Veganski kolač od rogača s kremom od kokosa
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Rogač je još jedna od onih pomalo neuglednih biljaka čija nas ljekovita svojstva redovito iznenađuju. On sigurno i brzo liječi probavne probleme, a zbog visokog udjela vlakana koristi se za liječenje proljeva kod djece. Također, ima sposobnost regulacije razine šećera u krvi pa se može koristiti i kao za tretman protiv dijabetesa.
Prema rezultatima mnogih istraživanja rogač dobro djeluje i kao stabilizator kolesterola. Kada su u pitanju deserti, često se koristi kao zamjena za čokoladu, jer u mljevenom obliku podsjeća na kakao. S obzirom na to da je prirodno slađi od njega, kod pripremanja kolača od rogača, nije potrebno dodavati puno šećera.
Ako ste u potrazi za ukusnom veganskom “čokoladnom” tortom, recept za ovaj kolač od rogača mogao bi označiti kraj vaše potrage.
Veganski kolač od rogača s kardamomom i kremom od kokosa
U ovom kolaču nema mlijeka, a rogač se koristi upravo kao zamjena za čokoladu. Za njegovu pripremu potrebno vam je manje od sat i pol.
Sastojci za biskvit:
- 3 šalice brašna od cjelovitog pšeničnog zrna
- 1/3 šalice rogača u prahu
- 1 žlica praška za pecivo
- 1 žličica morske soli
- ¾ šalice rastopljenog kokosovog ulja
- 1 1/3 šalice javorovog sirupa
- 1 ½ šalice bademovog mlijeka
- 2 žličice ekstrakta od vanilije
Sastojci za punjenje:
- 3 žličice agarovih pahuljica
- 1 limenka kokosovog mlijeka
- 1 čajna žličica kardamoma
Sastojci za glazuru:
- 1 šalica maslaca od indijskih oraščića
- ½ šalice javorovog sirupa
- 1 žlica ekstrakta od vanilije
- 1 čajnu žličica cimeta
- 3 žlice rogača u prahu
Priprema biksvita i glazure
Zagrijte pećnicu na 175 °C. Zatim prosijte i pomiješajte suhe sastojke: brašno, rogač u prahu, prašak za pecivo i sol. Nakon toga spojite vlažne sastojke: kokosovo ulje, bademovo mlijeko, javorov sirup i ekstrakt od vanilije. Tek tada pomiješajte vlažne sa suhim sastojcima sve dok ne dobijete glatku smjesu.
Premažite uljem i posipajte brašnom dva odvojena kalupa za kolače. Možete koristiti i masni papir. Tijesto podijelite na dva dijela i pecite svaki po 45 minuta na sredini pećnice. Ako je nakon toga središte kolača još uvijek vlažno, pecite još 7 minuta pa ponovno provjerite. Nakon što je kolač gotov, ostavite ga da se ohladi 10 minuta u kalupu.
Zatim pomoću lopatice pažljivo izvadite kolač na pladanj. Okrenite kolač naopako i postavite ga na žičani stalak kako bi se ohladio do kraja. Dok se kolač hladi, napravite glazuru. Pomiješajte maslac od indijskih oraščića, javorov sirup, ekstrakt od vanilije i cimet u blenderu. Glatku smjesu ostavite sa strane.
Priprema kreme od kokosa, slaganje i posluživanje
Zatim napravite kremu od kokosa. Imajte na umu da se kokosovo mlijeko u limenci prirodno odvaja u mast ili kremu i kokosovu vodu. Pomiješajte agar, kokosovu kremu i kardamom u loncu na štednjaku. Pustite da smjesa zakuha, smanjite plamen i ostavite neka se dinsta 6 minuta.
Kada se agarove pahuljice otope, maknite smjesu sa štednjaka. (Agar je sastojak algi i veganska zamjena za želatinu). Na komad masnog papira, u kalup za kolač u kojem ste pravili biskvit, izlijte kremu i ostavite je u zamrzivaču 10 minuta. Iz kalupa je izvadite spuštanjem kalupa u toplu vodu na jednu minutu.
Zatim “složite” kolač. Kremu odvojite od masnog papira i postavite je na jednu polovicu biskvita. Drugu polovicu stavite na kremu od kokosa, a cijeli kolač na žičanom stalku premažite glazurom. Poslužite ovaj kolač sa sladoledom od kokosa ili čašom bademovog mlijeka. Ukrasiti ga možete kokosovim pahuljicama.
Umjesto rogača možete, u istom omjeru, koristiti kakao. Složenu kremu od kokosa možete u potpunosti zamijeniti sladoledom. Još jedan recept za lagani ljetni desert od rogača možete pronaći na linku.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Što su COVID nokti, simptom koji se javlja kod 20 % ljudi?
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja