Prehrana za nadutost u trudnoći

Trudnoća

Nadutost se često opisuje kao osjećaj nelagode, punoće i težine u području abdomena. U trudnoći je učestala zbog fizioloških promjena koje se događaju. Iako se nije lako boriti s nadutošću, neke promjene u prehrani i načinu života mogu pomoći u ublažavanju nadutosti u trudnoći.

Uzrok nadutosti u trudnoći 

Iako je ispuštanje plinova normalan fiziološki proces, u trudnoći može biti više izražen. Glavni razlog je povećana proizvodnja ženskog spolnog hormona – progesterona koji potiče mišiće u tijelu na opuštanje. Zbog toga dolazi do usporavanja prolaska hrane kroz crijeva, tj. usporavanja probave.  

To pogoduje pojavi nadutosti i nastojanju organizma da ju ublaži, i to upravo ispuštanjem vjetrova i podrigivanjem. Nezgodno je što upravo djelovanje progesterona otežava kontroliranje otpuštanja plinova. 

Osim progesterona, uzrok nadutosti u kasnijim fazama trudnoće može biti povećanje maternice i njezinog pritiska u abdomenu. Time se također usporava proces probave i potiče nakupljanje plinova. 

Naposljetku, uzrok nadutosti može biti i konstipacija. Duže zadržavanje sadržaja u crijevima potiče bakterije na dodatno stvaranje plinova kao i osjećaj punoće u abdomenu. 

Prehrana za ublažavanje nadutosti u trudnoći 

Potpuna eliminacija nakupljanja plinova, osobito tijekom trudnoće, nije moguća. Ipak, nadutost se može ublažiti odabirom namirnica koje ne izazivaju probleme. Pri tome treba imati na umu da ne postoji jedinstvena formula koja ublažava nadutost kod svih trudnica jer iako je poznato da se konzumacija određenih namirnica uglavnom povezuje s povećanom proizvodnjom plinova, nadutost je izrazito individualna

Ako su problemi osobito izraženi preporučuje se voditi dnevnik prehrane sa simptomima. On može poslužiti kao pomoć u identifikaciji problematičnih namirnica. Međutim, ako je bol uzrokovana nadutošću jaka i dugotrajna, potrebno je posavjetovati se s liječnikom jer nadutost može biti posljedica nekih zdravstvenih problema, poput žučnih kamenaca

U nastavku će biti navedene namirnice koje se najčešće povezuju s nastankom nadutosti. Međutim, ne preporučuje se izbaciti veliku količinu namirnica iz prehrane. Hranjive tvari su potrebne za razvoj fetusa. Osim toga, nadutost i učestalije ispuštanje plinova ne smeta fetusu, niti predstavlja bilo kakav rizik, ako pri tome uzrok nadutosti naravno nije neka bolest. 

Konstipacija 

Uzrok osjećaja nadutosti može biti zatvor ili konstipacijaProsječno 11-38 % trudnica dožive konstipaciju tijekom trudnoće, tj. neredovito pražnjenje sadržaja crijeva. Rješavanjem problema konstipacije može se riješiti nadutost

Mnoge trudnice mogu ublažiti konstipaciju jednostavnim promjenama u prehrani i načinu života: 

  • povećanjem unosa prehrambenih vlakana
  • povećanjem unosa tekućine, 
  • primjenom probiotika, 
  • provođenjem svakodnevne tjelesne aktivnosti. 

Prehrambena vlakna povećavaju volumen stolice i čine ju mekšom zbog čega se ona može lakše izbaciti iz tijela.

Prema preporukama Ministarstva poljoprivrede SAD-a, žene bi svaki dan trebale unositi barem 25 grama prehrambenih vlakana. Općenito, hrana koja je bogat izvor prehrambenih vlakana je:

  • cjelovite žitarice, 
  • orašasti plodovi, 
  • sjemenke, 
  • voće i povrće, 
  • mahunarke. 

Ako već unosite dovoljno prehrambenih vlakana, prekomjeran unos (puno veći od preporuka) može u nekim slučajevima dovesti do pogoršanja simptoma konstipacije, poput nadutosti. 

Doručak
Foto: Unsplash

Nedovoljan unos tekućine može biti uzrok nadutosti. Trudnice općenito trebaju unositi više tekućine zbog povećanja volumena krvi i podupiranja protoka krvi u fetusu. Preporučuje se unositi prosječno 8-10 čaša tekućine dnevno. Toplije vrijeme i intenzivnija tjelesna aktivnost zahtijevaju i veći unos. 

Unos probiotika pokazao se korisnim u ublažavanju konstipacije u trudnoći. Osim farmaceutskih preparata koji se mogu kupiti u ljekarni, probiotici se nalaze i u nekim vrstama hrane, poput: 

  • jogurta, 
  • kefira, 
  • miso-a, 
  • tempeha, 
  • kombuche, 
  • kiselog kupusa, 
  • kimchija. 

Uzrok konstipacije kod trudnica može biti i unos prenatalnih dodataka prehrani, primjerice onih koje sadrže željezo ili kalcij. 

Ako navedene promjene nemaju učinka, možete se obratiti liječniku za korištenje laksativa.

Ipak, upotreba laksativa trebala bi biti posljednje rješenje

Hrana koja izaziva nadutost u trudnoći 

Učestalost pojave nadutosti i neugodnih plinova može se smanjiti manjim unosom pojedinih namirnica koje u crijevima povećavaju količinu plinova. Međutim, s obzirom na to da su mnoge namirnice koje uzrokuju nadutost upravo nutritivno bogate namirnice, treba biti oprezan pri njihovom izbacivanju.  

Ako imate mogućnost, u svrhu izbjegavanja deficita važnih hranjivih tvari za sebe i fetus posavjetujte se s magistrom nutricionizma. Osim toga, možete voditi dnevnik prehrane u kojemu navodite što ste pojeli u sklopu kojega obroka i koji simptomi su se pojavili u periodu nakon tog obroka. 

Neke promjene u prehrani i načinu života ne ugrožavaju unos korisnih hranjivih tvari. Američko društvo za trudnoću (engl. American Pregnancy Association) u tretiranju nadutosti korisnima navodi: 

  • smanjenje unosa gaziranih pića, 
  • izbjegavanje unosa hrane pržene u dubokom ulju, 
  • pijenje tekućine iz čaše bez korištenja slamke, 
  • konzumiranje nekoliko manjih obroka u danu, 
  • redovitu tjelesnu aktivnost, 
  • izbjegavanje odjeće koja je uska oko struka, 
  • izbjegavanjem unosa umjetnih sladila, 
  • adekvatan unos tekućine, 
  • sporo jedenje i potpuno žvakanje hrane. 

Osim navedenoga, hrana koja se povezuje s pojavom nadutosti je hrana bogata FODMAP odnosno fermentabilnim kratkolančanim ugljikohidratima. 

Prehrana s niskom razinom fermentabilnih kratkolančanih ugljikohidrata može ublažiti nadutost, osobito kod osoba sa sindromom iritabilnog crijeva i drugih osjetljivijih osoba. 

Fermentabilni kratkolančani ugljikohidrati ili FODMAP su skupina sastojaka iz hrane koja se teško probavlja pa je podložna fermentaciji od strane bakterija koje nastanjuju debelo crijevo

Provođenje low-FODMAP dijete ne preporučuje se na svoju ruku, osobito među trudnicama, jer je ona vrlo restriktivna i teško je unijeti sve potrebne hranjive tvari koje su potrebne i trudnici i fetusu. Ipak, vođenjem dnevnika i obraćanjem pozornosti na potencijalno problematične namirnice može se utvrditi izaziva li koja FODMAP namirnica nadutost. 

Namirnice bogate fermentabilnim kratkolančanim ugljikohidratima su: 

  • proizvodi od pšenice, 
  • ječam i raž, 
  • mahunarke: grah, leća, slanutak, soja, 
  • povrće: artičoka, šparoge, brokula, prokulice, cikla, kupus, cvjetača, češnjak, luk, grašak, gljive, komorač, poriluk, 
  • voće: jabuke, kruške, marelice, breskve, višnje, datulje, smokve, lubenica, 
  • polioli (sladila), poput manitola, sorbitola i ksilitola, 
  • mlijeko i mliječni proizvodi, 
  • napitci: pivo, zaslađena osvježavajuća bezalkoholna pića, voćni sokovi. 

Mnoge namirnice ne sadrže fermentabilne kratkolančane ugljikohidrate pa ne bi trebali biti prvi sumnjivci kada je u pitanju nadutost.

To su primjerice: 

  • meso, riba i jaja, 
  • masti i ulja, 
  • začinsko bilje, 
  • orašasti plodovi (osim pistacija), 
  • sjemenke, 
  • voće: banane, borovnice, dinja, grejp, grožđe, kivi, limun, limeta, mandarine, naranče, maline, jagode, marakuja, 
  • sladila: javorov sirup, melasa, stevija, 
  • mliječni proizvodi bez laktoze, 
  • povrće: paprike, mrkva, celer, krastavci, patlidžan, mahune, zelena salata, kelj, krumpir, špinat, tikva, tikvice, slatki krumpir, rajčica, repa, 
  • žitarice: kukuruz, riža, kvinoja, tapioka, zob, 
  • napitci: kava, čaj, voda. 

Neke trudnice mogu iskusiti nadutost zbog intolerancije na laktozu (šećer koji je prirodno prisutan u mlijeku). Ako je to slučaj, mlijeko se može zamijeniti s mlijekom bez laktoze, ili biljnim napitcima koji su obogaćeni vitaminima i mineralima iz mlijeka. Također, podnošenje laktoze različito je među osobama, pa će tako neke trudnice moći jesti sir bez problema, dok će drugima i on stvarati problem nadutosti. 

Članak objavljen:

Izvori:

  1. American Pregnancy Association: Pregnancy Gas. American Pregnancy Association. 
  2. Foley, A., Burgell, R., Barrett, J. S., Gibson, P. R. (2014) Management Strategies for Abdominal Bloating and Distension. Gastroenterology & hepatology, 10(9), 561–571. 
  3. King, K. (2019) What Is the Low FODMAP Diet? Academy of Nutrition and Dietetics. 
  4. Fletcher, J. (2018) Which foods cause gas and bloating? MedicalNewsToday
  5. Trottier, M., Erebara, A., Bozzo, P. (2012) Treating constipation during pregnancy. Canadian family physician Medecin de famille canadien, 58(8), 836–838. 
  6. West, H. (2016) Does Fiber Relieve or Cause Constipation? A Critical Look. Healthline. 
  7. Montgomery K. S. (2002) Nutrition Column An Update on Water Needs during Pregnancy and Beyond. The Journal of perinatal education, 11(3), 40–42. 
  8. Gunnars, K. (2018) FODMAP 101: A Detailed Beginner’s Guide. Healthline. 

Saznajte više o nadutosti u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o vlaknima u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu