Fina galetta za skori kraj ljeta: Recept sa sezonskim namirnicama u zagrljaju prhkog i aromatičnog tijesta

Galetta od voća

Ako se dosad niste susretali s nazivom “galetta“, evo ukratko o tome. Prvaci u slastičarstvu, Francuzi, taj izraz koriste za prhka tijesta kao za pite, koja nekako rustikalno, neki bi rekli nezgrapno, “grle” nadjev na način da su vanjski rubovi preklopljeni preko dijela nadjeva. Kao da se previše ne trudite da izgleda lijepo. 🙂 

Nadjev može biti slan i sladak, ali se češće radi slatko. Karakteristično je da bude sezonsko i da bude aromatično, a to se nerijetko postiže dodavanjem raznih začina, alkohola i slično.  

Ovo vrijeme godine – kada još ima ljeta, a jesen se nazire – vjerojatno mi je draže od samog ljeta, a ako govorimo o hrani, sada ima svega. Baš to je i motiv galette. Kombinirala sam bundevu i grožđe, uz smokve, breskve i jabuke. Tijesto je tako prhko i aromatično da se topi u ustima. Kako i ne bi kad je kombinacija pirovog i heljdinog brašna uz malo krupice za palentu.

Galetta od voća
FOTO: Mare

Neću previše duljiti, sigurno vas najviše zanima recept, pa izvolite!

Sastojci za prhko tijesto:

Sastojci za premaz:

Galetta od voća
FOTO: Mare

Sastojci za nadjev:

  • 700 g voća po želji (ili 200 g bundeve, 100 g grožđa, 200 g jabuka, 100 g breskvi, 100 g smokava)
  • 4 jušne žlice mljevenih oraha
  • 1 jušna žlica heljdinog brašna
  • 1 jušna žlica samljevenog rogača
  • 100 g muscovado šećera.

Sastojci za premaz nakon pečenja:

Sastojci za serviranje, po želji:

Galetta od voća
FOTO: Mare

Priprema

  1. Prhko tijesto napravite tako da najprije pomiješate sve suhe sastojke i onda u njih umiješate veganski maslac ili margarin na listiće te sve dobro izgnječite rukama. Postepeno dodajte hladnu vodu i, kad je sve sjedinjeno, formirajte deblji disk, omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku da odstoji sat vremena
  2. Voće i bundevu nasjeckajte na tanko, pa pomiješajte s brašnom (ono će upiti višak tekućine i formirati kremasti okus voćnog soka), orasima i šećerom. 
  3. Sastojke za prvi premaz pomiješajte, osim šećera (njega ćete posipati naknadno). 
  4. Kad je tijesto odmorilo, razvaljajte ga na debljinu otprilike pola centimetra, ne morate paziti da rubovi budu pravilni. Dapače, to je jedan od zaštitnih obilježja galette. Prebacite na papir za pečenje u protvan u kojem ćete peći.
  5. Raspodijelite nadjev po tijestu, ali ostavite par centimetara tijesta po rubu koje onda presavinite po nadjevu. 
  6. Tijesto premažite premazom i posipajte šećerom. Pecite na 200 °C oko pola sata. Ohladite na mreži za hlađenje. 
  7. Kad se galetta ohladi, premažite voće i tijesto premazom od marmelade i vode. To će galetti dati sjaj, dodatnu aromu i pomoći da tijesto ostane prhko cijelo vrijeme. 
  8. Ako želite, meni su slastan dodatak uz galettu mekani domaći veganski sir, mrvica kremastog aceta i kap maslinovog ulja, uz listiće timijana. No, bez brige, bez svega toga i dalje ćete pri svakom zalogaju imate puuuna usta okusa. 

U slast!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu