Kofein i vrućine: Kombinacija za dehidraciju i poremećaje spavanja! Evo što napraviti ako ne možete bez njega

Kofein i vrućine

Tijekom velikih vrućina naše tijelo žudi za tekućinom koju gubimo znojenjem, no ponekad biramo napitke koji nam mogu nanijeti više štete nego koristi.

Među popularnim izborima su kava, čaj, energetska pića i gazirani sokovi koji sadrže kofein. Iako je kofein mnogima omiljeni stimulans, bitno je razumjeti kako on utječe na naše tijelo tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

U nastavku saznajte idu li kofein i vrućine zajedno.

Kofein i vrućine - prednosti
FOTO: Shutterstock

Kofein i vrućine – prednosti

Ako se pitate smijete li konzumirati kofein tijekom ljeta, odgovor je vrlo jednostavan – da.

Međutim, ispijanje kave ili bilo kojeg kofeinskog napitka ljeti ima svoje prednosti i nedostatke, a sve ovisi o vama i kako ga dozirate.

Iako mnogi tvrde da trebate izbjegavati kofein ljeti, ova tvar nudi i pojedine pogodnosti kao što su:

  • povećana budnost i više energije – kofein je dobro poznat po svojoj sposobnosti da pojača mentalnu budnost i smanji umor; tijekom ljetnih vrućina, kada letargija i iscrpljenost mogu uzeti danak u našem tijelu, umjerena doza kofeina može pružiti prijeko potreban poticaj za bavljenje svakodnevnim aktivnostima i avanturama na otvorenom
  • poboljšana fizička izvedba – za one koji se bave ljetnim sportovima i aktivnostima na otvorenom, pokazalo se da kofein poboljšava fizičku izvedbu; stimulirajući živčani sustav i oslobađajući adrenalin, kofein može povećati izdržljivost, snagu i ukupnu sposobnost vježbanja
  • ubrzavanje metabolizma – kofein ima termogena svojstva, što znači da može povećati brzinu metabolizma u tijelu; tijekom ljeta to može pomoći u učinkovitijem sagorijevanju kalorija, što je važno za sve koji žele smršavjeti ili održati postojeću tjelesnu težinu.
Kofein i vrućine - nedostaci
FOTO: Shutterstock

Kofein i vrućine – nedostaci

Ipak, konzumacija kofeina ljeti može dovesti i do sljedećih stanja:

  • dehidracija – jedan od najznačajnijih problema s konzumacijom kofeina tijekom ljeta je njegov diuretski učinak; kofein može dovesti do povećane proizvodnje urina te tako potencijalno pridonijeti dehidraciji, osobito po vrućinama kada je gubitak tekućine znojenjem već velik; za svaku šalicu kave, čaja ili napitka s kofeinom trebat ćete možda morati popiti dodatnu šalicu vode kako biste nadoknadili diuretski učinak
  • poremećaji spavanja – kofein može negativno utjecati na spavanje, osobito ako se konzumira kasnije tijekom dana; ljeti, kada su dani duži i temperature mogu spriječiti ugodan san, ključno je voditi računa o unosu kofeina i izbjegavati ga nekoliko sati prije spavanja kako biste osigurali dobar noćni odmor
  • povećan broj otkucaja srca i povišen krvni tlak – kofein može dovesti do privremenog povećanja broja otkucaja srca i krvnog tlaka, što može predstavljati rizik za osobe s određenim zdravstvenim stanjima; kod visokih temperatura, kada kardiovaskularni sustav već pojačano radi na regulaciji tjelesne temperature, pretjeranoj konzumaciji kofeina treba pristupiti s oprezom.
Alternative pićima s kofeinom ljeti
FOTO: Shutterstock

Alternative pićima s kofeinom ljeti

Kao što je ranije spomenuto, diuretski učinak kofeina može pogoršati dehidraciju tijekom ljeta. Budući da je održavanje adekvatne hidratacije ključno za cjelokupno zdravlje, potrebno je pronaći ravnotežu pri konzumiranju napitaka s kofeinom. Odlučite se za vodu ili hidratantne alternative kao što su biljni čajevi, kokosova voda ili voda s dodatkom voća i povrća, kako biste održali odgovarajuću razinu hidratacije.

Pročitajte članak “Kako piti više vode tijekom ljeta? Uz ovih 5 jednostavnih i zdravih trikova bit ćete stalno hidrirani

konzumirajte kofein ranije tijekom dana kako biste izbjegli smetnje tijekom spavanja
FOTO: Shutterstock

Što ako ipak ne možete bez kofeina?

Ako ne želite u potpunosti izbaciti kofein iz ljetne prehrane (a i ne morate), ograničite njegov unos. Uživajte u svojim omiljenim napitcima s kofeinom, ali izbjegavajte pretjeranu konzumaciju, osobito tijekom iznimno vrućih dana.

Također, konzumirajte kofein ranije tijekom dana kako biste izbjegli smetnje tijekom spavanja.

Još jedan od načina je da pića s kofeinom uvijek kombinirate s vodom kako biste ublažili diuretski učinak i održali odgovarajuću razinu hidracije.

Kofein može biti koristan i ugodan dio naše ljetne rutine jer sam osigurava povećanu budnost i učinkovitost tijekom aktivnosti na otvorenom. Međutim, važno je imati na umu njegove potencijalne nedostatke, osobito kada su u pitanju dehidracija i poremećaj sna. Usvajanjem odgovornih navika konzumacije kofeina i balansiranjem s odgovarajućom hidratacijom, ovo ljeto možete iskoristiti na najbolji način, a pritom paziti na svoje tijelo i opću dobrobit.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu