Džem od crnog ribiza: Bez šećera, s malinama i lavandom

Džem od crnog ribiza Bez šećera, s malinama i lavandom

Bobičasto voće nerijetko se naglašava kao jedno od najbogatijih vrsta voća zbog visokog udjela antioksidanasa, vitamina i minerala. Međutim, najčešće slušamo uglavnom o borovnicama ili jagodama, dok neko drugo voće poput ribiza prolazi ispod radara.

Razlog tome je i što ribiz nije toliko dostupan u trgovinama kao ostalo sezonsko voće.

Također, kratka im je sezona. Crni ribiz trpkog je okusa, bere se od kraja lipnja do početka kolovoza, pa ga je dobro sačuvati u obliku proizvoda kao što je džem od crnog ribiza.

Na 100 g crni ribiz sadrži oko 60 kalorija, obiluje vitaminom C, antocijanima, flavonoidima i polifenolima, pa njegova konzumacija djeluje protuupalno i antioksidativno. U procesu pravljenja džema, trpki okus se ublažuje.

Džem od crnog ribiza
FOTO: Shutterstock

Džem od crnog ribiza

Džem od crnog ribiza ne mora biti samo rezerviran za tost ili palačinke, već je odličan dodatak kao gušći preljev zobenim kašama, proteinskim palačinkama, smoothiejima i brojnim drugim fit desertima. U nastavku slijedi nekoliko recepata za svačiji ukus.

Sastojci:

Priprema

  1. Očistite bobice ribiza, stavite ih u lonac i zgnječite.
  2. Kuhajte bobice ribiza oko 10 minuta, a potom dodajte šećer i limunov sok te kuhajte još oko 25 minuta.
  3. Vrući džem ulijte u prethodno sterilizirane staklenke, zatvorite poklopcem i okrenite naopačke kako bi se stvorio vakuum.

Kako ova količina šećera djeluje kao konzervans, ovaj džem će potrajati do godinu dana na tamnom i hladnom mjestu, a nakon otvaranja držite ga u hladnjaku i potrošite unutar 2 – 3 tjedna.

Džem od crnog ribiza bez šećera

Ako pazite na unos šećera iz određenih razloga i želite pravi fit džem, onda su bazni sastojak uz ribiz chia sjemenke koje, zahvaljujući bubrenju, daju željenu teksturu.

Sastojci:
Priprema
  1. U loncu kuhajte zgnječeni ribiz i ribane jabuke oko 10 minuta.
  2. Dodajte chia sjemenke i limunov sok te kuhajte još oko pet minuta uz miješanje, a pred kraj dodajte po želji i malo meda.

Ovaj džem čuvajte u staklenkama u hladnjaku i potrošite unutar 10 dana jer nema šećer koji bi imao ulogu konzervansa.

Džem od crnog ribiza s malinama i lavandom
FOTO: Shutterstock

Džem od crnog ribiza s malinama i lavandom

Ako se želite malo igrati okusima, trebat će vam suha lavanda za pravi dašak Mediterana.

Sastojci:

Priprema

  1. U loncu kuhajte zgnječeni ribiz i maline oko 10 minuta.
  2. Dodajte preostale sastojke i kuhajte još oko 15 minuta uz povremeno miješanje.
  3. Ulijte vrući džem u staklenke, zatvorite i okrenite naopačke kako bi se stvorio vakuum.

Ovaj džem čuvajte na hladnom i tamnom mjestu oko šest mjeseci, a nakon otvaranja potrošite ga unutar dva tjedna te ga držite u hladnjaku.

Džem od crvenog ribiza

Nutritivno i kalorijski crveni ribiz sličan je crnom, no blažeg je okusa. Obično se bere krajem lipnja i početkom srpnja. Sadrži pektin koji djeluje kao prirodni zgušnjivač pa je idealan za pravljenje džema. Bogat je snažnim antioksidansom resveratrolom.

Sastojci:

Priprema

  1. Ribiz izblendajte u blenderu i procijedite ga ako ne želite sjemenke.
  2. Pomiješajte ribiz s limunom i šećerom te kuhajte oko pola sata.
  3. Ulijte vrući džem u staklenke, zatvorite i okrenite naopačke kako bi se stvorio vakuum.

Džem od crvenog ribiza s ovim sastojcima potrajat će kvalitetno skladišten za tamnom i hladnom mjestu do godine dana, a nakon otvaranja držite ga u hladnjaku i potrošite unutar dva tjedna.

Džem od crvenog ribiza bez šećera
FOTO: Shutterstock

Džem od crvenog ribiza bez šećera

Umjesto šećera možete dodati bananu koja će dati potrebnu slatkoću. No, ovaj džem, zato što nema šećer, ima puno kraći rok trajanja. Držite ga u hladnjaku i potrošite unutar 10 dana.

Sastojci:

Priprema

  1. Kuhajte zgnječenu bananu i ribiz oko 10 minuta, a potom dodajte chia sjemenke i cimet te kuhajte još oko pet minuta.
  2. Pohranite u staklenku u hladnjak.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu