Deforestacija Amazonije: u siječnju posječen rekordni broj stabala

Deforestacija Amazonije u siječnju posječen rekordni broj stabala

Prema satelitskim podacima, broj posječenih stabala u brazilskoj Amazoniji u siječnju je premašio broj iz istog mjeseca prošle godine, prenosi BBC.

Uništena je pet puta veća površina šume nego u 2021. godini, čime je oboren rekord za siječanj od 2015. otkada se prate ti podaci.

Ukupno posječeno područje u siječnju je iznosilo 430 četvornih kilometara, sedam puta veće od površine njujorške četvrti Manhattana.

Zaštitari okoliša za ubrzavanje deforestacije krive brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara.

Zaštita Amazonije izrazito je važna za borbu protiv klimatskih promjena.

Šume se krče zbog drveta, ali i zbog širenja površina za sadnju usjeva kojima se opskrbljuju svjetski proizvođači hrane.

Nedovoljno se čini za očuvanje prašuma
FOTO: Shutterstock

Nedovoljno se čini za očuvanje prašuma

Na sastanku na vrhu o klimatskim promjenama COP26, koji se održao u Glasgowu prošle godine, više od stotine vlada obećalo je zaustaviti i obrnuti tijek deforestacije do 2030. godine.

S obzirom na posljednje satelitske snimke brazilskog Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja, upitno je drži li se brazilska vlada obećanja o očuvanju goleme prašume.

Cristiane Mazzetti iz brazilskog Greenpeacea rekla je sljedeće:

Novi podaci ponovno su razotkrili da su vladini postupci suprotni kampanjama zelenog marketinga.

Greenpeace poziva supermarkete u Ujedinjenom kraljevstvu i drugim državama da prekinu suradnju s dobavljačima mesnih i mliječnih proizvoda koji pridonose krčenju šuma.

Nije uobičajeno da se početkom godine, tijekom kišne sezone, ruši velik broj stabala, budući da drvosječe zbog vremenskih prilika teško mogu prodrijeti u gustu šumu.

Amazonija, golema brazilska prašuma ponaša se kao odvod za ugljik jer apsorbira goleme količine stakleničkih plinova iz atmosfere. No, što je više posječenih stabala, to je njezin kapacitet za apsorpciju manji, piše BBC.

Dodatne informacije

Više informacija pročitajte u člancima:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu