Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.
Med od kestena – ljekovitost, kako se pravi, recept i gdje kupiti
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Med od kestena je vrlo nutritivan med tamne boje, a dobiva se od različitih vrsta kestena. U Europi se med od kestena najčešće dobiva od cvjetnog nektara pitomog kestena (lat. Castanea sativa).
Svježi med od kestena može se pronaći diljem Europe od svibnja do srpnja. U nastavku članka pročitajte više o ljekovitosti meda od kestena i njegovoj upotrebi.
Med od kestena – svojstva
Med od kestena je neobično tamne boje te blago slatkastog gorkog okusa, koje zahvaljuje spojevima taninima u sastavu. Med od kestena sadrži visok udio fruktoze u svom sastavu, zbog čega se rijetko kristalizira i u tekućem je obliku.
Najpopularniji je u Italiji, gdje su često cijeli dani posvećeni slavljenju njegove pripreme. Slični festivali postoje i u drugim zemljama gdje je med od kestena veoma popularan, kao u:
- Francuskoj,
- Grčkoj,
- Švicarskoj,
- Sjedinjenim Američkim Državama.
Upravo zbog svog blago gorkastog okusa, ovaj med odlično se slaže s jakim sirevima kao što je gorgonzola. Često se stavlja na tost s maslacem, a odlično se uklapa kako uz slana tako i uz slatka jela. Talijani ga često sparuju s ricottom i plavim sirom, ističe autor zanimljivog bloga Benefits of Honey.
Med od kestena se može dodati u:
- juhe,
- umake za tjestenine,
- variva,
- palačinke,
- kekse,
- kobasice,
- alkoholna pića.
Med od kestena – ljekovitost
Med od kestena ima ljekovita svojstva koja mogu pomoći kod različitih zdravstvenih stanja ili za jačanje imuniteta. Sadrži brojne minerale i vitamine, među kojima su vitamin C, B, kalij, mangan, željezo itd.
Neke od zdravstvenih prednosti meda od kestena su:
- antibakterijsko i protuupalno djelovanje,
- daje energiju i smanjuje umor,
- potiče cirkulaciju i snižava krvni tlak.
Ovaj med sadrži i tanine, biljne spojeve koji mu daju blago gorki okus. Ti spojevi mogu djelovati antioksidativno, štiteći stanice od oksidativnih oštećenja prouzrokovanih slobodnih radikalima.
Istraživanje, objavljeno 2018. godine u časopisu Frontiers in Microbiology, dokazalo je da med od kestena ima antibiotski učinak na bakterije Pseudomonas aeruginosa i Escherichia coli, koji su česti uzročnici ljudskih bolesti.
Med od kestena i gastritis
Med od kestena ljekovito djeluje i na grlobolju te gastritis zato što je viskozan i ima nizak sadržaj vlage. Ima umirujuće djelovanje time što omogućava stvaranje zaštitnog sloja u grlu i želucu prevenirajući daljnju iritaciju.
Osim kod gastritisa može pomoći i u slučaju respiratornih infekcija ili čireva. Najbolje ga je konzumirati sirovog “na žličicu” ili u čaju.
Med od kestena i probava
Ovaj med ima pozitivne učinke i na probavni sustav te može doprinijeti ublažavanju probavnih smetnji. Najbolje ga je uzimati samog ili u čaju.
Ima nisku razinu kiselosti i brzo se apsorbira u tijelo pa ne iritira gastrointestinalni trakt. Često se koristi i za ublažavanje čireva, urolitijaze i drugih bubrežnih bolesti.
Kako se pravi med od kestena?
Med od kestena dobiva se od nektara cvjetova stabla kestena kojim se hrane pčele. U Europi se radi o vrsti pitomog kestena, a u ostatku svijeta se med od kestena proizvodi i od sljedećih vrsta kestena:
- lat. Castanea pumila u SAD-u,
- lat. Castanea crenata u Japanu i južnoj Koreji,
- lat. Castanea mollissima u Kini.
Med od kestena i pečene breskve – recept
Med od kestena se možete koristiti u slanim i slatkim jelima. Zbog svoje gorčine i blage slatkoće dobar je dodatak u umacima ili kao namaz. U nastavku se nalazi recept za pečene breskve s medom od kestena.
Sastojci:
- 2 jušne žlice meda od kestena,
- 2 čvrste breskve,
- 2 čajne žlice maslaca,
- prstohvat cimeta.
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 170°C.
- Izvadite koštice iz breskvi i narežite ih na četvrtine.
- U širokoj zdjeli koja je pogodna za pećnicu zagrijte med oko 2 minute dok se ne zgusne.
- U med smjestite breskve (stranom koja je odrezana prema gore) i pospite ih cimetom.
- Smanjite vatru, poklopite zdjelu i kuhajte oko 5 minuta. U procesu okrenite breskve jedan ili dva puta.
- Premjestite zdjelu u pećnicu i pecite još 5 – 7 minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Okrenite ih jednom ili dva puta.
- Servirajte ih tople s medom u kojem su se kuhale i pekle uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Kombinacija meda od kestena i cimeta također ima antibakterijska svojstva i sadrži antioksidanse, a i veoma je ukusna. Više o zdravstvenim prednostima meda i cimeta saznajte ovdje.
Med od kestena za djecu
Djeca smiju početi konzumirati med kada navrše godinu dana, prije toga se ne preporučuje. Ako želite da vaše dijete što prije iskusi pozitivne učinke ovog meda, najbolje je započeti s malim količinama da vidite kako djeluje.
Med se ne preporučuje maloj djeci osjetljivog želuca. Ako se djetetu ne sviđa med od kestena, možete mu ponuditi neki blaži i slađi med za početak.
Prije nego što djetetu u prehranu uvedete med od kestena, savjetujte se s njegovim liječnikom.
Med od kestena – gdje kupiti?
Svježi med od kestena najbolje je kupiti od provjerenih pčelara ili OPG-a. Možete se raspitati na tržnici ili potražiti neke od sljedećih proizvođača ovog ukusnog meda:
- OPG Pčelarstvo Veber,
- OPG Pčelarstvo Oreč,
- OPG Stiplošek.
Cijena meda od kestena varira, a najčešće se kreće između 30 i 35 kn za 250 g ili 60 i 70 kn za 600 g meda od kestena. 900 grama meda od kestena ćete platiti oko 110 kuna.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
Izvori:
- Chestnut Honey: A Healthy Natural Sweetener from Italy. (2019). Heal With Food.
- Chestnut Honey. (2019). Honey Traveler.
- Seriously Italian: Chestnut Honey. (2019). Benefits of Honey.
- Oliveira, A., Sousa, J.C., Silva, A.C., Melo, L.D.R., Sillankorva, S. (2018). Chestnut Honey and Bacteriophage Application to Control Pseudomonas aeruginosa and Escherichia coli Biofilms: Evaluation in an ex vivo Wound Model. Front. Microbiol. 2018; 9: 1725.