Paprike punjene krumpirom: Pet recepata koji oduševljavaju

Paprike punjene krumpirom

Povrće punjeno drugim povrćem, mesom i/ili sirom nije novost. Podsjeća nas na tradicionalna jela, a punjene paprike su prepoznatljiv kulinarski znak na našim prostorima. Paprike punjene krumpirom spajaju tradiciju, jednostavnost i toplinu domaće kuhinje. 

Za recepte birajte paprike crvene, narančaste ili žute boje, dok zelene nisu idealne zbog svoje čvrstoće.

Slatke i mesnate paprike srednje veličine idealan su odabir. Također, birajte brašnasti, stariji krumpir, dok mladi i crveni krumpir nisu optimalni za ove recepte. 

paprika punjena krumpirom
FOTO: Shutterstock

Paprike punjene krumpirom – najjednostavniji recept

Krećemo od vrlo jednostavnog recepta s poznatim sastojcima koje svi imamo kod kuće. Zapravo, paprika punjena krumpirom je idealan recept kada morate potrošiti uobičajene sastojke, a dobit ćete ukusno jelo. 

Sastojci:

Priprema

  1. Paprike operite, odrežite im vrh i očistite ih od sjemenki.
  2. Oguljeni krumpir narežite na kockice i skuhajte ga u posoljenoj vodi, a potom ga zgnječite vilicom. 
  3. Na maslinovom ulju kratko dinstajte luk, pa dodajte češnjak, a nakon jedne minute dodajte i krumpir.
  4. Dodajte začine i pomiješajte. 
  5. Nauljite posudu za pečenje.
  6. Paprike punite nadjevom, stavite ih u posudu i pecite pola sata na 180 °C pokrivene aluminijskom folijom, a zadnjih 10 minuta maknite foliju. 
Paprike punjene krumpirom i vrhnjem
FOTO: Shutterstock

Paprike punjene krumpirom i vrhnjem 

Za kremastiju verziju punjenih paprika s krumpirom dodajte vrhnje, a po želji i senf. Ostale bazne sastojke ćemo zadržati kao i u prethodnom receptu. 

Sastojci:

  • 4 – 6 većih paprika
  • 500 g bijelog krumpira
  • 1 crveni luk (nasjeckan)
  • 100 ml kiselog vrhnja 
  • 1 čajna žličica senfa 
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja 
  • crni papar
  • pola čajne žličice timijana
  • sol.

Priprema

  1. Paprike operite, odrežite im vrh i očistite ih od sjemenki.
  2. Oguljeni krumpir narežite na kockice i skuhajte ga u posoljenoj vodi, a potom ga zgnječite vilicom. 
  3. Na maslinovom ulju kratko dinstajte luk, a potom dodajte pire
  4. Umiješajte vrhnje, senf i začine. 
  5. Punite paprike, stavite ih potom u posudu za pečenje, dodajte oko 100 ml vode te pokrijte folijom.
  6. Pecite paprike na 190 °C oko 35 minuta, a pred kraj maknite foliju. 
Pečene paprike punjene krumpirom i sirom
FOTO: Shutterstock

Pečene paprike punjene krumpirom i sirom 

Iako dodaju kalorije, polutvrdi sirevi čine razliku kod zapečenih recepata, pa tako i zapečene paprike s krumpirom.

Dodajte ribani sir po želji, a to može biti mozzarella, gauda ili trapist. 

Sastojci:

  • 4 – 6 većih paprika
  • 500 g bijelog krumpira
  • 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
  • 150 g ribanog sira
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • crni papar
  • sol
  • dimljena crvena paprika

Priprema

  1. Paprike operite, odrežite im vrh i očistite ih od sjemenki.
  2. Oguljeni krumpir narežite na kockice i skuhajte ga u posoljenoj vodi, a potom ga zgnječite vilicom zajedno s češnjakom i sirom
  3. Paprike punite smjesom, a na vrh možete dodati još malo sira.
  4. Punjene paprike stavite u posudu za pečenje i pecite na 200 °C oko 35 minuta pokrivene folijom, a zadnjih 10 minuta pečenja maknite foliju. 
Paprike punjene krumpirom i gljivama
FOTO: Shutterstock

Paprike punjene krumpirom i gljivama 

Predlažemo još jedan recept za punjene paprike s krumpirom i dodatkom gljiva. Ako ste ljubitelj gljiva, onda će vam odgovarati aroma ovih punjenih paprika, a dodat ćemo nešto sitno i proteine. 

Sastojci:

Priprema

  1. Paprike operite, odrežite im vrh i očistite ih od sjemenki.
  2. Oguljeni krumpir narežite na kockice i skuhajte ga u posoljenoj vodi, a potom ga zgnječite vilicom.
  3. Gljive narežite na ploške i potom ih dinstajte s češnjakom na maslinovom ulju. 
  4. Pomiješajte gljive i krumpir, dodajte preostale začine i punite paprike
  5. Punjene paprike stavite u posudu za pečenje i pecite na 200 °C oko 35 minuta pokrivene folijom, a zadnjih 10 minuta pečenja maknite foliju.
Mediteranske punjene paprike
FOTO: Shutterstock

Mediteranske punjene paprike 

Za dašak Mediterana, ali i kao odmak od prepoznatljivih recepata dodajte masline i sušene rajčice u smjesu od krumpira i punite paprike. Ne zaboravite i na mediteranske začine koji svako jelo dižu na viši nivo. 

Sastojci:

  • 4 paprike
  • 400 g krumpira
  • oko 7 sušenih rajčica (sitno sjeckanih)
  • 1 šalica crnih maslina (narezanih)
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • crni papar
  • sol
  • pola čajne žličice origana
  • pola čajne žličice bosiljka

Priprema

  1. Paprike operite, odrežite im vrh i očistite ih od sjemenki.
  2. Oguljeni krumpir narežite na kockice i skuhajte ga u posoljenoj vodi, a potom ga zgnječite vilicom, a potom umiješajte začine, narezane masline i sušene rajčice. 
  3. Napunite paprike i stavite ih u posudu za pečenje. 
  4. Pecite punjene paprike oko 35 minuta na oko 190 °C pokrivene folijom, a zadnjih 15 minuta uklonite foliju. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu