Soparnik – recept za dalmatinski specijalitet

soparnik

Soparnik, zeljanik ili uljenjak je tradicionalna hrvatska pita od blitve. Ovaj specijalitet iz dalmatinskih Poljica datira još iz vremena Turaka (15. do 19. stoljeće), a nastao je kao sirotinjsko jelo. Osnovni sastojci su blitva, peršini luk koji su smješteni između dva sloja tijesta, pa je pogodan za vegetarijance i vegane.

Soparnik je okruglog oblika, promjera od 90 do 110 centimetara. Jede se dok je topao, a komadi se režu se u oblik romba. Prvi komad se reže iz sredine i daje se počasnom gostu. U Poljicama se soparnik tradicionalno peče u kominu i prekriva žeravicom.

Tradicionalno je ovo jelo slano, no postoje i razne varijacije soparnika. Neke verzije su slatke, pa tako sadrže karamel, suho voće i orašaste plodove.

Osim u Poljicama, soparnik nekada možete kupiti na sajmovima ili naručiti od određenih OPG-ova.

soparnik

Soparnik iz pećnice – recept

I „običan puk“ bez komina može uživati u ovom finom specijalitetu! Ako se želite okušati u pripremi domaćeg soparnika, u nastavku pročitajte jednostavan recept za pripremu.

Sastojci za tijesto

  • 500 g brašna,
  • 3 žlice maslinovog ulja,
  • ½ čajne žlice soli,
  • 250 ml vode.

Sastojci za nadjev

  • 1 kg blitve,
  • 1 vezica mladog luka,
  • 2 žlice nasjeckanog peršina,
  • 50 ml maslinovog ulja,
  • sol po želji.

Sastojci za premaz

  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • 3 režnja češnjaka.

Priprema

  1. Od sastojaka za tijesto u zdjeli umijesite glatko tijesto.
  2. Podijelite tijesto na dva dijela i ostavite da stoji pokriveno 15 minuta.
  3. Dobro operite blitvu, osušite ju i odrežite tvrde dijelove stabljike. Osušenu blitvu izrežite na trakice i stavite u zasebnu zdjelu.
  4. Blitvi dodajte ulje, narezani mladi luk i peršin. Dodajte malo soli i dobro izmiješajte.
  5. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte pola tijesta u oblik kruga, pa ga stavite na dno pleha (veličine 24×40 cm).
  6. Po tijestu rasporedite nadjev i na vrh stavite drugi dio razvaljanog tijesta (u obliku kruga).
  7. Rubove tijesta spojite i podvrnite prema dolje.
  8. Površinu tijesta izbodite viljuškom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 35-40 minuta.
  9. Kada je soparnik gotov, premažite ga mješavinom maslinovog ulja i usitnjenog češnjaka.
  10. Pustite da se malo ohladi, pa poslužite.

soparnik

Soparnik – zanimljivosti

Za kraj, par zanimljivosti o ovom tradicionalnom dalmatinskom jelu:

  • Karakterističan je za prostor nekadašnje srednjovjekovne Poljičke Republike.
  • Poljički soparnik uvršten je na listu zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske.
  • U Poljicima postoji godišnji festival ili „fešta“ na kojoj se bira najbolji soparnik.
  • U prošlosti se pripremao na dane posta, Veliki petak, Badnji dan i uoči blagdana Svih Svetih.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.17 / 5   30

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: soparnik, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu