Koliko je hodanja previše? Evo što kažu stručnjaci

Koliko je hodanja previše Evo što kažu stručnjaci

Redovito hodanje nudi brojne zdravstvene prednosti, poput smanjenja rizika od visokog krvnog tlaka, bolesti srca i dijabetesa, održavanja zdrave tjelesne težine te jačanja mišića i kostiju. Međutim, pretjerivanje može biti problematično.

Možete li hodati previše u danu?

Iako ne postoji određeno ograničenje koliko možete hodati, popularni hot girl walk na TikToku i urbano planinarenje, koje može uključivati ​​hodanje 16 – 42 km dnevno, pokazuju da su velike udaljenosti dostižne.

Prema dr. Randyju Cohnu, ne postoji maksimalna granica za hodanje ili bilo koju tjelovježbu, a hodanje na velike udaljenosti može poboljšati zdravlje srca, smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 i potencijalno produžiti životni vijek.

Studija iz 2020. pokazala je da više koraka dnevno korelira s nižim rizikom smrti od svih uzroka. Dr. John Hinson za Everyday Health izjavio je da istrenirani hodači mogu prijeći i 32 – 48 km dnevno bez većih problema.

Međutim, čimbenici poput dobi, razine kondicije, zdravlja zglobova i uvjeta okoline utječu na vašu sposobnost sigurnog hodanja na velikim udaljenostima. Obuka je neophodna prije pokušaja dugih šetnji, a neuvježbani hodači mogu udobno hodati 10 km za oko dva sata.

Možete li hodati previše u danu
FOTO: Shutterstock

Tko bi trebao paziti na previše hodanja?

Iako povećanje broja koraka dnevno može biti korisno, neki pojedinci trebaju biti oprezni. Oni s kardiopulmonalnim problemima poput visokog krvnog tlaka i bolesti srca moraju izbjegavati pretjerano ubrzavanje otkucaja srca.

Osobe s problemima mišića i zglobova, osobito nogu i stopala, također bi trebale biti oprezne kako bi spriječile pogoršanje stanja poput artritisa koljena. Visokokvalitetne cipele koje dobro pristaju mogu pomoći u smanjenju boli za one koji imaju problema sa zglobovima. Osim toga, osobe s respiratornim stanjima poput astme ili KOPB-a i starije odrasle osobe, koje su u većem riziku od padova, trebale bi izbjegavati prenaprezanje.

Kako znati hodate li previše?

Hodanje ne bi trebalo dovesti do ozljeda od prenaprezanja, koje nastaju kada ponavljajući pokreti ozlijeđuju ligamente, tetive i mišiće. Znakovi prekomjerne upotrebe uključuju bolove u zglobovima, ukočenost tijela i neobične osjećaje u zglobovima.

Ako se pojave takvi simptomi, smanjite udaljenost ili uzmite dan odmora.

Stalna bol zahtijeva savjetovanje s liječnikom. Pretjerano vježbanje također može uzrokovati poteškoće sa spavanjem, promjene raspoloženja i ubrzan broj otkucaja srca u mirovanju, što ukazuje da je vašem tijelu potreban odmor.

Kako pripremiti svoje tijelo za puno hodanja u danu
FOTO: Shutterstock

Kako pripremiti svoje tijelo za puno hodanja u danu?

Za hodanje na velike udaljenosti bez boli ili ozljeda, progresivni trening je ključan. Počnite s podnošljivim udaljenostima i postupno ih povećavajte ne više od 10 % tjedno. Trening snage usmjeren na mišiće koji se koriste za hodanje, kao što su kvadricepsi, stražnja loža, gluteusi, leđni mišići i trbušni mišići, također je koristan. Pobrinite se za sigurnost tako što ćete ostati hidrirani, nositi odgovarajuću obuću i hodati u dobro osvijetljenim, naseljenim područjima.

Redovito hodanje vrlo je korisno, ali pretjerivanje nosi rizike. Kako biste sigurno hodali na veće udaljenosti, počnite s malim i postupno povećavajte udaljenost, ojačajte mišiće za hodanje i poduzmite mjere opreza. Pazite na znakove prenaprezanja, kao što su bolovi u zglobovima, ukočenost tijela, poteškoće sa spavanjem i promjene raspoloženja, kako biste izbjegli ozljede od prenaprezanja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Garone, S. (2024). How Much Walking Is Too Much? Everyday Health.
  2. Saint-Maurice, P. F. i sur. (2020). Association of Daily Step Count and Step Intensity With Mortality Among US Adults. JAMA, 323(12): 1151–1160.  

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu