Piletina s tikvicama i tjesteninom: 3 recepta za brzi ručak
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Tikvice i piletina ubrajaju se u standardne sastojke koje uobičajeno spremamo kod kuće, nosimo sa sobom na posao ili ih uvijek imamo pri ruci kada treba smisliti neki brzinski ručak. I jedna i druga namirnica nude mogućnost kombiniranja s drugim sastojcima i daju prostor kreativnosti u kuhinji.
Međutim, kada želimo klasičan ručak ili večeru, piletina s tikvicama i tjesteninom je nekako logičan izbor čime smo dobili sve makronutrijente u jednom potezu.

Tjestenina s piletinom, tikvicama i vrhnjem
Vrhnje daje kremastu i sočnu teksturu te okus. No, kada koristite vrhnje za kuhanje, birajte ono niskomasno, do 10 % mliječne masti, a dobar izbor bit će i biljna vrhnja poput zobenog, sojinog ili rižinog.
Sastojci:
- 200 g pilećih prsa
- 1 ribana tikvica
- 180 g tjestenine
- 150 ml vrhnja za kuhanje
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- maslinovo ulje
- peršin
- crni papar
- sol.
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama.
- Piletinu narežite na kockice, posolite, popaprite i kratko popržite na maslinovom ulju.
- Dodajte ribanu tikvicu i češnjak te pirjajte nekoliko minuta.
- Ulijte vrhnje za kuhanje i kuhajte oko pet minuta.
- Umiješajte ocijeđenu tjesteninu i posipajte svježe sjeckanim peršinom.

Integralna tjestenina s piletinom i tikvicama
Za nutritivno bogatiju verziju koristite integralnu tjesteninu koja ne mora biti samo na bazi integralnog brašna, već možete odabrati tjesteninu od slanutka, leće ili mješavine mahunarki i žitarica.
Sastojci:
- 200 g pilećih prsa
- 160 g integralne tjestenine
- 1 tikvica (narezana na trakice)
- 1 crvena paprika (narezana na kockice)
- pola glavice brokule (narezane na cvjetiće)
- sok polovice limuna
- maslinovo ulje
- češnjak u prahu
- dimljena paprika
- crni papar
- sol.
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama, a potom je ocijedite.
- Piletinu narežite na trakice te začinite i popržite na maslinovom ulju.
- Brokulu kratko blanširajte.
- Dodajte povrće i pirjajte dok ne omekša.
- Na kraju umiješajte tjesteninu.

Tjestenina s piletinom, tikvicama i lećom
Ovaj ručak ili večera je prava proteinska bomba, zdrava večera s obiljem proteina, ne samo iz mesa, već iz leće i tjestenine od slanutka koja sadrži i dvostruko više proteina od obične.
Kombinacija papra i kurkume u narodnoj medicini ima ljekovita svojstva.
Sastojci:
- 150 g pilećih prsa
- 1 ribana tikvica
- 100 g kuhane zelene leće
- 120 g tjestenine od slanutka
- maslinovo ulje
- kurkuma
- crni papar
- sol
- svježi peršin.
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama, a potom je ocijedite.
- Piletinu začinite paprom, kurkumom i soli te ispecite na maslinovom ulju.
- Dodajte kuhanu leću i pirjajte još oko dvije minute.
- Na kraju umiješajte tjesteninu od slanutka i posipajte svježim peršinom.
Pročitajte i ove članke:
- Ručak za 20 minuta: Recept za finu tjesteninu s tikvicama i sirom
- 14 razloga zašto biste trebali jesti više tjestenine
- Što je bolje – piletina ili puretina? Evo usporedbe.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Liječnici upozoravaju: “Sve više žena ima bolest jetre, a razlog je šokantan!”
- Maja Kuzelj Grgić
- 4 min čitanja