Pita od jabuka – recept bez glutena i laktoze
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Pita od jabuka tradicionalan je kolač koji se redovito sprema, pogotovo kad su u pitanju dozrele jabuke. Poznata je po prhkom tijestu, jabukama koje su se kuhale sa šećerom i posipanom šećeru u prahu.
Ipak, kad je u pitanju prehrana bez glutena i laktoze, teško je naći recept s kojim biste si mogli dočarati onaj pravi okus pite.
Pita od jabuka bez glutena, laktoze i šećera
Pita od jabuka bez glutena teško je izvediva i zbog tijesta, tj. brašna bez glutena s kojim se ne snalazimo uvijek kao sa pšeničnim brašnom.
Zato je ova pita od jabuka i oraha idealna za sve one koji ne podnose gluten, laktozu i šećer, ali i za one koji su npr. na Paleo prehrani. Tijesto „glumi“ miksana mješavina datulja i oraha.
Pita od jabuka bez glutena – recept
Pita od jabuka i oraha odličan je desert za razna slavlja, ali i kao nutritivno bogat međuobrok.
Sastojci:
- 1 kg jabuka,
- cimet,
- 100 g oraha (mogu i bademi ili lješnjaci ili kombinacija više orašastih plodova),
- 100 g datulja (mogu i suhe smokve),
- bjelanjak (ovisi koliko snijega želite),
- 3 žlice limunovog soka.
Priprema:
- U blenderu izmiksajte datulje i orahe.
- Dobivenu smjesu utisnite u kalup (bezglutensko tijesto za pitu).
- Ogulite i naribajte jabuke (možete ih narezati na komadiće, ali i prethodno prokuhati kako bi izgubile kiselost).
- Pripremljene jabuke posložite na utisnutu smjesu.
- Jabuke posipajte cimetom.
- Napravite snijeg od bjelanjaka.
- Dobiveni snijeg stavite preko jabuka.
- Sve prelijte limunovim sokom (možete posipati mrvljenim orasima).
- Pecite na 180 °C 10 – 12 minuta (dok snijeg ne porumeni).
Fina pita s jabukama – savjet za serviranje
Najsočnija pita od jabuke može se pripremiti u klasičnom kalupu za pite.
Smjesu možete raspodijeliti u manje kalupe pa se kasnije ne morate mučiti s rezanjem (nema konzistenciju kao recept s brašnom), već možete jesti iz kalupa.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Kako očistiti jako prljavu pećnicu? Evo jednostavnih uputa
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja