraviti popečke, uvaljajte ih u krušne mrvice i pecite na srednje jakoj vatri dok ne porumene.

Popečci od kelja i mesa

Popečci od kelja i soje

Ako volite kombinaciju povrća i soje, dobro začinjeni faširanci od kelja odlično pristaju pireu od krumpira ili riži.

Sastojci:

  • 200 dag skuhane soje,
  • 12 listova kelja,
  • 1 srednja glavica luka,
  • 1 mrkva,
  • po želji svježi peršin i/ili češnjak,
  • sol, papar, slatka paprika u prahu,
  • krušne mrvice,
  • 1 jaje,
  • ulje.

Priprema:

  1. Nasjeckajte luk i peršin, mrkvu narežite na kolutiće, a listove kelja na rezance.
  2. Dinstajte luk da omekša pa dodajte mrkvu.
  3. Kad mrkva omekša, dodajte rezance kelja.
  4. Sve podlijte vodom i kuhajte 15-ak minuta uz povremeno miješanje.
  5. Kad su svi sastojci mekani, pustite da malo ohladi i pomiješajte s prethodno skuhanom sojom.
  6. U dobivenu smjesu dodajte peršin, slatku papriku i krušne mrvice.
  7. Kad se uvjerite da je smjesa dovoljno začinjena, dodajte jaje kako bi je povezalo i po potrebi još krušnih mrvica.
  8. Kalup obložite papirom za pečenje.
  9. Rukama oblikujte popečke i stavite ih u kalup.
  10. Pecite 30 minuta na 170°C.

Zob

Popečci od kelja i zobenih pahuljica

Zobene su pahuljice poznate po izrazito niskom glikemijskom indeksu pa će vas polpete od kelja i zobenih pahuljica dugo držati sitim.

Sastojci:

  • 1 manja glavica kelja,
  • 200 g zobenih pahuljica,
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja,
  • 1 manji luk,
  • 1 jušna žlica nasjeckanog peršina,
  • 1 jaje,
  • sol i papar,
  • krušne mrvice,
  • ulje.

Priprema:

  1. Zobene pahuljice namočite u vodi.
  2. Kelj očistite, operite, narežite na trakice i kratko prokuhajte u kipućoj slanoj vodi.
  3. Zatim ga ocijedite i nasjeckajte.
  4. Na maslinovom ulju popržite sitno nasjeckani luk dok ne postane proziran pa umiješajte kelj, peršin i ocijeđene zobene pahuljice.
  5. Začinite, dobro promiješajte i pustite da malo ohladi.
  6. U mlaku smjesu umiješajte jaje, a uz pomoć krušnih mrvica oblikujte popečke.
  7. Popečke pecite na malo vrućeg ulja s obje strane do zlatno žute boje.

Popečci od kelja i mrkve

Popečci od kelja i mrkve

U ovom receptu si možete dati oduška što se povrća tiče. Slobodno pretjerajte s mrkvom.

Sastojci:

  • 1 kg raznolikog povrća (kelj, mrkva, grašak itd.),
  • 2 jaja,
  • začini,
  • režanj češnjaka,
  • brašno po potrebi,
  • ulje.

Priprema:

  1. Nasjeckajte veće povrće i skuhajte ga.
  2. Procijedite i dodajte jaja, začine, češnjak i brašna koliko treba da se sve poveže.
  3. Grabite popečke žlicom i stavljajte u kipuće ulje.
  4. Pecite sa svake strane oko pet minuta dok ne porumene.

Heljda

Popečci od kelja i heljde

Heljda je pseudožitarica i prikladna je zamjena za rižu, a heljdina kaša je jedan od najboljih izvora proteina u biljnom svijetu.

Sastojci:

  • 100 g heljdine kaše,
  • 2 mrkve,
  • 5 listova kelja,
  • pola ljubičastog luka,
  • 1 jaje,
  • 2 – 3 jušne žlice brašna,
  • krušne mrvice,
  • sol i papar,
  • ulje.

Priprema:

  1. Heljdu skuhajte i ostavite da ohladi.
  2. Mrkvu narežite na kolutiće i stavite kuhati.
  3. Kelj namočite 5 – 10 minuta u kipućoj vodi da omekša.
  4. U blenderu obradite heljdu, kuhanu mrkvu i narezan kelj.
  5. Začinite i dodajte nasjeckani luk.
  6. Smjesi dodajte jaje i brašno te oblikujte popečke.
  7. Popečke uvaljajte u krušne mrvice i pecite na vrućem ulju.

Popečci od kelja i prosa

Popečci od kelja i prosa

Proso je alkalna žitarica i stoga lako probavljiva, ima nizak glikemijski indeks i kuha se 10-ak minuta.

Sastojci:

  • mala glavica kelja,
  • 5 dag prosa,
  • 1 jaje,
  • 2 – 3 jušne žlice brašna,
  • krušne mrvice,
  • 2 – 3 jušne žlice zobenih pahuljica,
  • malo parmezana,
  • sol i papar,
  • 2 – 3 jušne žlice sezama,
  • ulje,
  • malo maslaca po želji.

Priprema:

  1. Skuhajte proso u posoljenoj vodi, prebacite ga u posudu i pustite da malo ohladi.
  2. Kelj operite i kratko prokuhajte u vodi.
  3. Kad je kelj kuhan, nasjeckajte ga, pustite da malo ohladi i dodajte u proso.
  4. Zatim dodajte jaje, parmezan i dobro promiješajte.
  5. Po želji možete staviti malo maslaca.
  6. Dodajte sol, papar i žlicu po žlicu brašna, zobenih pahuljica i malo krušnih mrvica da dobijete gustu smjesu.
  7. Ako je smjesa rijetka, dodajte još malo krušnih mrvica.
  8. Popečke uvaljajte u smjesu krušnih mrvica i sezama.
  9. Pecite kratko s jedne i druge strane na malo ulja.

Kvinoja

Popečci od kelja i kvinoje

Kvinoja je srodna cikli i špinatu, a sadrži više kalcija od mlijeka i željeza od špinata.

Sastojci:

  • 1 i pol šalica kuhane kvinoje,
  • 2 jušne žlice mljevenih lanenih sjemenki namočenih u 6 žlica vode,
  • 1 šalica nasjeckanog kelja,
  • 1/2 šalice zobenih pahuljica samljevenih u brašno,
  • 1/2 šalice naribanog batata,
  • 1/4 šalice suncokretovih sjemenki,
  • 1/4 šalice sitno sjeckanog svježeg bosiljka,
  • 2 jušne žlice nasjeckanog luka,
  • 1 režanj češnjaka,
  • 1 jušna žlica tahinija,
  • 1 i pol čajna žličica sušenog origana,
  • 1 i pol čajna žličica vinskog octa,
  • 1/2 žličice soli,
  • 3 jušne žlice brašna,
  • ulje.

Priprema: 

  1. Mljevene sjemenke ostavite u vodi 10-ak minuta pa sve pomiješajte sve sastojke.
  2. Vlažnim rukama oblikujte popečke i prebacite u kalup obložen papirom za pečenje.
  3. Pecite 15 minuta na 200°C pa ih okrenite i pecite još osam minuta.

Riža

 

Popečci od kelja i riže

Pohanci od kelja izvrsni su u kombinaciji s tvrdim sirom, rižom i prosom.

Sastojci:

  • 1 glavica kelja,
  • 100 g tvrdog sira,
  • 4 jušne žlice krušnih mrvica,
  • 2 jaja,
  • 1 režanj češnjaka,
  • 1/2 šalice riže,
  • 1/2 šalice prosa,
  • sol i papar,
  • brašno i sezam,
  • ulje.

Priprema:

  1. Skuhajte rižu, proso i kelj te procijedite.
  2. Kelj izrežite na male komadiće i umiješajte krušne mrvice, sol, papar, češnjak, naribani sir, jaja, rižu i proso.
  3. Oblikujte popečke i uvaljajte ih u brašno koje ste prethodno pomiješali s malo sezama.
  4. Popečke pecite na ulju sa svake strane dok ne dobiju lijepu crvenkastu boju.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.80 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: popecci od kelja, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu