Paprike punjene krumpirom: Pet recepata koji oduševljavaju
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja

Povrće punjeno drugim povrćem, mesom i/ili sirom nije novost. Podsjeća nas na tradicionalna jela, a punjene paprike su prepoznatljiv kulinarski znak na našim prostorima. Paprike punjene krumpirom spajaju tradiciju, jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.
Slatke i mesnate paprike srednje veličine idealan su odabir. Također, birajte brašnasti, stariji krumpir, dok mladi i crveni krumpir nisu optimalni za ove recepte.

Paprike punjene krumpirom – najjednostavniji recept
Krećemo od vrlo jednostavnog recepta s poznatim sastojcima koje svi imamo kod kuće. Zapravo, paprika punjena krumpirom je idealan recept kada morate potrošiti uobičajene sastojke, a dobit ćete ukusno jelo.
Sastojci:
- 4 – 6 većih paprika
- 500 g bijelog krumpira
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- crni papar
- mljevena crvena paprika
- sol.
Priprema
- Paprike operite, odrežite im vrh i očistite ih od sjemenki.
- Oguljeni krumpir narežite na kockice i skuhajte ga u posoljenoj vodi, a potom ga zgnječite vilicom.
- Na maslinovom ulju kratko dinstajte luk, pa dodajte češnjak, a nakon jedne minute dodajte i krumpir.
- Dodajte začine i pomiješajte.
- Nauljite posudu za pečenje.
- Paprike punite nadjevom, stavite ih u posudu i pecite pola sata na 180 °C pokrivene aluminijskom folijom, a zadnjih 10 minuta maknite foliju.

Paprike punjene krumpirom i vrhnjem
Za kremastiju verziju punjenih paprika s krumpirom dodajte vrhnje, a po želji i senf. Ostale bazne sastojke ćemo zadržati kao i u prethodnom receptu.
Sastojci:
- 4 – 6 većih paprika
- 500 g bijelog krumpira
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 100 ml kiselog vrhnja
- 1 čajna žličica senfa
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- crni papar
- pola čajne žličice timijana
- sol.
Priprema
- Paprike operite, odrežite im vrh i očistite ih od sjemenki.
- Oguljeni krumpir narežite na kockice i skuhajte ga u posoljenoj vodi, a potom ga zgnječite vilicom.
- Na maslinovom ulju kratko dinstajte luk, a potom dodajte pire.
- Umiješajte vrhnje, senf i začine.
- Punite paprike, stavite ih potom u posudu za pečenje, dodajte oko 100 ml vode te pokrijte folijom.
- Pecite paprike na 190 °C oko 35 minuta, a pred kraj maknite foliju.

Pečene paprike punjene krumpirom i sirom
Iako dodaju kalorije, polutvrdi sirevi čine razliku kod zapečenih recepata, pa tako i zapečene paprike s krumpirom.
Dodajte ribani sir po želji, a to može biti mozzarella, gauda ili trapist.
Sastojci:
- 4 – 6 većih paprika
- 500 g bijelog krumpira
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- 150 g ribanog sira
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- crni papar
- sol
- dimljena crvena paprika.
Priprema
- Paprike operite, odrežite im vrh i očistite ih od sjemenki.
- Oguljeni krumpir narežite na kockice i skuhajte ga u posoljenoj vodi, a potom ga zgnječite vilicom zajedno s češnjakom i sirom.
- Paprike punite smjesom, a na vrh možete dodati još malo sira.
- Punjene paprike stavite u posudu za pečenje i pecite na 200 °C oko 35 minuta pokrivene folijom, a zadnjih 10 minuta pečenja maknite foliju.

Paprike punjene krumpirom i gljivama
Predlažemo još jedan recept za punjene paprike s krumpirom i dodatkom gljiva. Ako ste ljubitelj gljiva, onda će vam odgovarati aroma ovih punjenih paprika, a dodat ćemo nešto sitno i proteine.
Sastojci:
- 4 paprike
- 400 g krumpira
- 200 g gljiva
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- crni papar
- sol
- pola čajne žličice majčine dušice.
Priprema
- Paprike operite, odrežite im vrh i očistite ih od sjemenki.
- Oguljeni krumpir narežite na kockice i skuhajte ga u posoljenoj vodi, a potom ga zgnječite vilicom.
- Gljive narežite na ploške i potom ih dinstajte s češnjakom na maslinovom ulju.
- Pomiješajte gljive i krumpir, dodajte preostale začine i punite paprike.
- Punjene paprike stavite u posudu za pečenje i pecite na 200 °C oko 35 minuta pokrivene folijom, a zadnjih 10 minuta pečenja maknite foliju.

Mediteranske punjene paprike
Za dašak Mediterana, ali i kao odmak od prepoznatljivih recepata dodajte masline i sušene rajčice u smjesu od krumpira i punite paprike. Ne zaboravite i na mediteranske začine koji svako jelo dižu na viši nivo.
Sastojci:
- 4 paprike
- 400 g krumpira
- oko 7 sušenih rajčica (sitno sjeckanih)
- 1 šalica crnih maslina (narezanih)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- crni papar
- sol
- pola čajne žličice origana
- pola čajne žličice bosiljka.
Priprema
- Paprike operite, odrežite im vrh i očistite ih od sjemenki.
- Oguljeni krumpir narežite na kockice i skuhajte ga u posoljenoj vodi, a potom ga zgnječite vilicom, a potom umiješajte začine, narezane masline i sušene rajčice.
- Napunite paprike i stavite ih u posudu za pečenje.
- Pecite punjene paprike oko 35 minuta na oko 190 °C pokrivene folijom, a zadnjih 15 minuta uklonite foliju.
Pročitajte i ove članke:
- Punjene paprike bez mesa s jednako ili čak više proteina
- Punjena rog paprika: Recepti s mljevenim mesom i bez mesa
- Nemaju veze s onima koje poznajete: Punjene paprike kakve još niste probali… a trebali biste!
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Sistolički i dijastolički tlak: Što znače i kako mjeriti?
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja