Očuvanje šuma: Nemjerljivo su važne za čovjeka, a uništavamo ih svakodnevnim radnjama! Evo što mogu učiniti “mali, obični” ljudi

Očuvanje šuma

Šume pružaju brojne dobrobiti za ljude, uključujući zdravstvene, ekološke, ekonomske i socijalne dobrobiti. Požarima, sušama i krčenjem šume postaju ugrožene, a samim time ugrožavamo i vlastitu egzistenciju. Očuvanje šuma ključno je ne samo za opstanak Zemlje i drugih bića, već i za opstanak nas samih.

21. ožujka obilježava se Međunarodni dan šuma. Godine 2013. je odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda uspostavljen dan kojim se podiže svijest o važnosti šuma. Potiču se lokalne, nacionalne i međunarodne aktivnosti kojima se promiče zaštita šuma i stabala. 

U nastavku saznajte koju važnost šume zapravo imaju, kako negativno utječemo na šume te kako možemo doprinijeti njihovoj zaštiti. 

Značaj šume za čovjeka
FOTO: Shutterstock

Značaj šuma

Značaj šume za čovjeka je gotovo nemjerljiv. Bez šuma čovjek bi teško opstao, a svejedno svakodnevnim radnjama poput deforestacije, zagađenja i požara ugrožavamo opstanak šuma, ali i nas samih. 

Prije svega, šume su izvor brojnih ključnih resursa za čovjeka – od pitke vode i hrane do lijekova. Prašume proizvode više od trećine kisika na Zemlji, dok su šume odgovorne za ravnotežu kisika, ugljikovog dioksida i vlage u zraku. Osim toga, šume ljudima omogućuju opuštanje i druženje.

Šume su dom brojnim drugim bićima i na taj način održavaju bioraznolikost, o kojoj i mi ovisimo. Osim životinja, u šumama rastu i brojne biljke koje ljudi koriste za proizvodnju lijekova. 

Šume utječu na procese klimatskih promjena na različite načine. Zadržavaju ugljikov dioksid, jedan od stakleničkih plinova odgovornih za klimatske promjene. Ovaj je proces od iznimne važnosti za usporavanje utjecaja klimatskih promjena na Zemlju i čovjeka. S druge strane, deforestacija proizvodi velike količine ugljikovog dioksida, što ubrzava procese klimatskih promjena.

Tema Međunarodnog dana šuma 2023. godine je “Šume i zdravlje”.

Šume djeluju na naše zdravlje na brojne načine, a prije svega održavaju kvalitetu vode i pružaju nam hranu i lijekove. Stoga se poziva na brigu za šume, iz razloga što zdrave šume omogućuju zdrave ljude.

Pročitajte članak “Boravak u šumi: Besplatna i učinkovita terapija za um, radost za srce i eliksir zdravlja za pluća“.

Kako čovjek uništava šumu
FOTO: Shutterstock

Kako čovjek uništava šume?

Jedan od najrazornijih načina na koji čovjek uništava šume je procesom deforestacije – namjenskim krčenjem šumskog zemljišta. Drugim riječima, radi se o rušenju stabala i raščišćavanju šume kako bi se prostor prenamijenio, najčešće za industrijsku (poljoprivrednu) proizvodnju. Ovaj proces dovodi do brojnih razornih posljedica, a između ostalog uzrokuje:

Učestali požari, bilo da se radi o požarima uzrokovanim klimatskim promjenama ili nepravilnim paljenjem vatre u šumi, također dovode do uništavanja šuma. Zagađenje šuma nepropisanim bacanjem otpada na njihovu prostoru također negativno utječe na šume. 

Kako zaštititi šume
FOTO: Shutterstock

Kako zaštititi šume?

Deforestacija, požari i zagađenje zvuče kao učinci na koje jedan “mali običan” čovjek ne može djelovati. Međutim, svatko od nas može imati ulogu u zaštiti šuma. Da, kada bi “najveći igrači” prestali krčiti šume, ne bismo više imali ovaj problem. Međutim, krčenje i uništavanje šuma se odvija upravo zbog nas, zbog ponude i potražnje. Možda ne možemo odmah zaustaviti nešto veliko poput krčenja jedne šume, ali našim svakodnevnim radnjama možemo pokazivati kako želimo da svijet funkcionira i poticati promjene.

Zaštita šuma počinje od nas samih i našeg odnosa prema šumi kada smo u njoj. Zaštita šuma od onečišćenja prije svega znači da ne ostavljate smeće u šumi – zapamtite da ste u šumi gost. Kako biste zaštitili šume od požara, pratite uputstva o paljenju vatre u šumi. Drugim riječima, nemojte paliti vatru u šumi, osim ako je to eksplicitno dopušteno. Ako je dopušteno, pratite uputstva za sigurno paljenje vatre.

Iako ste u šumi gost i trebali biste šumu ostaviti onakvom kakva je bila i prije nego ste prošli kroz nju – postoji iznimka. Šumama možete pomoći reforestacijom ili pošumljavanjem sadnjom drveća ili donacijama udrugama koje sade drveća. 

Kao potrošači također imate moć zaštite šuma prilikom kupovine različitih proizvoda.

Što je više moguće, smanjite kupovinu i upotrebu proizvoda od papira i na taj način smanjite potražnju za proizvodnjom papira i, posljedično, rušenje stabala i uništavanje šuma. Primjerice, bilješke možete zapisivati na elektroničkom uređaju, umjesto u bilježnicu, a knjige kupujte rabljene, umjesto novih. 

Važno je izbjegavati one proizvode koji sadrže palmino ulje
FOTO: Shutterstock

Promjene možete napraviti i kada kupujete svakodnevne namirnice poput grickalica, instant rezanaca, šampona i šminke. Prilikom kupovine takvih namirnica važno je izbjegavati one proizvode koji sadrže palmino ulje. Proizvodnja palminog ulja u komercijalne svrhe ima razorne posljedice za šume i životinje te rezultira masovnom deforestacijom. Nadalje, što je više moguće kupujte lokalne proizvode, kako bi se smanjila potreba za deforestacijom u svrhu masovne industrijske proizvodnje. 

Vlade često ne poduzimaju adekvatne mjere za zaštitu šuma, stoga je potrebno okrenuti se onim organizacijama koje spoznaju važnost očuvanja istih. Podržite organizacije za očuvanje šuma, kao što su The Nature Conservancy, Plant a Tree Today i The World Wildlife Fund. Bilo da se radi o lokalnim ili globalnim organizacijama, podržavanje organizacija putem donacija omogućuje nastavak njihovog rada i borbu za očuvanje šuma na različitim razinama. Pozovite lokalne vlasti na odgovornost kada planiraju rušenje stabala i nemojte u tišini gledati kako se stabla, parkovi, šume pa i naša egzistencija nonšalantno uništavaju.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Nunez, C. (2022). Why deforestation matters—and what we can do to stop it. National Geographic.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu