Dva komada ovog voća dnevno mogu poboljšati vaše mentalno zdravlje za samo nekoliko dana!

Studija je otkrila da je konzumacija kivija dovela do poboljšanja raspoloženja nakon četiri dana

Poznato je da pridržavanje pravilne prehrane poboljšava kvalitetu života, ali složene veze između hrane i raspoloženja ostaju predmetom istraživanja za znanstvenike i stručnjake za prehranu.

Nedavno istraživanje u British Journal of Nutrition bavi se utjecajem kivija i vitamina C na raspoloženje, ispitujući brzinu kojom su sudionici doživjeli poboljšanje raspoloženja.

Kivi poboljšava raspoloženje?

Studija je otkrila da je konzumacija kivija dovela do poboljšanja raspoloženja nakon četiri dana, s nešto jačim učincima na vitalnost i raspoloženje u usporedbi sa sudionicima koji su uzimali dodatke vitamina C. Rezultati naglašavaju utjecaj vitamina C na mentalno blagostanje i sugeriraju da bi dobivanje ovog mikronutrijenta iz cjelovitih namirnica mogao biti najučinkovitiji pristup.

Kivi, budući da je dio zdrave prehrane, nudi razne zdravstvene dobrobiti, kao što je potpomaganje gastrointestinalnog rada, poboljšanje razine šećera i lipida u krvi i osiguravanje bitnih hranjivih tvari poput vlakana, kalija, vitamina E, a osobito vitamina C.

Vitamin C igra ključnu ulogu u funkciji imunološkog sustava i zacjeljivanju rana, a prethodne su studije ukazale na njegov potencijal da podigne raspoloženje.

Kivi, budući da je dio zdrave prehrane, nudi razne zdravstvene dobrobiti
FOTO: Shutterstock

Studija je bila usredotočena na odrasle osobe s niskom razinom vitamina C u plazmi, koristeći trostruko placebo kontrolirano ispitivanje. Sudionici su bili podijeljeni u tri skupine koje su svakodnevno dobivale dodatke vitamina C, dva kivija ili placebo tabletu. Za prikupljanje podataka tijekom četiri tjedna korištene su ankete putem pametnih telefona i redoviti testovi krvi.

Nalazi su otkrili da su sudionici koji su konzumirali kivi iskusili poboljšanje raspoloženja i vitalnosti unutar četiri dana, s najvećim poboljšanjem raspoloženja između 14. i 16. dana.

Za usporedbu, grupa koja je uzimala dodatak vitamina C vidjela je poboljšanje raspoloženja do otprilike 12. dana. Studija naglašava vrijednost stvarnog vremenskog praćenja promjena raspoloženja u svakodnevnom životu tijekom intervencijskih ispitivanja.

Studija ima ograničenja

Iako studija ukazuje na blagodati kivija i vitamina C za mentalno zdravlje, ima ograničenja. Istraživanje je bilo promatračko, oslanjalo se na samoizvještavanje i provodilo se tijekom osam tjedana s ograničenim brojem sudionika.

Studija također nije precizirala vrijeme konzumiranja dodataka, a demografske i psihološke razlike mogle su utjecati na rezultate.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu