Med ili sirup od borovih iglica – ljekovitost i recept

med_od_borovih_iglica

Borove iglice vjerojatno nisu najočitiji izbor u potrazi za ljekovitim biljem, ali sadrže iznenađujuće visoke količine C vitamina u odnosu na ostale vrste drveća. Bor je ujedno crnogorično stablo rasprostranjeno po čitavoj Europi zbog čega su njegove iglice zaista lako dostupne svima.

Kao što je poznato, vitamin C je od ključne važnosti za ljudski imunološki sustav jer stimulira proizvodnju bijelih krvnih stanica koje se bore protiv upalnih stanja organizma. 

Također, vitamin C jedan je od najvažnijih komponenti kolagena koji je nužan za stvaranje novih i regeneraciju oštećenih stanica organizma. Osim C vitamina, borove iglice bogate su vitaminom A te karotenoidima zbog čega mogu pomoći u liječenju i ublažavanju nekih medicinskih problema.

borova_suma

Ljekovitost borovih iglica

Zbog velike količine C vitamina, proizvodi od borovih iglica mogu se koristiti kao preventiva protiv prehlade i gripe u zimskim mjesecima.

Borove iglice sadrže aktivne sastojke koji potiču iskašljavanje i izbacivanje sekreta iz dišnih puteva čime pospješuju liječenje upale grla i bronhitisa, a mogu pomoći i u ublažavanju simptoma astme.

Istovremeno, antiseptičko djelovanje eteričnih ulja iz borovih iglica uništava patogene bakterije sprječavajući širenje infekcije dišnih puteva.

Eterično ulje bora dobiva se parnom destilacijom borovih iglica i grančica, a karakterizira ga svjež i snažan miris. Najčešće je bezbojno, ali može biti i boje jantara. Najvažniji sastojci eteričnog ulja bora su bornil-acetat, α- i β-pinen i kamfor.

U tradicionalnoj medicini čest je sastojak preparata za mazanje prsnog koša kod tegoba dišnih puteva. Koristi se i u preparatima za olakšavanje bolova izazvanih reumatizmom, artrozom, artritisom, išijasom i drugim upalnim procesima živčanoga sustava jer povećava prokrvljenost, osvježava i tonizira.

Djeluje blagotvorno kod upalnih stanja kože. Primjenjuje se u njezi vlasišta protiv pojačanog izlučivanja loja, a smanjuje i izlučivanje znoja.

Inhalacije eteričnim uljem bora mogu se primijeniti kod ublažavanja tjeskobe ili stresa. Vrlo dobro osvježava i dezinficira prostor pa se koristi i u preparatima za osvježenje prostora. U skandinavskim zemljama se koristi u saunama.

2011. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu provedeno je istraživanje kojim se htjelo utvrditi da li eterična ulja borovih iglica i češera s područja Gorskog kotara posjeduju antimikrobno djelovanje na rast odabranih sojeva mikroorganizama koji djeluju štetno na ljude i životinje. 

Istraživanje je provedeno tako da je omogućen izravan kontakt eteričnog ulja borovih iglica i eteričnog ulja borovih češera sa stanica mikroorganizma. Iz dobivenih rezultata izračunate su vrijednosti smanjenja rasta mikroorganizama u prisutnosti eteričnog ulja borovih iglica i eteričnog ulja borovih češera. Rezultati su pokazali kako eterična ulja bora imaju veliku potencijalnu upotrebu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.

Borove iglice karakteriziraju visoke koncentracije vitamina A i karotenoida koji djeluju blagotvorno na zdravlje očiju, sprječavajući pojavu mrene i degeneraciju makule, što su najčešći problemi vida u starijoj životnoj dobi.

borove_iglice

Vitamin A važan je i u očuvanju zdravlja kože jer njegova antioksidativna svojstva uništavaju štetne slobodne radikale te ubrzavaju regeneraciju stanica kože, zbog čega proizvodi od borovih iglica mogu pospješiti liječenje ožiljaka od akni te usporiti nastanak bora.

Bijeli bor je najrasprostranjeniji bor, a uspijeva na različitim staništima (pjeskovitim, kamenitim, bogatim i siromašnim tlima) i u različitim klimatskim regijama. Njegovi pozitivni učinci na zdravlje čovjeka opisani su u znanstvenom radu provedenom 2019. godine na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

U radu se navodi kako se mladi izbojci beru u proljeće, suše se ili se od njih dobiva eterično ulje koje djeluje blagotvorno na rad hipofize, a može se koristiti za inhalaciju kod bronhitisa kao i za kupke kod artritisa. 

Smola koja se dobije zarezivanjem stabla skuplja se radi dobivanja terpentinskog ulja koje služi za masažu. Ekstrakt običnog bora upotrebljava se u mnogobrojnim farmaceutskim pripravcima. 

U znanstvenom radu provedenom 2014. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu opisane su zdravstvene koristi Vajmutovog bora (lat. naziv Pinus strobus L.). Njegov pozitivan učinak dokazan je kod stanja kao što su slomljene kosti, kašalj, grlobolja, bolesti bubrega i pluća, a pomaže u liječenju svih vrsta upala.

Iako se od suhih borovih iglica može skuhati klasičan blagotvorni čaj, manje je poznato kako nam one mogu poslužiti i u pripremi “meda” odnosno sirupa koji se može koristiti svakodnevno uz prethodnu jednostavnu pripremu.

“Med” od borovih iglica – recept

Priprema “meda” od borovih iglica ne zahtijeva mnogo vremena i sastojaka, ali sirup treba odležati 40 dana na suncu prije upotrebe, što treba imati na umu kada planirate početak njegova korištenja.

Sastojci:

 • 1 kg iglica bora, jele ili smreke,
 • 1 kg šećera ili meda,
 • 1 limun.

Priprema:

 1. Naberite što više mladih izboja iglica, najbolje iz šumskih područja gdje je zrak nezagađen. Dobro ih operite i ostavite da se osuše.
 2. Na dno čiste i suhe staklenke nanesite tanak sloj šećera ili meda.
 3. Preko šećera odnosno meda nanesite gusto sloj iglica.
 4. Nanosite redom sloj šećera pa iglica pritom ih sabijajući prema dnu staklenke sve dok ne dođete do vrha.
 5. Između nekoliko slojeva možete dodati i par kriški limuna ako želite citrusnu aromu. 
 6. Staklenku dobro zatvorite i ostavite na osunčanom mjestu. Iglice će kroz to vrijeme pustiti smolu od koje nastaje sirup odnosno med.
 7. Nakon 40 dana (5-6 tjedana) sirup procijedite i izlijte u manje staklenke. 
 8. Čuvajte ga čvrsto zatvorenog u hladnjaku.
priprema_med_borove_iglice

Med od borovih iglica možete koristiti svakodnevno, a preporučuje se u zimskim mjesecima uzimati dvije do tri žlice čistog meda kao prevenciju od upale dišnih organa. 

Nemojte ga koristiti kao dodatak čajevima jer će vruća voda ukloniti većinu aktivnih zdravih sastojaka.

Med od borovih iglica smiju koristiti i djeca starija od 1 godine.

Trudnice ne smiju koristiti proizvode od borovih iglica ili drugih zimzelenih biljaka jer određeni aktivni sastojci u njima mogu naštetiti plodu.

Članak objavljen:

Saznajte kako izliječiti upalu grla:

Ocijenite članak

4.04 / 5   28

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: borove iglice kad se beru, Med sa Borovim iglicama, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu