Najbolje kakao kocke: Tri recepta za sve ukuse
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
“Hrana bogova”, kako se naziva kakao, zauzima vrlo vrijedno mjesto u kulinarstvu, pa se tako 13. prosinca obilježava i Međunarodni dan kakaa. Zašto baš kakao zaslužuje svoj dan? Svakako nije samo zbog neodoljivog okusa čokolade.
Kakao ima svoju tržišnu, odnosno ekonomsku vrijednost, kulturnu i povijesnu te kulinarsku. Osim toga, uz kakao se nerijetko veže pojam održivosti s naglaskom na fer trgovinu i održiv uzgoj.
Kakao je visokovrijedna namirnica i u nutricionističkim krugovima jer se njegova konzumacija vezuje uz zdravlje srca i dobro raspoloženje. Osim navedenog, zauzeo je poziciju i turističkih atrakcija poput brojnih muzeja čokolade koji se mogu pronaći u europskim gradovima.
Kako bi zajednički proslavili i obilježili Međunarodni dan kakaa, a taman se obilježava u najljepšem mjesecu u godini, vrijeme je da kakao iskoristimo za najbolje kakao kocke.
Bakine kakao kocke
Krećemo od jednostavnog recepta – starinske kakao kocke kakve smo navikli jesti kod naših baka. Ovaj recept je klasičan s uobičajenim sastojcima za kolač, a idući recepti će biti bazirani na nutritivno bogatim sastojcima.
Sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 200 ml ulja
- 1 vanilin šećer
- 200 ml mlijeka
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 3 jušne žlice kakaa u prahu
- 1 prašak za pecivo.
Sastojci za preljev:
- 100 g šećera
- 100 g maslaca
- 3 jušne žlice kakaa u prahu
- 5 jušnih žlica mlijeka.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C, a kalup za pečenje promjera 20 x 30 cm obložite papirom za pečenje.
- Izmiksajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom do pjenaste teksture.
- Mikser stavite na nižu brzinu, dodajte mlijeko i ulje te izmiksajte sastojke.
- U zasebnoj posudi pomiješajte suhe sastojke – brašno, kakao i prašak za pecivo.
- Sjedinite mokre i suhe sastojke u homogenu smjesu, a potom prelijte smjesu u kalup za pečenje i poravnajte površinu.
- Pecite do 30 minuta, a čačkalicom provjerite je li kolač pečen.
- Dok se kolač peče, pripremite preljev tako da u malom loncu otopite maslac, zatim dodajte i sjedinite sve preostale sastojke i sklonite lonac s vatre.
- Kad je kolač pečen i malo ohlađen, izrežite kocke.
- Svaku kocku umočite u preljev.
- Po želji uvaljajte kocke u mljevene bademe ili orahe.
Jednostavne kakao kocke
Ako ne želite da se vaš kolač bazira na bijelom brašnu, ulju i šećeru, a želite uživati u kakao kockama, napravite ove ukusne kakao kocke s kvalitetnim sastojcima. Zahvaljujući jogurtu dobit ćete mokre kakao kocke.
Sastojci:
- 150 g pirovog brašna
- 3 jušne žlice organskog kakaa bez šećera
- 150 ml grčkog tipa jogurta
- 80 ml meda
- 1 vanilin šećer
- 50 ml otopljenog kokosovog ulja
- 2 jušne žlice mljevenih badema
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli.
Sastojci za preljev:
- 100 g tamne čokolade
- oko 3 jušne žlice biljnog napitka
- 2 jušne žlice kokosovog ulja.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C, a kalup za pečenje promjera 20 x 30 cm obložite papirom za pečenje.
- Izmiksajte jaja s medom i vanilin šećerom do pjenaste teksture.
- Jajima dodajte kokosovo ulje i grčki tip jogurta.
- U drugoj posudi pomiješajte pirovo brašno, mljevene bademe, prašak za pecivo i sol, a potom u jednoličnu smjesu sjedinite mokre i suhe sastojke.
- Prelijte smjesu u kalup za pečenje i poravnajte površinu.
- Pecite do 30 minuta, a čačkalicom provjerite je li kolač pečen.
- Dok se kolač peče, pripremite preljev tako da na pari otopite kokosovo ulje i tamnu čokoladu, a biljni napitak dodajte prema potrebi.
- Kad je kolač pečen i malo ohlađen, izrežite kocke.
- Svaku kocku umočite u preljev.
- Po želji uvaljajte kocke u kokosove mrvice.
Mokre kakao kocke
Za neodoljive i sočne kakao kocke možete napraviti sirup. Sirup koristite nakon što izrežete pečeni kolač, odnosno kakao kocke, a prije stavljanja glazure.
Sastojci:
- 200 ml mlijeka ili biljnog napitka
- 100 g šećera ili eritrita
- 2 jušne žlice kakaa u prahu
- 1 jušna žlica maslaca ili kokosovog ulja
- 50 g tamne čokolade.
Priprema
- Na srednje jakoj vatri u loncu zagrijte sve sastojke osim maslaca ili kokosovog ulja.
- Miješajte do glatke konzistencije, a potom dodajte maslac ili kokosovo ulje.
- Kada ste umiješali maslac ili ulje, pazite da sirup ne bude prevruć.
- Silikonskim kistom premažite svaku kakao kocku i ostavite da malo odstoje kako bi se sirup upio.
- Nakon toga, po želji, uvaljajte jednu stranu kakao kocke u čokoladnu glazuru.
Pročitajte i ove članke:
- Kakao za zdravlje: “Hrana bogova” koja čuva srce, krvne žile i mozak! Nutricionistica otkriva kako ga ispravno konzumirati
- Čokolada i kakao: Sočne kocke od 4 sastojka za koje ne trebate paliti pećnicu
- Bez glutena: Recept za kakao-kocke gotove za 15 minuta.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Utjecaj magnezija na organizam: 7 stanja kod kojih pomaže
- Tomislav Stanić
- 3 min čitanja