Soparnik – recept za dalmatinski specijalitet
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Soparnik, zeljanik ili uljenjak je tradicionalna hrvatska pita od blitve. Ovaj specijalitet iz dalmatinskih Poljica datira još iz vremena Turaka (15. do 19. stoljeće), a nastao je kao sirotinjsko jelo. Osnovni sastojci su blitva, peršini luk koji su smješteni između dva sloja tijesta, pa je pogodan za vegetarijance i vegane.
Soparnik je okruglog oblika, promjera od 90 do 110 centimetara. Jede se dok je topao, a komadi se režu se u oblik romba. Prvi komad se reže iz sredine i daje se počasnom gostu. U Poljicama se soparnik tradicionalno peče u kominu i prekriva žeravicom.
Tradicionalno je ovo jelo slano, no postoje i razne varijacije soparnika. Neke verzije su slatke, pa tako sadrže karamel, suho voće i orašaste plodove.
Osim u Poljicama, soparnik nekada možete kupiti na sajmovima ili naručiti od određenih OPG-ova.
Soparnik iz pećnice – recept
I „običan puk“ bez komina može uživati u ovom finom specijalitetu! Ako se želite okušati u pripremi domaćeg soparnika, u nastavku pročitajte jednostavan recept za pripremu.
Sastojci za tijesto
- 500 g brašna,
- 3 žlice maslinovog ulja,
- ½ čajne žlice soli,
- 250 ml vode.
Sastojci za nadjev
- 1 kg blitve,
- 1 vezica mladog luka,
- 2 žlice nasjeckanog peršina,
- 50 ml maslinovog ulja,
- sol po želji.
Sastojci za premaz
- 2 žlice maslinovog ulja,
- 3 režnja češnjaka.
Priprema
- Od sastojaka za tijesto u zdjeli umijesite glatko tijesto.
- Podijelite tijesto na dva dijela i ostavite da stoji pokriveno 15 minuta.
- Dobro operite blitvu, osušite ju i odrežite tvrde dijelove stabljike. Osušenu blitvu izrežite na trakice i stavite u zasebnu zdjelu.
- Blitvi dodajte ulje, narezani mladi luk i peršin. Dodajte malo soli i dobro izmiješajte.
- Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte pola tijesta u oblik kruga, pa ga stavite na dno pleha (veličine 24×40 cm).
- Po tijestu rasporedite nadjev i na vrh stavite drugi dio razvaljanog tijesta (u obliku kruga).
- Rubove tijesta spojite i podvrnite prema dolje.
- Površinu tijesta izbodite viljuškom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 35-40 minuta.
- Kada je soparnik gotov, premažite ga mješavinom maslinovog ulja i usitnjenog češnjaka.
- Pustite da se malo ohladi, pa poslužite.
Soparnik – zanimljivosti
Za kraj, par zanimljivosti o ovom tradicionalnom dalmatinskom jelu:
- Karakterističan je za prostor nekadašnje srednjovjekovne Poljičke Republike.
- Poljički soparnik uvršten je na listu zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske.
- U Poljicima postoji godišnji festival ili „fešta“ na kojoj se bira najbolji soparnik.
- U prošlosti se pripremao na dane posta, Veliki petak, Badnji dan i uoči blagdana Svih Svetih.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja