10 načina da povećate unos povrća, a da nije salata
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja

Ako vam salate nisu po volji ili ne volite zelenu salatu, ne brinite – postoji mnogo drugih ukusnih načina da unesete više povrća u prehranu.
Pecite za bogatiji okus
Pečenje pojačava prirodne okuse povrća:
- pomiješajte cvjetaču, brokulu ili drugo omiljeno povrće s maslinovim uljem
- dodajte začine i začinsko bilje za bolji okus i više nutrijenata
- pecite dok ne postane hrskavo i zlatnosmeđe.
Dodajte u smoothieje
Smoothieji ne moraju biti samo voćni! Povrće može povećati nutritivnu vrijednost bez da previše utječe na okus.
Ubacite špinat, kelj, celer, rajčicu ili cvjetaču za zdrav i osvježavajući smoothie.
Pržite na tavi za raznolikost
Brzo prženje povrća pruža razne okuse, teksture i boje. Isprobajte brokulu, mrkvu, cvjetaču ili edamame za ukusan i nutritivno bogat obrok.
Povrtne juhe za dodatne vitamine
Povećajte nutritivnu vrijednost juha dodavanjem nasjeckanog ili usitnjenog povrća. Cvjetača daje kremastu teksturu, dok rajčica dodaje bogat okus.
Zamijenite tjesteninu povrćem
Isprobajte alternativne verzije tjestenine od povrća, poput:
Koristite povrće umjesto kruha i tortilja
Zamijenite kruh, tortilje ili wrapove lisnatim povrćem poput zelene salate ili blitve kako biste smanjili unos ugljikohidrata i povećali nutritivnu vrijednost.

Isprobajte cvjetaču umjesto riže
Cvjetača može zamijeniti klasičnu rižu za manje ugljikohidrata i više nutrijenata. Iako se okus malo razlikuje, nutritivne prednosti vrijede te zamjene.
Grickajte s umacima
Sirovo povrće zadržava više nutritivnih sastojaka, što ga čini odličnim međuobrokom uz umake kao što su:
- humus
- umaci od jogurta
- preljev za salatu.
Napravite koru za pizzu od cvjetače
Cvjetača je iznimno svestrano povrće – može se koristiti za rižu, smoothieje, juhe, pa čak i kao podloga za pizzu!
Dodajte povrće u svakodnevna jela
Ne morate uvijek biti kreativni – ponekad je dovoljno samo dodati povrće u omiljena jela. Ubacite ga u:
- sendviče
- pizzu
- zapečena jela
- tjesteninu
- jaja na kajganu
Bez obzira na način pripreme, važno je osigurati dovoljan dnevni unos povrća. Potrebna količina varira ovisno o osobi, pa možete koristiti online kalkulator prehrane kako biste odredili idealan unos.
Pročitajte i ove članke:
- 18 najboljih vrsta povrća s malo ugljikohidrata
- Zdrava jela od povrća: Trebalo bi zauzimati polovicu tanjura u različitim bojama! Evo recepata uz koje ćete to postići
- Povrće iz pećnice: Preporuka je pojesti oko 400 g povrća dnevno! Nutricionistica donosi recepte za više povrća na vašem tanjuru.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Čak i blage glavobolje udvostručavaju rizik od ovoga!
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
- Matysiak, S. (2025). 10 Ways to Boost Your Veggie Intake Without Salads. Healthline.
- Elliott, B. (2024). 17 Creative Ways to Eat More Vegetables. Healthline.
- Pamensky, A. (2016). 5 Ways to Get More Greens Without Eating a Salad. Presence.