Zašto su salate u restoranima uvijek ukusnije?

Zašto su salate u restoranima uvijek ukusnije

Salata vam zvuči kao najjednostavniji dio obroka? Ipak, upravo detalji u pripremi razlikuju prosječnu salatu od one zbog koje se pitate – “Zašto moja salata kod kuće nikad ne ispadne ovako dobra?“. U nastavku otkrivamo male trikove koji će svaku vašu zdjelu povrća pretvoriti u pravi restoran na tanjuru.

Odabir sastojaka

Prvi i najvažniji korak su svježi sastojci. Zelena salata mora biti hrskava i svježa, mrkve čvrste, a rotkvice žive boje. Ako povrće u trgovini izgleda tužno, nijedan preljev ga neće spasiti.

Najbolje je birati sezonsko voće i povrće – tada je i najukusnije i najpovoljnije.

Priprema povrća

Sve namirnice operite u hladnoj vodi i dobro osušite – što su listovi suši, to će preljev biti ukusniji. Povrće čuvajte u hladnjaku do samog posluživanja jer salata mora biti svježa i osvježavajuća.

Preljev čini razliku

Gotovi preljevi mogu poslužiti, ali najbolji rezultat dobit ćete ako ga sami napravite. Dovoljno je maslinovo ulje, malo limunovog soka, senf ili balzamični ocat. Kućna varijanta nije samo ukusnija, već i jeftinija, a sami kontrolirate količinu soli i drugih dodataka.

Prije posluživanja uvijek probajte preljev – možda mu treba još malo papra, svježeg bilja ili nekoliko kapi soka naranče.

Svaki sastojak u salati trebao bi biti prisutan u svakom zalogaju
FOTO: Shutterstock

Ravnomjerna raspodjela

Svaki sastojak trebao bi biti prisutan u svakom zalogaju. Ako dodajete orahe, sir ili povrće s roštilja, rasporedite ih kroz cijelu zdjelu, a ne samo po vrhu.

Pravilno slaganje

Za miješanje koristite veliku zdjelu – puno veću nego što mislite da vam treba. Tek tada možete lagano promiješati sve sastojke bez da ih zgnječite. Preljev dodajte postupno i pažljivo promiješajte rukama ili drvenim priborom.

Poslužite salatu u rashlađenim zdjelama ili tanjurima, slažući je sloj po sloj kako bi izgledala prozračno i privlačno.

Završni detalji

Prije posluživanja sačuvajte dio sastojaka za dekoraciju. Posipajte nekoliko listića začinskog bilja, kockice sira ili komadiće orašastih plodova – tako salata dobiva ne samo dodatnu aromu, već i atraktivan izgled. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu