Stručno odobrava

,

Žutica kod novorođenčadi – zašto se javlja i što napraviti?

žutica kod novorođenčadi

Žutica ili hiperbilirubinemija označava naziv koji se koristi za niz karakterističnih simptoma koji mogu biti uzrokovani različitim bolestima, a svima je zajedničko nakupljanje bilirubina u tijelu, odnosno žuto obojenje kože i bjeloočnica. Sama po sebi nije bolest, već pokazatelj metaboličkih mehanizama organizma, odnosno njihove disfunkcije.

Kod novorođenčadi je to česta pojava, a ukazuje na to da u bebinoj krvi ima previše bilirubina.

Bilirubin nastaje na dnevnoj bazi, fiziološkim raspadom zrelih eritrocita, pri čemu se oslobađa hemoglobin koji se enzimskim reakcijama metabolizira do bilirubina. Jednostavnije, on je žuti pigment koji se formira uslijed razgradnje mrtvih crvenih krvnih stanica u jetri.

Žutica kod novorođenčadi najčešće se pojavljuje u blagom obliku unutar prvih 5 dana života. Česta je pojava i javlja se u oko 60% novorođenčadi.

U tom razdoblju djetetova života pojava žutice je uobičajena pojava koja predstavlja fiziološko zbivanje.

Kod beba se najčešće povuče nakon 2 ili 3 tjedna, bez ozbiljnih komplikacija.

Ipak, treba obratiti pozornost na žuticu jer je moguće da razina bilirubina ostane previsoka i uzrokuje probleme, iako su takvi slučajevi rijetki.

Žutica kod odraslih najčešće je simptom nekog drugog problema, kao što su infekcija, trovanje, hepatitis ili autoimune bolesti.

Simptomi žutice kod odraslih su:

Žutica kod novorođenčadi – uzrok

Žutica se kod novorođenčadi pojavljuje uslijed prevelike količine bilirubina u krvi, kojeg se beba ne može riješiti. Istovremeno je sporija i obrada u jetri zbog nedovoljne zrelosti.

Nije zarazna, a sve dok su vrijednosti bilirubina u okvirima za koje znamo da su fiziološki, ne treba je liječiti jer će spontano i bez posljedica proći.

Bilirubin napušta tijelo kroz urin i stolicu.

Tijekom trudnoće, majčino tijelo uklanja bilirubin iz bebinog tijela pomoću placente (posteljice), a nakon rođenja bebino tijelo to mora činiti samo.

Fiziološka žutica se razlikuje od patološke žutice novorođenčeta koja je ipak rjeđa. Ona se u toj dobi javlja vrlo rano (već u prva 24 sata) te traje dugo (u pravilu preko 2 tjedna) ili su previsoke vrijednosti bilirubina.

Uzroci pojave žutice kod novorođenčadi:

 • začepljeni žučni vodovi,
 • hepatitis,
 • infekcije,
 • manjak vitamina K,
 • poteškoće s probavnim sustavom,
 • dijabetes kod majke (trudnice),
 • poremećaj, odnosno abnormalnost crvenih krvnih stanica djeteta.

Također, nekompatibilnost krvne grupe majke i djeteta može biti uzrok žutice koji nadilazi normalno razlaganje prekomjernih crvenih krvnih stanica (eritrocita).

Razina bilirubina kod novorođenčeta 

Normalna razina bilirubina kod novorođenčeta je manja od 5 mg/dl unutar prvih 24 sata od rođenja.

Razina bilirubina koja je potrebna za nastanak žutice ovisi o boji kože i dijelu tijela, no ona obično postaje vidljiva na bjeloočnicama kad razina dosegne 2 – 3 mg/dl, a na licu kod razine oko 4 – 5 mg/dl (68 do 86 μmol/L).
U području pupka se pojavljuje kad je razina oko 15 mg/dl, a na stopalima oko 20 mg/dl.

Opasna razina bilirubina za novorođenče je preko 25 mg/dl.

Bebe koje su pod većim rizikom od dobivanja žutice su:

 • prerano rođene bebe,
 • bebe koje ne dobivaju dovoljno mlijeka,
 • bebe čija krvna grupa nije kompatibilna s majčinom,
 • bebe koje su zadobile modrice/hematome tijekom poroda.

Neki od ozbiljnijih, ali rijetkih razloga pojave žutice kod beba mogu biti i infekcija, problemi s probavnim sustavom i jetrom ili nedostatak enzima.

Ako žutica traje duže od 3 tjedna, moguće je da je uzrok njezine pojave zdravstveni.

Ovisno o starosti djeteta i visini razine bilirubina procjenjuje se potreba za terapijskim snižavanjem bilirubina i daljom dijagnostičkom obradom.

Kako izgleda žutica kod beba?

Ako novorođenče ima žuticu, njegova koža i bjeloočnica poprimit će žutu boju. Žuta boja pojavi se ponajprije na bebinom licu i prsima, najčešće 1 – 5 dana nakon rođenja.

Beba koja ima žuticu također može biti i nervozna, razdražljiva, troma i/ili savijati leđa. Djetetov plač je visoke frekvencije.

Prisutna je blijeda boja stolice i tamna boja urina.

Žutica kod novorođenčadi – dijagnoza

Žutica kod beba od mjesec dana se dijagnosticira tako da liječnik pregleda bebu i postavlja majci pitanja o njezinom zdravlju te zdravlju bebe (fizikalni pregled + uzimanje anamneze). Pregledava se djetetova koža i sluznica.

U nekim slučajevima liječnik dodatno traži provjeru razine bilirubina iz uzorka krvi kako bi se ustanovilo treba li bebi liječenje.

Kod starijeg djeteta normalne vrijednosti bilirubina su 0 – 0.4 mg/dl. Kod novorođenčadi normalna vrijednost bilirubina iznosi >5.2 mg/dl tijekom prva 24 sata nakon poroda.

žutica kod novorođenčadi dijagnoza

Žutica kod novorođenčadi – liječenje

Kod novorođenčadi se žutica najčešće povuče sama od sebe nakon 2 – 3 tjedna kada se jetra počne razvijati.

Važno je provjeravati boju bebine kože dva puta dnevno kako biste bili sigurni da se boja vraća na normalnu. Neki smatraju da držanje bebe na prozoru tj. suncu pomaže kod žutice, no najbolje je posavjetovati se s liječnikom.

Moguće je bebu odvesti na posebnu terapiju tj. fototerapiju. Tijekom terapije bebu se stavlja ispod fluorescentnog svjetla kako bi koža apsorbirala svjetlost. Svjetlo utječe na bilirubin tako da ga se tijelo lakše može riješiti.

žutica kod novorođenčadi liječenje

Ako je uzrok žutice kod bebe zdravstveni, moguće je da liječnik prepiše određeno liječenje. U rijetkim slučajevima potrebna je transfuzija krvi.

Važno je odmah kontaktirati liječnička u slučaju da žutica traje duže od 3 tjedna i ako dijete dobije temperaturu višu od 38 °C.

Koliko se ostaje u bolnici kod žutice?

Bebe često razviju žuticu kad već dođu kući iz bolnice. U tom slučaju potrebni su redoviti pregledi liječnika. Ipak, u nekim slučajevima bebe se nakon rođenja zadržavaju u bolnici radi liječenja i nadzora. Tretmani u bolnici najčešće traju 1 – 2 dana.

Žutica i dojenje

Najviše što možete napraviti za svoju bebu ako ima žuticu je pobrinuti se da jede dovoljno jer to može pomoći pri vraćanju bilirubina na normalnu razinu. Ako dojite bebu, hranite ju oko 8 do 12 puta kroz 24 sata. Ako hranite dijete iz bočice, činite to 6 do 10 puta kroz 24 sata.

Važno je osigurati da beba nije dehidrirana, a samim time pomažete bilirubinu da prođe kroz tijelo brže.

žutica i dojenje

Laktacijska žutica

Laktacijska žutica zapravo je produžena žutica kod beba koja nastaje nakon uobičajene fiziološke žutice. Ne zna se točan uzrok ove žutice (koja pogađa oko 3% novorođenčadi), no sumnja se da ju uzrokuje neka tvar u majčinom mlijeku koja blokira raspad bilirubina.

Pojava ove žutice ne znači da je potrebno prestati dojiti bebu. Ova žutica može trajati i do 12 tjedana, ali dok god beba jede dovoljno, a razina bilirubina se redovito prati, beba ne bi trebala imati ozbiljne posljedice.

Moglo bi Vas zanimati:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.60 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu