Konzumiranje male ribe može spriječiti ova stanja
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Nekoliko čimbenika pridonosi riziku pojedinca od razvoja i smrti od raka, uključujući prehranu. Prethodne studije pokazale su da zdrava prehrana, poput mediteranske, može smanjiti rizik od smrti od raka, dok ga nezdrava prehrana s visokim udjelom šećera, soli i prerađene hrane može povećati.
Nedavno istraživanje Medicinskog fakulteta Sveučilišta Nagoya u Japanu otkrilo je da konzumiranje cijele male ribe može smanjiti rizik od raka i ukupne smrtnosti kod japanskih žena.
Ova studija, objavljena u časopisu Public Health Nutrition, analizirala je podatke o prehrani više od 80.000 Japanaca u dobi 35 – 69 godina. Sudionici su praćeni u prosjeku devet godina, tijekom kojih ih je oko 2.400 umrlo, a 60 % tih smrti uzrokovano je rakom.
U Japanu je uobičajeno jesti male ribe kao što su šur, bjelica, šmrk i sardine cijele, uključujući kosti, organe i glavu. Ove ribe nisu samo nutritivno bogate, sadrže omega-3 masne kiseline, kalcij, vitamine i minerale, već su i održive i sadrže niže razine žive u usporedbi s većim ribama.
Prehrana za dugovječnost
Stručnjaci sugeriraju da male ribe, često dio tradicionalne japanske i mediteranske prehrane, nude brojne zdravstvene prednosti. Ove su dijete povezane s dugovječnošću i uključuju drugu komplementarnu zdravu hranu poput voća, povrća i cjelovitih žitarica. Male ribe obično se ne prže u dubokom ulju, što ih čini zdravijom opcijom.
Studija pojačava zaštitne učinke konzumacije ribe na zdravlje, posebno u pogledu smrtnosti od raka. Prema registriranoj dijetetičarki Molly Rapozo, ono što jedemo značajno utječe na kronične bolesti, a strategije prehrane praktični su pristupi smanjenju tereta tih bolesti i poboljšanju dugovječnosti, prenosi Medical News Today.
Dr. Anton Bilchik iz Providence Saint John’s Cancer Institute za isti portal naglašava važnost prehrane u prevenciji raka, pogotovo jer se mnogim mladim ljudima dijagnosticira rak poput kolorektalnog raka. Zalaže se za nastavak istraživanja kako bi se razumjeli zaštitni čimbenici u hrani poput male ribe.
Za one izvan Japana koji žele uključiti malu ribu u svoju prehranu, preporučuju se opcije poput sardina, skuše, inćuna, lososa i haringe (akronim SMASH). Mogu se dodati raznim jelima kao što su tost, salate, žitarice, juhe, variva ili koristiti kao namazi, a mnoge varijante u konzervama ili staklenkama dostupne su u trgovinama.
Pročitajte i ove članke:
- Hranom protiv raka: Itekako je važno što jedete! Nutricionistica otkriva kako izgleda antikancerogena prehrana
- Hrana koja ubija rak: Ovih 10 namirnica mogu ga spriječiti, ali uz još nekoliko faktora.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- Flynn, H. (2024). Eating small fish whole may reduce risk of dying from cancer and other causes. Medical News Today.
- Kasahara, C. i sur. (2024). Association between consumption of small fish and all-cause mortality among Japanese: the Japan Multi-Institutional Collaborative Cohort Study. Public Health Nutrition, 27(1): e135.