Kolač od rogača i čokolade – recepti za sve ukuse
- 2 komentara
- 2 min čitanja
Rogač u prahu često se koristi kao zamjena za čokoladu u receptima za kolače. Iako nema bogat okus kao čokolada, koristi se kao alternativa iz razloga što je prirodno sladak i ima manji udio masti. No, ako želite napraviti najbolji kolač od rogača – zašto ne biste dodali i čokoladu u recept?
Rogač je odličan izvor minerala kao što su kalcij i željezo. Također, sadrži i značajnu količinu vlakana koji su važni za probavu. Inkorporiranje rogača u prehranu preporučuje se osobama koje pate od visokog kolesterola, osteoporoze ili zatvora. Više o ljekovitosti rogača možete pročitati u članku “Rogač – odlično rješenje za probavne probleme“.
Ako ipak iz nekog razloga ne želite čokoladu u svojem kolaču od rogača, preporučujemo “Kolač od rogača i jabuke – recept za pripremu“.
Čokoladni kolač od rogača – recept
Za početak vam donosimo jedan slastan (ali i zdravi) kolač od rogača i čokolade, s ekstra čokoladom na vrhu!
Sastojci
- 120 g tamne čokolade
- 100 g rogača u prahu
- 4 jabuke (oguljene i narezane na male kocke)
- 30 g ribiza
- 4 jaja
- 100 ml ruma (ili voćni sok ili alkohol po izboru)
- 100 g šećera u prahu
- 100 ml ulja
- 60 g mljevenih badema (ili 100 g brašna)
- 50 ml mlijeka po odabiru.
Priprema
- Stavite ribiz u zdjelu i prelijte ga rumom. Ostavite da odstoji.
- Umutite bjelanjke dok ne dobijete snijeg.
- Postepeno u smjesu umutite šećer, žumanjke, mljevene bademe, mlijeko, ulje i rogač u prahu.
- U zdjelu s ribizom dodajte jabuke i pomiješajte.
- Umiješajte voće u glavnu smjesu (pripremljenu u 3. koraku).
- Zamastite kalup promjera 26 cm maslacem i dodajte smjesu.
- Pecite kolač na 180°C 40 – 45 minuta.
- Kada se kolač ohladi, otopite čokoladu i prelijte je preko kolača.
Kolač od rogača i čokolade – recept
U nastavku se nalazi jedan jednostavniji sočni kolač od rogača i čokolade. Za razliku od prethodnog, za ovaj recept vam neće trebati voće.
Sastojci
- 100 g tamne čokolade (+ 70 g za glazuru)
- 80 g rogača u prahu
- 80 g maslaca
- 3 jaja
- 20 g šećera
- 10 g vanilin šećera
- 1 čajna žličica ruma
- 1/4 čajne žličice praška za pecivo
- prstohvat soli.
Priprema
- Otopite čokoladu s maslacem i prstohvatom soli na pari.
- U otopljenu čokoladu dodajte žumanjke i rum te sve umutite pjenjačom.
- Bjelanjke umutite sa šećerom dok ne dobijete čvrsti snijeg.
- Kružnim pokretima u tri navrata dodajte snijeg od bjelanjaka u otopljenu čokoladu.
- U smjesu dodajte rogač i prašak za pecivo, pa sve dobro pomiješajte.
- Smjesu stavite u kalupe zamašćene maslacem i pecite na 180°C oko 15 minuta.
- Kada se kolač ohladi, otopite ostatak čokolade i prelijte je preko kolača.
Kolač od rogača i čokolade – veganski recept
Ako želite kolač od rogača i čokolade bez mliječnih proizvoda i jaja, imamo recept baš za vas!
Sastojci
- 6 čajnih žličica mljevenog rogača
- 90 g tamne čokolade (naribana ili usitnjena)
- 340 g glatkog brašna
- 65 g mljevenih oraha
- 120 ml maslinovog ulja
- 470 ml hladne vode
- 2 čajne žličice sode bikarbone
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica limunovog soka
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije.
Priprema
- Pomiješajte suhe sastojke.
- U zasebnu posudu pomiješajte mokre sastojke (ulje, voda, limunov sok i vanilija).
- Nakon što dobro promiješate i jedne i druge sastojke, umiješajte ih zajedno. Miješajte dok se sastojci ne spoje u potpunosti i nema grudica.
- Prelijte smjesu u posudu za pečenje.
- Pecite na 180°C oko 40 minuta.
Ako ste još uvijek u potrazi za veganskim kolačem od rogača, možete pročitati i “Veganski kolač od rogača s kremom od kokosa“.
Zdravi kolač od rogača i jabuke – recept
U videu pogledajte kako napraviti zdravi kolač od rogača i jabuke!
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja