Avokadovo ulje za kosu – prednosti i kako ga koristiti

avokadovo ulje

Avokadovo ulje koristi se u njezi kože zato što se radi o monozasićenom ulju. Takva ulja lakše prodiru u kožu, pružajući joj bolju hidratizaciju. Stoga ulje avokada može biti posebno korisno za osobe sa suhim vlasištem i oštećenom kosom.

Smatra se da zbog svojeg bogatstva nutrijentima i antioksidansima, avokado i ulje avokada mogu imati djelotvoran učinak na kosu.

Više o blagodatima avokada saznajte ovdje.

U nastavku saznajte koje su prednosti avokadovog ulja za kosu, kako ga koristiti i gdje i po kojoj cijeni ga možete nabaviti.

Avokadovo ulje za kosu – prednosti

Upotreba avokadovog ulja može imati određene prednosti za kosu, a neke od njih su:

 • Smanjenje prhuti – avokadovo, kao i mnoga druga ulja, može pomoći kod smanjenja prhuti. Upotreba ulja na vlasištu pomaže hidratizaciji tjemena, čime se može smanjiti pojava prhuti. Posebno je pogodno za suhu kožu te doprinosi njezinoj hidratizaciji.
 • Očuvanje kose – iako upotreba ulja ne može popraviti štetu nastalu na kosi, može doprinijeti prevenciji dodatne štete. Pa tako nanošenje avokadovog ulja na kosu može pomoći u zaštiti kose od pucanja, očuvanju od vanjskih čimbenika (UV zrake, polucija, klor, itd.)
 • Poticanje rasta kose – zahvaljujući svom hidratizirajućem i regenerativnom svojstvu može potaknuti rast kose.

Avokadovo ulje za kosu – kako koristiti?

Najučinkovitiji način upotrebe avokada za kosu ( i njegove ostale blagodati) je kroz prehranu. Konzumacijom avokada dobit ćete nutrijente koje upotrebom ulja avokada ne možete dobiti. Ipak, postoji nekoliko načina na koje možete koristiti avokadovo ulje, ako ne uživate previše u okusu samog avokada.

Avokadovo ulje je bazno ulje, što znači da ga kod primjene možete pomiješati s par kapi esencijalnog ulja po odabiru. Više o uljima za masažu saznajte ovdje.

avokado za kosu
Foto: Photo Secrets

Masaža vlasišta avokadovim uljem

Kako biste regenerirali i rehidrirali vlasište, avokadovo ulje možete jednostavno umasirati prstima u vlasište. Potrebno je malo ugrijati ulje, a potom ga ravnomjerno umasirati u tjeme. Ostavite da djeluje 15-ak minuta, pa isperite mlakom vodom.

Alternativno, nakon masaže vlasišta avokadovim uljem na kosu stavite kapu za tuširanje ili plastičnu vrećicu i ostavite ulje da djeluje preko noći. Ujutro operite kosu blagim šamponom i isperite mlakom vodom.

Maska za kosu od avokada

Ako ne želite umasirati čisto avokadovo ulje u kosu, možete napraviti masku od avokada i avokadovog ulja. Alternativno možete potražiti masku za kosu s avokadom/avokadovim uljem u obližnjoj drogeriji.

Sastojci za masku:

 • 1 zreli avokado,
 • 1 banana,
 • 1 jušna žlica avokadovog ulja,
 • 1 jušna žlica kokosovog ulja,
 • 1 jušna žlica meda.

Avokado i bananu izblendajte u blenderu kako biste izbjegli komadiće voća u kosi. U smjesu umiješajte ulja i med, te sve zajedno nanesite na kosu. Masku ostavite da djeluje 20 minuta do 3 sata, a potom isperite mlakom vodom.

Ovu masku možete koristiti jednom tjedno.

Avokadovo ulje kao regenerator

Umjesto regeneratora možete koristiti avokadovo ulje prilikom svakog pranja kose. Nakon što operete kosu šamponom, nanesite malo avokadovog ulja na vlasište i vrhove, te ostavite da djeluje par minuta. Nakon toga isperite ulje mlakom vodom.

Avokadovo ulje – gdje kupiti?

Prilikom kupovine avokadovog ulja trebate obratiti pozornost na nekoliko stvari. Kupujte čisto avokadovo ulje (100% avokadovo ulje, svakako provjerite popis sastojaka) koje nije pomiješano s drugim uljima. Najbolja kvaliteta je hladno prešano ulje ( rafinirana ulja ne sadrže hranjive tvari).

Avokadovo ulje možete potražiti u obližnjoj drogeriji ili dućanu zdrave prehrane, a cijene se kreću od 30 do 60 kn za 100 ml ovog ulja. Neki od brendova avokadovog ulja koje možete pronaći na našem tržištu su sljedeći:

 • Bio Planete Ulje avokada (250 ml) – 83 kn
 • Nutrigold Ulje avokada hladno prešano (250 ml) – 69 kn
 • oleoTHERAPY Avokado biljno ulje (100 ml) – 40 kn
 • Oshadhi Avokado biljno ulje (200 ml) – 125 kn

Članak uređen:

Izvori

 1. Rabideau, C. (2019). How to Use Avocado Oil for Hair That’s Silky and SmoothTaste of Home
 2. Scaccia, A. (2017). What Are the Benefits of Using Avocado Oil on Hair? Healthline
 3. Sissons, C. (2018). Can avocado oil strengthen my hair? Medical News Today

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Avokadovo ulje za kosu – prednosti i kako ga koristiti

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.