Ovo napravite prije jela ili kuhanja konzerviranih mahunarki

Konzervirane mahunarke često sadrže visoke razine natrija

Konzervirane mahunarke su čest sastojak smočnica, a ujedno su i jednostavan način za povećanje unosa nutrijenata. Međutim, stručnjaci preporučuju da odvojite trenutak za ispiranje mahunarki prije upotrebe jer to može donijeti kulinarske i nutritivne prednosti.

Zašto isprati konzervirane mahunarke?

Ispiranje konzerviranih mahunarki može poboljšati okus i teksturu jela kontroliranjem količine soli i tekućine koju dodajete. Osim toga, ispiranje može smanjiti sadržaj natrija i potencijalno ublažiti probavne smetnje.

Konzervirane mahunarke često sadrže visoke razine natrija koje se koriste za očuvanje i poboljšanje okusa. Ovisno o marki, pola šalice mahunarki može sadržavati između 80 – 400 mg natrija. Ispiranje mahunarki može ukloniti do 40 % natrija, prema riječima registrirane dijetetičarke Amy Davis za Health.

Time se također uklanja škrobna tekućina koja može utjecati na okus i teksturu jela.

Ispiranje mahunarki može također pomoći u smanjenju nadutosti i plinova. Mahunarke spadaju u skupinu namirnica poznatih kao FODMAP, koje sadrže ugljikohidrate koji mogu uzrokovati probavne smetnje kod nekih ljudi.

Iako ispiranje može ukloniti neke od tih spojeva koji uzrokuju plinove, dokazi su ograničeni. Za učinkovitije rješenje stručnjakinja Katy Willbur preporučuje namakanje suhih mahunarki preko noći, što dodatno smanjuje ove spojeve.

ispiranje mahunarki prije upotrebe
FOTO: Shutterstock

Savjeti za kuhanje radi bolje probavljivosti

Ako je nadutost problem, namakanje i kuhanje suhih mahunarki najučinkovitiji su načini za smanjenje probavnih smetnji. Kuhanje mahunarki u ekspres loncu ili dodavanje sastojaka poput kima ili đumbira također može poboljšati probavljivost.

Nedostaci ispiranja

Postoje situacije u kojima biste mogli zadržati tekućinu iz konzerviranih mahunarki. Primjerice, aquafaba iz konzerviranog slanutka često se koristi kao veganska zamjena za bjelanjak, a tekućina se također može koristiti za zgušnjavanje juha i variva ili dodavanje natrija u jela.

Ipak, ispiranje se općenito preporučuje kako bi se smanjio unos natrija i poboljšala probava, bez ugrožavanja nutritivnih prednosti mahunarki.

Nutritivna vrijednost konzerviranih mahunarki

Ispiranje ne smanjuje ključne nutrijente u mahunarkama, koje ostaju nutritivno bogate. Bogate su vlaknima, proteinima i esencijalnim mikronutrijentima poput folata, željeza, kalija, magnezija i fosfora.

Ovi nutrijenti podržavaju zdravlje probavnog sustava, reguliraju razinu šećera u krvi i doprinose ukupnom zdravlju metabolizma, imunološkog sustava i srca. Vlakna u mahunarkama također potiču redovitu probavu i hrane korisne bakterije u crijevima.

Ipak, konzervirane mahunarke sadrže spojeve poput fitata i lektina, koji mogu smanjiti apsorpciju određenih nutrijenata i potencijalno uzrokovati probavne smetnje. Ispiranje može pomoći u ublažavanju tih učinaka. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu