10 načina da povećate unos povrća, a da nije salata

način da povećate unos povrća

Ako vam salate nisu po volji ili ne volite zelenu salatu, ne brinite – postoji mnogo drugih ukusnih načina da unesete više povrća u prehranu.

Pecite za bogatiji okus

Pečenje pojačava prirodne okuse povrća:

  • pomiješajte cvjetaču, brokulu ili drugo omiljeno povrće s maslinovim uljem
  • dodajte začine i začinsko bilje za bolji okus i više nutrijenata
  • pecite dok ne postane hrskavo i zlatnosmeđe.

Dodajte u smoothieje

Smoothieji ne moraju biti samo voćni! Povrće može povećati nutritivnu vrijednost bez da previše utječe na okus.

Ubacite špinat, kelj, celer, rajčicu ili cvjetaču za zdrav i osvježavajući smoothie.

Pržite na tavi za raznolikost

Brzo prženje povrća pruža razne okuse, teksture i boje. Isprobajte brokulu, mrkvu, cvjetaču ili edamame za ukusan i nutritivno bogat obrok.

Povrtne juhe za dodatne vitamine

Povećajte nutritivnu vrijednost juha dodavanjem nasjeckanog ili usitnjenog povrća. Cvjetača daje kremastu teksturu, dok rajčica dodaje bogat okus.

Zamijenite tjesteninu povrćem

Isprobajte alternativne verzije tjestenine od povrća, poput:

Koristite povrće umjesto kruha i tortilja

Zamijenite kruh, tortilje ili wrapove lisnatim povrćem poput zelene salate ili blitve kako biste smanjili unos ugljikohidrata i povećali nutritivnu vrijednost.

Isprobajte cvjetaču umjesto riže
FOTO: Shutterstock

Isprobajte cvjetaču umjesto riže

Cvjetača može zamijeniti klasičnu rižu za manje ugljikohidrata i više nutrijenata. Iako se okus malo razlikuje, nutritivne prednosti vrijede te zamjene.

Grickajte s umacima

Sirovo povrće zadržava više nutritivnih sastojaka, što ga čini odličnim međuobrokom uz umake kao što su:

Napravite koru za pizzu od cvjetače

Cvjetača je iznimno svestrano povrće – može se koristiti za rižu, smoothieje, juhe, pa čak i kao podloga za pizzu!

Ova opcija je bez glutena, s malo ugljikohidrata i pogodna je za dijabetičare.

Dodajte povrće u svakodnevna jela

Ne morate uvijek biti kreativni – ponekad je dovoljno samo dodati povrće u omiljena jela. Ubacite ga u:

  • sendviče
  • pizzu
  • zapečena jela
  • tjesteninu
  • jaja na kajganu

Bez obzira na način pripreme, važno je osigurati dovoljan dnevni unos povrća. Potrebna količina varira ovisno o osobi, pa možete koristiti online kalkulator prehrane kako biste odredili idealan unos. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Matysiak, S. (2025). 10 Ways to Boost Your Veggie Intake Without SaladsHealthline.
  2. Elliott, B. (2024). 17 Creative Ways to Eat More VegetablesHealthline.
  3. Pamensky, A. (2016). 5 Ways to Get More Greens Without Eating a SaladPresence.

Ocijenite članak

2 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu