Ova vrsta prehrane mogla bi usporiti starenje mozga

otkrića upućuju na to da bi mediteranska prehrana mogla ublažiti kognitivni pad

Nova studija pokazuje da određeni nutrijenti, slični onima u mediteranskoj prehrani, mogu pomoći u usporavanju starenja mozga.

Objavljeno u NPJ Aging, istraživanje je koristilo analizu krvnih biomarkera, snimanje mozga i kognitivne procjene kako bi otkrilo da prehrana bogata masnim kiselinama, antioksidansima, karotenoidima, vitaminom E i kolinom podržava zdravo starenje mozga i kognitivne funkcije.

Studija je otkrila da su sudionici sa sporijim starenjem mozga imali specifičan profil nutrijenata, uključujući masne kiseline poput vakcenske i alfa-linolenske kiseline, antioksidanse i karotenoide poput luteina i zeaksantina te dva oblika vitamina E i kolin.

Ova otkrića upućuju na to da bi mediteranska prehrana mogla ublažiti kognitivni pad.

Komentari stručnjaka

Dijetetičarka Nichola Ludlam-Raine, autorica knjige Kako ne jesti ultraprerađeno, koja nije uključena u studiju, za Healthline je izjavila da se slaže s rezultatima. Primjećuje sve više dokaza koji povezuju hranjive tvari mediteranske prehrane s kognitivnim zdravljem i neuroprotekcijom.

Nutricionistička neuroznanstvenica Amy Reichelt, koja također nije uključena u studiju, za isti je portal izjavila da podržava ove nalaze, naglašavajući ulogu prirodnih masnih kiselina u održavanju moždanih stanica i važnost antioksidansa u zaštiti od oksidativnog stresa, koji može oštetiti neurone.

prehrana bogata masnim kiselinama, antioksidansima, karotenoidima, vitaminom E i kolinom podržava zdravo starenje mozga
FOTO: Shutterstock

Također su istaknuti vitamin E i kolin. Vitamin E je poznat po svojim zaštitnim učincima protiv demencija poput Alzheimerove bolesti, dok je kolin neophodan za neurotransmiter acetilkolin, važan za pamćenje i pažnju.

Ludlam-Raine objašnjava da ovi nutrijenti zajedno smanjuju oksidativni stres i upalu, podržavaju integritet stanične membrane, poboljšavaju protok krvi u mozgu i promiču neuroplastičnost, a sve je ključno za kognitivnu funkciju kako starimo.

Ostali učinci mediteranske prehrane

Osim zdravlja mozga, Ludlam-Raine navodi da mediteranska prehrana također koristi zdravlju kardiovaskularnog sustava, imunološkoj funkciji i smanjuje upale, pomažući kod stanja poput artritisa i metaboličkog sindroma.

Za zdravlje mozga Ludlam-Raine preporučuje uključivanje masne ribe, zelenog lisnatog povrća, orašastih plodova, sjemenki, jaja te raznobojnog voća i povrća u vašu prehranu.

Predlaže da počnete s malim promjenama, poput dodavanja masne ribe u obroke nekoliko puta tjedno, povećanja lisnatog povrća u jelima, grickanja orašastih plodova i sjemenki, doručkovanja jaja i uključivanja raznih šarenih namirnica.

Savjetuje da jedete cjelovitu, minimalno prerađenu hranu, da ciljate na najmanje pet porcija voća i povrća dnevno i da svaki tjedan konzumirate raznoliku paletu namirnica biljnog podrijetla, kako biste dobili sve potrebne hranjive tvari.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu