Milia kod djece i odraslih – simptomi i liječenje?

milia kod djece

Milie su sitne bijele kvržice (ispupčenja) koja se najčešće pojavljuju ispod gornjeg sloja kože na području oko nosa, brade, obraza, na vjeđama i oko očiju. Ponekada, ako je riječ o bebama, milije se mogu javiti i na trupu, rukama i nogama.

Milia se može razviti u bilo kojoj dobi, no najčešća je kod novorođenčadi. Više od polovice novorođenčadi ima sitne bijele kvržice, no one većinom nestaju same od sebe već nakon nekoliko tjedana. Vrlo rijetko milie mogu nateći ili se upaliti. 

Milie na licu, razvijaju se kao odumrle stanice kože ili keratin koji ostaje zarobljen ispod površine kože. Točan uzrok nastanka milia nije utvrđen. Milie (gris oko očiju) nisu akne. Akne su u većini slučajeva uzrokovane hormonima te uzrokuju upalu. Bitno je napomenuti kako izlaganje suncu može doprinijeti nastanku milia.

Premda ih je potrebno uklanjati, milie ponekad nestanu bez ikakvog tretmana. U većini slučajeva su povezane s određenim oštećenjima kože, ozljedama, bolestima ili lijekovima. 

Milie nisu opasne no većini osoba su neugodne jer narušavaju estetiku lica. U odraslih osoba se većinom javljaju kao posljedica korištenja neodgovarajuće kreme. Milie nipošto nemojte istiskivati jer možete oštetiti kožu te uvjetovati nastajanje ožiljka koji je svakako znatno neprivlačniji od jedne milie koju se može uspješno tretirati kod dermatologa.

Milie vas u pravilu ne bi smjele peći ili svrbjeti. Ako do takvih simptoma dođe, vjerojatno u pitanju nisu samo milie već neko drugo kožno stanje ili oboljenje. 

milia kod odraslih

Milie na licu – uzroci

Milie se u odraslih osoba većinom javljaju kao posljedica pogrešnog izbora kreme za lice. Obično je riječ o preteškim i suviše masnim kremama za kožu koje nisu namijenjene određenom tipu kože. Milie se mogu javiti kao posljedica

 • stresa, 
 • javljaju se pretežito kod novorođenčadi, 
 • opeklina od sunca
 • dermoabrazija, 
 • kožnih oboljenja,
 • nedostatka esencijalnih vitamina,
 • prehrane bogate proteinima, mastima i kolesterolom, 
 • korištenja kortikosteroida.

Osip kod beba po licu i vratu nije neuobičajen, dapače velikom broju roditelja zadaje glavobolje. Javlja se i nestaje sam od sebe, pritom ne odajući uzrok nastanka na koji bi roditelji potencijalno mogli utjecati.

Osip kod beba po cijelom tijelu može biti znak alergijske reakcije ali i kožne bolesti kao što je seboreični dermatitis. Sitne crvene točkice po tijelu bebe mogu biti znak bezazlenih ali ozbiljnih stanja. Ako na tijelu vašeg djeteta vidite crvene točkice, obratite se liječniku radi stručne procjene.

Točan uzrok milia kod beba ni danas nije u potpunosti razjašnjen. Jedna skupina liječnika misli kako je riječ o nedovoljno razvijenim žlijezdama na bebinoj koži, dok drugi misle kako je problem povezan s majčinim mlijekom.

milia na kozi bebe

Dojenačke akne

Dojenačke akne javljaju se kod oko 20% beba. Dojenačke akne su u većini slučajeva bezopasne i učestale. Dojenačke akne su gotovo uvijek blage i javljaju se gotovo isključivo na licu. Pojavljuju se kao i akne u odrasloj dobi, tipično, na čelu, obrazima i bradi.

Dojenačke akne izgledaju poput sitnih točkica s bijelim završetkom. Valja ih razlikovati od ekcema. Ekcem će se pojaviti na cijelom tijelu, a dojenačke akne samo na licu. Nastanak dojenačkih akni uvjetovan je navalom androgenih hormona, koji pogoduju nastanku masne kože, a s vremenom i nastanku akni.

Ako dojenačke akne u roku od mjesec dana ne nestanu same od sebe, posjetite liječnika. U većini slučajeva liječnik će vam savjetovati ispiranje i brisanje lica toplom vodom. Liječnika trebate posjetiti i u slučaju da dijete ima akne, ali je i: 

 • letargično, 
 • slabo jede, 
 • ima probleme sa spavanjem. 

Liječnika svakako trebate posjetiti ako ste uplašeni i ako ne možete procijeniti što je mogući uzrok nastanka akni ili vam se čini kako je u pitanju nešto drugo, a ne dojenačke akne. Crvenilo na licu kod djece nije neobična pojava, pogotovo tijekom prvih tjedana života.

Ipak, gnojni prištići kod beba, stanje su koje zaslužuje stručnu procjenu. Bijeli prištići kod djece ne smiju se istiskivati jer može doći do infekcije. Crvenilo i prištići na licu bebe mogu biti znak nedovoljne ili pretjerane njege lica, ali i korištenja krivog, odnosno suviše agresivnog preparata koji ne odgovara tipu kože koji vaše dijete ima. 

akne kod beba

Milije kako liječiti? (liječenje i samopomoć)

Milie obično ne zahtijevaju liječenje, no ako traje duže od tri mjeseca preporučuje se konzultirati s liječnikom. Milie odnosno bijele točkice ispod oka, nipošto nemojte sami pokušavati istiskivati. Milie ispod očiju mogu biti brojne što ih čini estetskim problemom, pogotovo kada je riječ o osobama kojima je čisto i održavano lice jedan od uvjeta obavljanja posla. 

Pokušajte slijediti ove savjete kako bi bebina koža izgledala bolje:
 • Redovito čistite bebino lice toplom vodom.
 • Ako je bebina koža masna možete koristiti blagi hidratantni sapun.
 • Nježno osušite bebino lice nakon čišćenja.
 • Izbjegavajte bilo koju drugu vrstu liječenja ili čišćenja.
 • Oko liječenja se konzultirajte isključivo s liječnikom odnosno dermatologom
 • Ne pokušavajte dijete liječiti prirodnim metodama – dječja koža je osjetljiva i podložna alergijskim reakcijama. 

Pročitajte cijeli vodič: Osip i akne kod djece i beba – najčešći uzroci i liječenje!

Milia oko očiju liječenje? Odrasle osobe se oko liječenja također trebaju konzultirati s liječnikom odnosno dermatologom koji će preporučiti najučinkovitiju metodu ovisno o težini slučaja. Kako biste zaustavili nastajanje milia, pokušajte utjecati na navedene uzroke.

Najbolji način je promjena prehrambenih ali i životnih navika. Izbjegavajte nanošenje debelih slojeva šminke, nemojte stalno dodirivati lice, a pogotovo kada vam ruke nisu čiste. Premda je boravak na suncu iznimno dobar zbog apsorpcije vitamina D, imajte na umu da produžen boravak na suncu može pogoršati nastanak milia ali i oštetiti kožu.

Neke od prirodnih metoda koje možete isprobati su:
 • Piling od šećera i limuna – za izradu pilinga bit će vam potrebne dvije žličice šećera i sok od pola limuna te jedna žličica maslinovog ulja.
 • Med – med možete kombinirati sa šećerom i uljem jojobe. Ovakva kombinacija će vam pomoći u uklanjanju suvišnih odnosno mrtvih stanica kože.
 • Ulje ricinusa – izvrsno višenamjensko prirodno sredstvo za tretiranje raznih stanja i bolesti. Ricinusovo ulje idealno je za uklanjanje milia budući da kontrolira lučenje masnoće. Za njegu kože možete ga u jednakom omjeru koristiti uz maslinovo i kastorovo ulje. Ravnomjerno nanesite uljnu masku na lice i pričekajte dok se upije, a potom isperite mlakom vodom. 
 • Ulje čajevca – najdjelotvornije sredstvo kada je riječ o infekcijama koje su uzrokovane bakterijama i gljivicama, a ponekad djeluje i u slučaju virusa. Prije upotrebe ulja čajevca konzultirajte se sa stručnom osobom. Nemojte koristiti bilo kakvo (najjeftinije) ulje čajevca. Svako ulje ima svoju vrstu namjene. Kvalitetnija ulja su u pravilu uvijek skuplja. Ulje čajevca nemojte koristiti nerazrijeđeno.

Krema za milie? Raspitajte se u najbližoj ljekarni o vama najpovoljnijoj, ali i najučinkovitijoj varijanti. 

Javite nam kakvo je vaše iskustvo uklanjanja milia s područja lica! Imate preporuku za odličnog dermatologa? Odlično! – Pišite nam u komentaru. 🙂

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.88 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: milia kod beba, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu