Ulja za rast kose – preparati za brži rast kose

eterična ulja

Poticanje bržeg rasta kose može biti frustrirajuće kada proizvodi ne funkcioniraju. Ako pak ne želite kupovati proizvode s mnoštvom sastojaka, postoje prirodni sastojci – ulja, koja vam mogu pomoći.

U nastavku saznajte koja ulja mogu biti djelotvorna na rast kose.

Ricinusovo ulje za rast kose

Ricinusovo ulje odavno se koristi za poticanje rasta dlaka kao što su trepavice, obrve i kosa.
Sadrži vitamin E i određene minerale zbog čega je vrlo djelotvorno. Osim navedenog, ricinusovo ulje može doprinijeti i liječenju prhuti.

Ricinusovo ulje potiče rast kose tako da:

 • hidratizira vlasište,
 • zadržava vlažnost u kosi,
 • potiče cirkulaciju.

Za najbolji učinak potrebno je nanijeti ricinusovo ulje na kosu i ostaviti preko noći. Imajte na umu da ćete vjerojatno imati poteškoće s ispiranjem s obzirom da se radi o jako gustom ulju.

Maslinovo ulje za rast kose

Maslinovo ulje preporučuje se osobama koje imaju suhu i oštećenu kosu, kao i osobama s prhuti. Koristi se ne samo za poticanje rasta kose, već i za omekšavanje kose. Zbog hidratantnog svojstva, maslinovo ulje pruža učinak sličan učinku regeneratora.

Možete ga nanositi na suhu ili vlažnu kosu, umasirati u vlasište i/ili kosu. Ako želite bolji učinak, kosu nakon mazanja možete zamotati u ručnik kako bi toplina pomogla još dubljoj hidrataciji.

Više o djelovanju maslinovog ulja na kosu možete saznati ovdje.

Kokosovo ulje za rast kose

Kokosovo ulje je jedno od popularnijih ulja koje se koristi za poticanje rasta kose. Pogodno za sve tipove kose, a posebno je učinkovito za suhu kosu. Osim što potiče rast kose, djeluje i kao regenerator jer omekšava kosu.

Ako je ulje u čvrstom, prije upotrebe na kosi ga malo ugrijte. Kokosovo ulje možete nanijeti na cijelu kosu i na vlasište.

Za bolje rezultate rasta kose možete ga pomiješati s amla ili brahmi uljem, o kojima ćete saznati u nastavku.

kokosovo ulje
Foto: Stockphoto Secrets

Amla ulje za rast kose

Ovo indijsko ulje koristi se u Ayurvedskoj medicini u svrhu poticanja zdravlja i rasta kose. Amla ulje sadrži vitamin C, kao i mnoge druge antioksidanse i minerale.

U studiji provedenoj na zečevima i miševima, objavljenoj 2009. godine u časopisu Journal of Chemical and Pharmaceutical Research pokazano je da amla ulje značajno potiče rast dlake koja je zdrava. Zaključeno je da se ovo ulje može koristiti kao prirodna zamjena za minoxidil (lijek koji se koristi kod liječenja alopecije).

Ako želite koristiti amla ulje, pripazite na koncentraciju ulja. Idealna koncentracija ovog ulja je 7.5 posto, razrijeđeno u vodi. Razrijeđeno ulje možete nanijeti na kosu.

Više o amla ulju možete saznati ovdje.

Brahmi ulje za rast kose

Brahmi ulje je još jedno indijsko ulje koje se koristi u Ayurvedskoj medicini. Ovo ulje se najčešće koristi kod alopecije, prhuti i anksioznosti. Smatra se da ovo ulje doprinosi jačanju kose i poticanju njezinog rasta.

Brahmi ulje potrebno je umasirati u tjeme. Imajte na umu da nakon nanošenja ovog ulja možete iskusiti svrbež i crvenilo na tjemenu.

Eterična ulja za brži rast kose

Nemojte koristiti nerazrijeđena esencijalna ulja direktno na vlasištu! Prije primjene na koži esencijalna ulja je potrebno pomiješati s baznim uljem. Neka od baznih ulja koje možete koristiti u svrhu poticanja rasta kose su kokosovo i maslinovo ulje.

Potrebno je razrijediti 5 – 10 kapi esencijalnog ulja u 2 jušne žlice baznog ulja. Alternativno možete dodati nekoliko kapi esencijalnog ulja u vaš šampon i dobro ga protresti nakon toga.

esencijalno ulje lavande
Foto: Stockphoto Secrets

Neka od esencijalnih ulja koja se preporučuju za poticanje rasta kose su sljedeća:

 • esencijalno ulje lavande,
 • esencijalno ulje čajevca (pomiješajte 3 kapi ovog ulja s 2 jušne žlice baznog ulja),
 • esencijalno ulje limunske trave (ne izlazite na sunce nakon nanošenja ovog ulja).

Sljedeća tri esencijalna ulja se najčešće koriste za poticanje rasta kose.

Ulje ružmarina za rast kose

Ulje ružmarina pogodno je za sve tipove kose, a pogotovo za gustu. Potiče cirkulaciju čime potiče i rast kose.

Ako ne možete pronaći esencijalno ulje ružmarina, možete saznati kako ga napraviti uz pomoć biljke ružmarin i maslinovog ulja ovdje.

Jojoba ulje

Studija objavljena 2010. godine u časopisu Food and Chemical Toxicology provela je eksperiment poticanja rasta dlake na ošišanim miševima. Pokazano je da esencijalno ulje jojobe značajno potiče rast dlake, zbog čega autori zaključuju da se esencijalno ulje jojobe može koristiti za poticanje rasta kose.

Ulje peperminta

Istraživanje objavljeno 2014. godine u časopisu Toxicological Research pokazalo je da esencijalno ulje peperminta može brže potaknuti rast kose u odnosu na esencijalno ulje jojobe i minoxidil (lijek koji se koristi kod liječenja alopecije).

Dokazano je da esencijalno ulje peperminta djeluje na očuvanje vaskularizacije dermalnih papila dlake čime potiče rast dlake. Studija je provedena na miševima, ali pretpostavlja se da bi esencijalno ulje peperminta imalo isti učinak na ljudsku kosu.

Članak objavljen:

Izvori

 1. Banerjee, P. S., Sharma, M., & Nema, R. K. (2009). Preparation, evaluation and hair growth stimulating activity of herbal hair oil. Journal of Chemical and Pharmaceutical Research, 1, 261-267.
 2. Gould, H. (2018). 5 Essential Oils for Much Faster Hair Growth—SeriouslyByrdie
 3. Yoon, J. I., Al-Reza, S. M., & Kang, S. C. (2010). Hair growth promoting effect of Zizyphus jujuba essential oil. Food and Chemical Toxicology, 48(5), 1350–1354. 
 4. Lou, E. K. (2017). Can Amla Oil Make Your Hair Grow FasterHealthline
 5. Oh, J. Y., Park, M. A., & Kim, Y. C. (2014). Peppermint oil promotes hair growth without toxic signsToxicological research, 30(4), 297-304.
 6. Wilson, D. R. (2018). How to use essential oils for hair growthMedical News Today
 7. Wong, C. (2019). The Health Benefits of Brahmi OilVerywell Health 

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu