Čaj za rak mjehura: Ove tri vrste imaju antikancerogena svojstva i preporučuju se u komplementarnoj terapiji

Čaj za rak mjehura

Rak (lat. cancer) je ime koje je dao otac medicine Hipokrat, a predstavlja veliku skupinu kancerogenih bolesti. Kancerogene bolesti nastaju kada stanične mutacije uzrokuju brz i nekontroliran rast i razmnožavanje abnormalnih stanica u jednom organu, a koje se zatim šire na druga tkiva.

S obzirom na to da je postala sve učestalija bolest modernog doba, brojne studije istražuju ulogu prirodnih tvari u liječenju različitih vrsta raka.

Tako pregled studije iz 2022. sugerira da zeleni čaj može pomoći u smanjenju rizika od različitih vrsta raka, uključujući rak mokraćnog mjehura.

Prirodne tvari koje imaju snažno antikancerogeno djelovanje i puno obećavaju u daljnjim istraživanjima izdvojene su iz različitih namirnica. Tu spadaju tvari kao što su:

  • kurkumin (iz kurkume)
  • sulforafan (iz brokule)
  • resveratrol (iz grožđa, kupina, borovnica, malina i kikirikija)
  • kvercetin (iz citrusnog voća, jabuka, luka, peršina, čaja i crnog vina)
  • 6-gingerol (iz đumbira)
  • delfinidin (iz bobičastog voća, grožđa, batata i crvenog kupusa)
  • epigalokatehin-3-galat (zeleni čaj)
  • gosipol (od biljke pamuk).

Brojne kliničke i pretkliničke studije ukazuju na njihovu ulogu u modulaciji signalnih putova, kao što su stanično umnožavanje, stanično preživljavanje, apoptoza i stanična smrt, što je vrlo obećavajuće u sprječavanju i liječenju malignih oboljenja.

U svijetu je rak mokraćnog mjehura 7. najčešći tip raka koji počinje u tkivima mokraćnog mjehura, a 2. je najčešći rak u području genitourinarnog sustava.
U svijetu je rak mokraćnog mjehura 2. je najčešći rak u području genitourinarnog sustava
FOTO: Shutterstock

Ova vrsta raka nastaje kada se abnormalne stanice mokraćnog mjehura počnu dijeliti i rasti bez kontrole, čime stvaraju tumor koji s vremenom metastazira i širi se na okolne mišiće i organe.

Čimbenici koji se uzimaju u obzir za razvoj raka mokraćnog mjehura uključuju prekomjerno pušenje, izloženost štetnim industrijskim kemikalijama na radnom mjestu, vodu za piće kontaminiranu arsenom, dob, obiteljsku anamnezu itd.

Ovisno od osobe do osobe i koliko se proširio, rak mjehura može uzrokovati urinarne i druge simptome poput čestog i bolnog mokrenja, krvi u urinu, iznenadnog nagona za mokrenje, inkontinenciju, bolove u leđima, gubitak apetita, nenamjerno mršavljenje, natečene noge i umor.

Lječenje ovisi o stadiju i vrsti raka, a karakterizira ga visok rizik recidiva, unatoč terapijama. Iako je u posljednjih nekoliko godina raspon terapija raka mjehura znatno proširen, povezan je s teškim nuspojavama i razvojem rezistencije na lijekove, što koči uspjeh liječenja.

Stoga pacijenti sve više biraju proizvode prirodnog podrijetla kao alternativu ili komplementarnu terapijsku opciju. Prirodni lijekovi općenito su podnošljiviji, manje toksični i mogu nadopuniti konvencionalne lijekove. Znanstveno je dokazano da su biljni lijekovi za rak mokraćnog mjehura učinkoviti, ali nisu baš uobičajeni u upotrebi.

Pročitajte članak “Rak mokraćnog mjehura: Tri puta je češći kod jednog spola, a 7 puta veći rizik je kod pušača! Evo koji su uzroci, stadiji i kako se liječi“.

Čaj za rak mjehura

Čaj se već tisućama godina na Istoku smatra ključem dobrog zdravlja, sreće i mudrosti pa je tako privukao pozornost i istraživača na Zapadu, koji u svojim studijama otkrivaju mnoge zdravstvene dobrobiti različitih vrsta čajeva. U drevnim medicinskim sustavima svijeta ljekovito bilje se odavno koristi za prevenciju i liječenje raznih zdravstvenih stanja, uključujući i rast abnormalnih kancerogenih stanica.

Istraživanja su iznjedrila jasan dokaz da je zbog velike konzumacije čaja broj slučajeva raka mjehura relativno manji u azijskim regijama nego u SAD-u i Europi.

Potencijalne dobrobiti čaja dolaze od antioksidansa, moćnih spojeva koji čuvaju zdravlje i neutraliziraju slobodne radikale u tijelu, koji mogu uzrokovati upalu i poremetiti rad stanica.

Prema drugoj studiji utvrđeno je da veća izloženost karcinogenima u urinu može izazvati kancerogene učinke, dok unos veće količine čaja može razrijediti urin i povećati učestalost mokrenja, čime se smanjuje rizik od raka mokraćnog mjehura.

Posebno kurkuma, đumbir i zeleni čaj mogu biti snažni borci protiv raka mokraćnog mjehura. 

Čaj od kurkume
FOTO: Shutterstock

Čaj od kurkume

Kurkuma je poznati azijski začin koji najčešće susrećemo u indijskoj tradicionalnoj kuhinji, iako se danas ukorijenio u kuhinje diljem svijeta zbog svojih brojnih zdravstvenih dobrobiti.

Svježi kolutići korijena kurkume ili njezin začinski žuti prah preliveni vrućom vodom ili dodani u toplo mlijeko odlična su prevencija za razna bolesna stanja, uključujući i maligna oboljenja.

Moderna istraživanja su pokazala da jedno od komplementarnih terapeutskih sredstava za rak mokraćnog mjehura može biti njezin ključan spoj kurkumin. Kurkumin je glavni spoj korijena kurkume koji se odlikuje vidljivim antitumorskim, protuupalnim, antiapoptotičkim (sprječava smrt stanice) i antioksidativnim svojstvima.

Brojne su studije pokazale da kurkumin ima antikancerogena svojstva, što znači da posjeduje sposobnost ubiti stanice raka i spriječiti njihov rast. Inhibira rast različitih stanica raka u kostima, dojkama, mozgu, debelom crijevu, želucu, mjehuru, bubrezima, prostati i jajnicima.

Rezultati u istraživanjima potvrdili su da kurkumin može modulirati brojne signalne putove, kao što su stanična proliferacija, preživljavanje stanica i ubijanje stanica raka apoptozom (programirana smrt stanica), pokazujući visok potencijal za terapiju raka. Zbog toga je kurkuma obećavajući čaj za rak mjehura i njegovu prevenciju.

Osim toga, spoj kurkumin igra ključnu ulogu u zaštiti organa od toksičnosti izazvane kemoterapijom.

Određene studije pokazale su da se otpornost stanica kod raka mjehura na gemcitabin (sredstvo za kemoterapiju) može poništiti istodobnim liječenjem kurkuminom. Kombinirano liječenje uzrokovalo je aditivni citotoksični učinak i smanjenje migracije tumora.

Terapija cisplatinom (lijek za kemoterapiju) povezana je s teškim nuspojavama, uključujući akutno oštećenje bubrega koje zahvaća do 60 % bolesnika. Studija na miševima pokazala je da kurkumin smanjuje nefrotoksičnost izazvanu cisplatinom. Također ublažava oksidativno oštećenje mitohondrija u bubrezima uočeno nakon terapije cisplatinom.

Čaj od đumbira
FOTO: Shutterstock

Čaj od đumbira

Korijen đumbira jedna je od najljekovitijih biljaka i smatra se 10.000 puta moćnijom od kemoterapije u liječenju raka. Zbog snažnih antioksidansa sposoban je upravljati slobodnim radikalima, spojevima koji oštećuju stanice, zbog čega je prirodni borac protiv raka i samim time vrlo koristan čaj za rak mjehura.

Sadrži aktivne spojeve 6-gingerol i 6-shogaol koji pokazuju antikancerogena svojstva protiv raka gastrointestinalnog trakta i raka mokraćnog mjehura.

U studijama, među mnogim sastojcima đumbira, 6-gingerol i 6-paradol pokazali su in vitro antitumorsko djelovanje protiv različitih tumorskih staničnih linija.

U laboratorijskom istraživanju otkriveno je da je prehrana koja sadrži ekstrakt đumbira usko povezana sa zaštitnim učinkom protiv malignog i benignog abnormalnog rasta tkiva.

Usto, spoj 6-gingerol se može koristiti kao sredstvo za ublažavanje nuspojava konvencionalne terapije kod pacijenata oboljelih od raka. Taj spoj doprinosi značajnom poboljšanju apetita i kvalitete života pacijenata oboljelih od raka koji primaju adjuvantnu kemoterapiju.

Zeleni čaj
FOTO: Shutterstock

Zeleni čaj

Napravljen od lišća čaja kuhanog na pari, zeleni čaj ima visoku koncentraciju aktivnog biljnog spoja epigalokatehin galataa (EGCG) koji je naširoko proučavan.

Antioksidansi u zelenom čaju mogu utjecati na rast raka mokraćnog mjehura, dojke, pluća, želuca, gušterače i debelog crijeva; sprječava začepljenje arterija, sagorijeva masnoće, suprotstavlja se oksidativnom stresu na mozgu, smanjuje rizik od neuroloških poremećaja poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, smanjuje rizik od moždanog udara i poboljšava razinu kolesterola.

Zabilježeno je da zeleni čaj i polifenoli zelenog čaja inhibiraju karcinogenezu i maligno ponašanje kod nekoliko bolesti i suzbijaju razvoj raka mokraćnog mjehura.

Nedavna studija je pokazala da polifenoli zelenog čaja mogu utjecati na patološke tvorbe ne samo stanica raka, već i matičnih stanica raka. Ova otkrića dovela su do hipoteze da polifenoli zelenog čaja imaju snažne antikancerogene učinke in vivo i in vitro.

Ekstrakti zelenog čaja također igraju vitalnu ulogu u prevenciji raka mokraćnog mjehura ometanjem karcinogenih komponenti unutar stanica ljudskog mokraćnog mjehura.

Jedna je klinička studija pokazala da muškarci koji su već bili pogođeni rakom mokraćnog mjehura mogu preživjeti gotovo pet godina u usporedbi s onima koji nikada nisu pili zeleni čaj.

Mnogi istraživači smatraju da crni čaj zajedno sa zelenim čajem u obliku praha bolje djeluje kao kombinirani čaj za rak mjehura. Također, kombinacija mješavine crnog i zelenog čaja zajedno s drugim vrstama biljnih čajeva može imati učinkovitiju ulogu u smanjenju rizika od raka mokraćnog mjehura nego sam zeleni čaj.

Konzumiranje pet i više šalica crnog ili zelenog čaja dnevno može dovesti do 30 % smanjenog rizika od raka mokraćnog mjehura za razliku od osoba koje nikada ne piju čaj.

Biljni čajevi poput koprive, vrbovice, timijana, origana i imele samo su neke od istraživanih biljaka koje pokazuju važne antikancerogene učinke.

Za prevenciju se preporučuje piti 3 – 5 šalica biljnih čajeva dnevno.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: najbolji caj za karcinom mjehura, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu