“U proljeće PRVO posadi DRVO!”: Posadite stabla za svoju djecu ili s njima i učite ih važnosti postojanja šuma

U proljeće PRVO posadi DRVO!

Hrvatske šume i ovoga proljeća održavaju akcije zajedničke sadnje drveća za koje je, kako su istaknuli, prijavljeno 175 volontera.

Akcije sadnje održavaju se 17., 24. i 25. ožujka. Najviše volontera prijavljeno je za sadnju na Medvednici, a ima i onih koji su prijavljeni i za sadnju drveća u šumi Žutici te za područje Bjelovara i Splita, kažu u Hrvatskim šumama.

“U proljeće PRVO posadi DRVO!” – slogan je ovogodišnje akcije kojom Hrvatske šume ističu kako je proljeće vrijeme za proljetnu sadnju, a samim time i za ovogodišnje izdanje akcije Dani zajedničke sadnje.

Hrvatske šume kažu kako gospodare hrvatskim šumskim blagom u maniri dobrog gospodara koji brine o šumi u svim fazama njezinog života od sjemena do zrele dobi. Upravo zato, kako ističu, godišnje zasade više od devet milijuna sadnica različitih šumskih vrsta. Šume se pomlađuju kroz brojne samostalne, ali i akcije koje uključuju udruge građana, škole, dječje vrtiće i vanjske suradnike.

Kažu kako im iznimno velik odaziv građana ovim akcijama daje vjetar u leđa i poticaj jer je svaka posađena biljka dragocjena te je zalog da naš planet i dalje diše:

Akcije zajedničke sadnje nisu samo akcije pošumljavanja, one su u prvom redu akcije edukacija i informiranja građana, ali također akcije druženja i zajedničke brige za prirodu.
Svaki pojedinac može doprinijeti plućima svijeta
FOTO: Shutterstock

Svaki pojedinac može doprinijeti “plućima svijeta”

Ističu i kako ovogodišnji slogan dana zajedničke sadnje “U proljeće PRVO posadi DRVO” ima višeslojno značenje. Poziv je građanima svih dobnih skupina da se uključe u tu hvale vrijednu akciju te na početku novog godišnjeg doba, proljeća, u kojem se priroda budi i iznova rađa, kao prvi korak njegovog dolaska – zasade drvo.

Dodaju kako svako zasađeno stablo može biti prvo koje je pojedinac u životu posadio i tako ostavio dubok trag u budućnosti. Istovremeno, sloganom pozivaju roditelje da posade stabla za svoju djecu prilikom rođenja ili tijekom života zajedno s njima te tako djecu uče vrijednosti i važnosti promišljanja o “plućima svijeta”, odnosno o važnosti postojanja šuma koje nam svima omogućuju kvalitetniji i zdraviji život.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu