Tinktura od češnjaka: Imamo jednostavan recept za prirodno jačanje imuniteta i borbu protiv bolesti

Tinktura od češnjaka

Češnjak ili bijeli luk (lat. Allium sativum L.) od davnina se koristi za jačanje organizma i borbu protiv bolesti, a tinktura od češnjaka osigurat će jednako djelovanje, samo uz manje neugodan miris i okus za one koji nisu ljubitelji.

Tinkturom od češnjaka može se ojačati imunitet u sezoni prehlade i gripe

Češnjak je poznati lijek za mnoge zdravstvene tegobe i preporučuje se redovito ga koristiti u prehrani jer pomaže održati snažan imunitet. Osim zdravstvenih dobrobiti, češnjak jelima daje bogat okus. Koristi se u pripremi mesnih, ali i povrtnih jela.

U nastavku članka saznajte kako napraviti tinkturu od češnjaka.

Češnjak je poznati lijek za mnoge zdravstvene tegobe
FOTO: Shutterstock

Tinktura od češnjaka – dobrobiti

Bijeli luk, tj. češnjak na organizam djeluje antimikrobno, antivirusno i antifungalno. Ta se svojstva pripisuju aktivnom sastojku češnjaka, spoju koji se naziva alicin.

Osim alicina, češnjak sadrži i mnoge druge spojeve koji djeluju antioksidativno, a posebno su korisni i klinički zanimljivi oni koji u strukturi sadrže i sumpor.

Zbog svojeg posebnog sastava, češnjak:

Češnjak posjeduje jak miris i velikom broju ljudi neugodan okus
FOTO: Shutterstock

U znanstvenom članku objavljenom 2014. godine u časopisu Avicenna Journal of Phytomedicine istraživači ističu:

Češnjak predstavlja i antikancerogeni agens. Nakon mnogo istraživanja provedenih na kulturama stanica zaključilo se kako spojevi nađeni u češnjaku zaustavljaju prekomjerne diobe stanice tako što blokiraju ciklus dijeljenja. Međutim, još uvijek je nedovoljno istraživanja provedeno na ljudima kako bi se rezultatima pristupilo u kliničkom smislu.

Nažalost, češnjak posjeduje jak miris i velikom broju ljudi neugodan okus. Zato postoje drugi načini kako ga unijeti u organizam. Primjerice, tinktura i kapsule od češnjaka pružaju jednako djelovanje poput žvakanja režnjeva bijelog luka, no bez popratnog mirisa.

Ekstrakt češnjaka u alkoholu tijekom vremena gubi alicin, ali zadržava druge antioksidanse poput S-alilcisteina, salilmerkaptocisteina, aliksina ili selena. Smatra se da se antioksidativna aktivnost ovih sastojaka s vremenom može i povećati. 

U nastavku pročitajte recept za izradu tinkture od češnjaka uz koju ćete tijekom cijele godine osigurati zdravlje sebi i svojoj obitelji.

Tinktura od češnjaka - recept
FOTO: Shutterstock

Tinktura od češnjaka – recept

Ovu tinkturu je veoma jednostavno napraviti.

Sastojci:

  • 350 g očišćenog češnjaka
  • 2 dl medicinskog alkohola (70 %) ili votke (40 – 60 %).

Priprema

  1. Šalicu narezanog češnjaka stavite u čistu staklenu teglu.
  2. Sve prelijte alkoholom tako da prekrije češnjak pa zatvorite teglu.
  3. Odložite na tamno mjesto tri tjedna, a svakih par dana promućkajte sadržaj tegle.
  4. Nakon tri tjedna procijedite tinkturu kroz usko cjedilo ili nekoliko puta preklopljenu gazu.
Tinkturu je preporučljivo držati u tamnoj bočici s kapaljkom zbog lakšeg doziranja i duljeg očuvanja kvalitete.

Ako vam se izrada tinkture od češnjaka čini kompliciranom, možete je kupiti u gotovo svim biljnim ljekarnama ili prodavaonicama zdrave hrane i dodataka prehrani.

Isto vrijedi i za kapsule od češnjaka, čije je djelovanje jednako te pruža još jednostavniju uporabu. Prije konzumacije ovog ili sličnih biljnih pripravaka obavezno se savjetujte s liječnikom ili ljekarnikom.

Za imunitet je odlična i kombinacija češnjaka i meda o kojoj možete više saznati u članku “Češnjak i med – recept za imunitet i mršavljenje“.

Tinkturu od češnjaka je preporučljivo konzumirati 2 – 3 puta dnevno
FOTO: Shutterstock

Tinktura od češnjaka – korištenje i nuspojave

Tinkturu je preporučljivo konzumirati 2 – 3 puta dnevno. U jedan decilitar vode ukapajte 15 – 20 kapi. U preventivne svrhe koristite tinkturu jednom dnevno, po 20 kapi.

Tinktura od bijelog luka ima mnogo blaži miris od konzumiranja istog u svježem obliku. Ako vas zabrinjava zadah po češnjaku, preporučljivo je sažvakati nekoliko listova:

Pročitajte članak “Kako se riješiti zadaha od češnjaka: Ove namirnice uklanjaju nepoželjni okus češnjaka u ustima“.

Korištenje tinkture od češnjaka bez prethodne konzultacije s liječnikom ne preporučuje se osobama koje boluju od dijabetesa ili uzimaju lijekove za srčane bolesti.

Kod osoba osjetljivog želuca češnjak nerijetko uzrokuje žgaravicu te nadražuje jednjak i želudac.

Također, zbog nedovoljno istraživanja tinktura češnjaka smatra se nesigurnom za malu djecu, trudnice ili dojilje. Stoga se preporučuje izbjegavanje, upozoravaju stručnjaci sa zdravstvenog portala WebMD.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Newman, T. (2017). Garlic: Proven benefits. Healthline.
  2. Bayan, L. i sur. (2014). Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J Phytomed., 4(1): 1–14.
  3. Garlic: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. WebMD.

Ocijenite članak

3.95 / 5   20

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: tinktura od cesnjaka, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu