Suha koža kod beba – hrapava koža i crvenilo, simptomi i krema za suhu kožu djece

Suha koža kod beba

Crvenilo i suha koža kod beba je jako česta pojava, a smatra se da svako peto dijete ima neki oblik osipa ili suhoće na koži. Jako suha i suha koža su rezultat pobuđenog imuniteta koji je kod djece još uvijek nedovoljno razvijen.

Također, suha koža može biti rezultat pretjerane higijene djeteta kojom se gubi prirodni masni sloj kože čime se ona isušuje. Suhu kožu i crvenilo kod djece se može liječiti simptomatski te mnogim hidratantnim njegujućim kremama za lice i kožu tijela. 

U nastavku članka pročitajte zašto dolazi do razvoja suhe kože kod beba kako ju pravilno njegovati

Suha koža kod bebe – simptomi

Hrapava koža kod beba i suha koža kod djece može nastati odmah po rođenju. Djeca su u maternici zaštićena amnionskom tekućinom te po rođenju gube tu zaštitu.

Bebina koža može reagirati negativno na novonastalu situaciju, posebno ako su rođena zimi kad se prostorije griju što im dodatno isušuje kožu. Osim toga, crvena koža kod novorođenčeta može biti rezultat toga što tek rođena djeca imaju tanji potkožni sloj i manje lipofilnih molekula.

Lipofilne molekule održavaju prirodni masni sloj kože koji je štiti od isušivanja i različitih štetnih faktora. Djeca po rođenju imaju prirodno tanji zaštitni sloj kože te su zbog toga podložnija okolišnim utjecajima.

Crvenilo kod novorođenčadi

Photo: Photospin

Također, iako novorođenčad od majke dobiva jednu vrstu imunološke zaštite, drugu treba tek razviti. Nekad su crvenilo i suha koža kod beba rezultat stimuliranog imunološkog sustava i tjelesne reakcije na neki infektivni agens iz okoliša.

Suhu kožu kod beba ćete prepoznati po:

 • hrapavošću sa sitnim ljuskicama i naborima na koži,
 • suhim i hrapavim flekama po rukama, nogama i licu,
 • tome što se dijete stalno češe i svrbi.

Atopijski dermatitis je kronična dugotrajna kožna bolest, a prvi znak joj je jako suha koža kod djece i odraslih. Lišaj na koži kod bebe se također zna pojaviti ako se radi o ovoj bolesti, uz ljuštenje i guljenje zahvaćene kože.

Atopijski dermatitis češće razvijaju djeca koja pate od alergijske astme ili alergije na neku hranu. Razvoj ovih bolesti je povezan s prekomjernom higijenom, ali to nije dokazano.

Osim toga, suha koža može biti uzrokovana i pelenskim osipom, odjećom od umjetnih tkanina ili znojenjem. Može se raditi i o prečestom kupanju te jako vrućem ili jako hladnom dijelu godine. 

Suha koža kod beba na licu

Crvenilo kod beba na licu može nastati samo od sebe, ali također može biti znak alergije, atopijskog dermatitisa ili dječjih akni. To su mrlje na koži lica koje nastaju malo prije poroda zbog hormonalnih promjena, a nestaju same od sebe i nisu razlog za brigu. 

Crveni hrapavi obrazi kod bebe mogu biti ekcemi koji se trebaju adekvatno njegovati, a u težim slučajevima i liječiti posebnim kremama koje se dobiju na recept. 

Suho i hrapavo lice kod bebe može nastati i nakon šetnje na hladnom zraku, a po ljeti od utjecaja Sunčeve svjetlosti. Koristite kreme za sunčanje primjerene djeci i štitite njihovu osjetljivu kožu od UV zračenja.

Osim suhoće i crvenila, na bebinom licu se mogu pojaviti bijele točkice. One se zovu milije i uzrokovane su začepljenim porama, a nisu razlog za brigu. One će nestati krajem prvog ili početkom drugog mjeseca života. 

Suha koža kod beba – liječenje

Liječniku se trebate obratiti ako:

 • dijete ima dijelove kože koji su jako upaljeni i nalikuju na rane,
 • suha koža ne prestaje ni nakon korištenja njegujućih krema,
 • se dijete neprestano svrbi,
 • dijete ima visoku temperaturu,
 • osip podsjeća na ljubičaste mrlje koje pri dodiru ne nestaju, a to može biti znak meningitisa.
Njega kože kod beba

Photo: Photospin

Crvene i suhe mrlje na koži beba mogu biti ekcemi, a oni se liječe kratkotrajnom upotrebom kortikosteroidne kreme. Ekcemi se često pojavljuju na području pelena, gdje se može pojaviti i pelenski osip.

Oboje može nestati samo od sebe uz pravilnu njegu, ali se u težim slučajevima treba javiti pedijatru. 

Suhu kožu kod beba možete liječiti pravilnom njegom i higijenom djeteta. Slijedite ove upute:

 • bebu nemojte kupati agresivnim isušujućim šamponima i kupkama, kupke obavite u roku od deset minuta te koristite blago toplu vodu,
 • dijete nemojte kupati svaki dan jer time samo dodatno isušujete kožu,
 • u prostoriju u kojoj beba boravi stavite ovlaživač zraka,
 • za njegu djetetove odjeće koristite blage deterdžente i omekšivače,
 • nemojte dijete pretoplo oblačiti i koristite prirodne materijale te ugodnu odjeću,
 • koristite guste hidratantne kreme za njegu bebine kože, a posebnu pažnju obratite na područje pelena i pregiba na udovima,
 • pamučne pelene perite na visokim temperaturama kako biste efikasno uklonili sve infektivne agense,
 • djetetu redovno mijenjajte pelene i tako izbjegnite razvoj infekcija,
 • brinite se o tome da dijete unosi dovoljno tekućine. 
Atopijski dermatitis

Photo: Photospin

Krema za suhu kožu djece – cijena

Krema za lice za djecu možete kupiti u svakoj ljekarni bez recepta. Samo neke specifične kreme prepisuje liječnik u ozbiljnijim slučajevima. 

Cijena im je otprilike:

 • Bepanthen krema za lice bebe – 30 grama je 47 kuna,
 • Mustela krema za suhu kožu – Mustela za suhu kožu ima niz proizvoda, a cijena krema za suhu kožu se kreće od 100 do 150 kuna,
 • Eucerin za bebe – postoji niz proizvoda za osjetljivu kožu, a cijena Eucerin Urea Repair plus losiona s 5% ureje je oko 150 kuna.

Ako niste sigurni što koristiti za suhu kožu vašeg djeteta, obratite se liječniku ili ljekarniku.

Članak objavljen:

Saznajte više o njezi i zaštiti kože:

Saznajte više o suhoj koži u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu