Najbolje kakao kocke: Tri recepta za sve ukuse

Najbolje kakao kocke

“Hrana bogova”, kako se naziva kakao, zauzima vrlo vrijedno mjesto u kulinarstvu, pa se tako 13. prosinca obilježava i Međunarodni dan kakaa. Zašto baš kakao zaslužuje svoj dan? Svakako nije samo zbog neodoljivog okusa čokolade. 

Kakao ima svoju tržišnu, odnosno ekonomsku vrijednost, kulturnu i povijesnu te kulinarsku. Osim toga, uz kakao se nerijetko veže pojam održivosti s naglaskom na fer trgovinu i održiv uzgoj. 

Kakao je visokovrijedna namirnica i u nutricionističkim krugovima jer se njegova konzumacija vezuje uz zdravlje srca i dobro raspoloženje. Osim navedenog, zauzeo je poziciju i turističkih atrakcija poput brojnih muzeja čokolade koji se mogu pronaći u europskim gradovima. 

Kako bi zajednički proslavili i obilježili Međunarodni dan kakaa, a taman se obilježava u najljepšem mjesecu u godini, vrijeme je da kakao iskoristimo za najbolje kakao kocke.

Odaberite recept po vašem ukusu i uživajte. 
Bakine kakao kocke
FOTO: Shutterstock

Bakine kakao kocke 

Krećemo od jednostavnog recepta – starinske kakao kocke kakve smo navikli jesti kod naših baka. Ovaj recept je klasičan s uobičajenim sastojcima za kolač, a idući recepti će biti bazirani na nutritivno bogatim sastojcima. 

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 200 ml ulja
  • 1 vanilin šećer 
  • 200 ml mlijeka
  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 3 jušne žlice kakaa u prahu 
  • 1 prašak za pecivo

Sastojci za preljev:

  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 3 jušne žlice kakaa u prahu
  • 5 jušnih žlica mlijeka

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C, a kalup za pečenje promjera 20 x 30 cm obložite papirom za pečenje. 
  2. Izmiksajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom do pjenaste teksture. 
  3. Mikser stavite na nižu brzinu, dodajte mlijeko i ulje te izmiksajte sastojke. 
  4. U zasebnoj posudi pomiješajte suhe sastojke – brašno, kakao i prašak za pecivo. 
  5. Sjedinite mokre i suhe sastojke u homogenu smjesu, a potom prelijte smjesu u kalup za pečenje i poravnajte površinu. 
  6. Pecite do 30 minuta, a čačkalicom provjerite je li kolač pečen.
  7. Dok se kolač peče, pripremite preljev tako da u malom loncu otopite maslac, zatim dodajte i sjedinite sve preostale sastojke i sklonite lonac s vatre. 
  8. Kad je kolač pečen i malo ohlađen, izrežite kocke.
  9. Svaku kocku umočite u preljev.
  10. Po želji uvaljajte kocke u mljevene bademe ili orahe. 
Jednostavne kakao kocke
FOTO: Shutterstock

Jednostavne kakao kocke 

Ako ne želite da se vaš kolač bazira na bijelom brašnu, ulju i šećeru, a želite uživati u kakao kockama, napravite ove ukusne kakao kocke s kvalitetnim sastojcima. Zahvaljujući jogurtu dobit ćete mokre kakao kocke

Sastojci:

Sastojci za preljev:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C, a kalup za pečenje promjera 20 x 30 cm obložite papirom za pečenje. 
  2. Izmiksajte jaja s medom i vanilin šećerom do pjenaste teksture. 
  3. Jajima dodajte kokosovo ulje i grčki tip jogurta.
  4. U drugoj posudi pomiješajte pirovo brašno, mljevene bademe, prašak za pecivo i sol, a potom u jednoličnu smjesu sjedinite mokre i suhe sastojke
  5. Prelijte smjesu u kalup za pečenje i poravnajte površinu. 
  6. Pecite do 30 minuta, a čačkalicom provjerite je li kolač pečen.
  7. Dok se kolač peče, pripremite preljev tako da na pari otopite kokosovo ulje i tamnu čokoladu, a biljni napitak dodajte prema potrebi. 
  8. Kad je kolač pečen i malo ohlađen, izrežite kocke.
  9. Svaku kocku umočite u preljev.
  10. Po želji uvaljajte kocke u kokosove mrvice. 
Mokre kakao kocke
FOTO: Shutterstock

Mokre kakao kocke

Za neodoljive i sočne kakao kocke možete napraviti sirup. Sirup koristite nakon što izrežete pečeni kolač, odnosno kakao kocke, a prije stavljanja glazure.

Ovaj sirup možete koristiti u prethodna dva recepta. 

Sastojci:

Priprema

  1. Na srednje jakoj vatri u loncu zagrijte sve sastojke osim maslaca ili kokosovog ulja
  2. Miješajte do glatke konzistencije, a potom dodajte maslac ili kokosovo ulje.
  3. Kada ste umiješali maslac ili ulje, pazite da sirup ne bude prevruć.
  4. Silikonskim kistom premažite svaku kakao kocku i ostavite da malo odstoje kako bi se sirup upio. 
  5. Nakon toga, po želji, uvaljajte jednu stranu kakao kocke u čokoladnu glazuru.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu