Kako da vaše dijete zavoli zeleno lisnato povrće?

dijete jede

Iako se kao sinonim za ružnu grimasu na licu koristi izraz da netko izgleda “kao dijete koje jede špinat” vaše dijete može zavoljeti špinat i drugo zeleno povrće (čak i ako ga uopće ne želi jesti) ako primijenite nekoliko “mudrih” strategija.

Prije svega, najvažnije je da ne forsirate dijete da jede zelenje, već da mu dopustite da usvoji nove prehrambene navike u svom ritmu i postepeno, u protivnom možete izazvati potpunu “averziju” djeteta prema zelenju. Ako želite da vaše dijete zavoli zelenje, evo što možete učiniti:

Dobri, stari Mornar Popaj

Dobar način da motivirate vaše dijete da zavoli špinat (i usput drugo zelenje) je gledanje crtića u kojem lik Popaj da bi dobio nevjerojatnu snagu pojede veliku kutiju špinata. Na ovaj način vaše dijete će na zabavan način naučiti kako je špinat zdrav.

Neka vaše dijete odabere zelenje za svoj obrok

Ukoliko vodite dijete u kupovinu, neka izabere samo zelenje za svoj obrok. Djeca posebno vole baby-špinat i ukoliko je moguće, neka dijete samo odabere listiće špinata za svoj obrok i ubaci ga u vrećicu.

Budući da je zelenje i vrlo lagano, možete vrećicu sa zelenjem dati vašem djetetu da ga nosi u rukama. Na ovaj način pobudit ćete zanimanje djeteta za zelenje, a usput mu možete davati i male “lekcije” o zelenju, poput: “Ovo povrće je zelene boje”, “Ovo je kelj, ovo špinat…”, “Blitva ima velike listove, špinat male”…

Na zabavan način, neka vam dijete pomogne u kuhinji u pripremanju obroka sa zelenjem

Možete nabaviti plastični nož kojim će vaše dijete sjeckati špinat za svoj obrok, a dijete također može ubaciti isto u juhu ili vodu za kuhanje (uz vašu asistenciju i oprez) ili ga poredati na pizzu od povrća, ubaciti u blender… Ukoliko proces pripremanja obroka učinite zabavnim za djecu, za njih će to biti vesela igra, a ujedno ćete i povećati šanse da će vaše dijete pojesti obrok od zelenja koji mu pripremate (zamislite iščekivanje i entuzijazam djeteta koje čeka da se skuha to jelo).

“Sakrijte” zelenje u dječjim obrocima

Izmiksani špinat, blitvu i drugo zelenje možete dodati u smjese za uštipke, palačinke, pa čak i u dječji smoothie (ukoliko dodate malo rogača ili kakao-praha, smoothie ili shake će poprimiti “čokoladnu” boju, a vaše dijete vjerojatno neće ni primijetiti da se tu nalazi malo zelenja).

Napravite smoothie za djecu od zelenja

zeleni-smoothie-za-djecu

Možete početi s pripremom smoothija od sastojaka koje vaše dijete voli (poput jagoda, bobičastog voća, banana i slično), a zatim postepeno uvoditi nove smoothije, sa malo zelenja (dok se dijete potpuno ne navikne na okus zelenog smoothija).

Možete uvesti zeleni smoothie kroz igru, na zabavan način (na primjer, ukoliko vaše dijete poznaje boje, možete jedan dan napraviti rozi ili crveni smoothie, drugi dan žuti, potom zeleni. Možete čak i zatražiti od djeteta da zatvori oči te ga pitati da pogađa koje je boje smoothie danas.

Recepte za zdrave i ukusne smoothije možete pronaći u našem smoothie kutku. Ukoliko želite pročitati više o dobrobiti zelenog povrća za zdravlje, preporučujemo vam članak “Zeleno je zdravo: jedete li dovoljno zelenja?

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako da vaše dijete zavoli zeleno lisnato povrće?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.