Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.
Tinktura od češnjaka: Imamo jednostavan recept za prirodno jačanje imuniteta i borbu protiv bolesti
- 4 komentara
- 3 min čitanja
Češnjak ili bijeli luk (lat. Allium sativum L.) od davnina se koristi za jačanje organizma i borbu protiv bolesti, a tinktura od češnjaka osigurat će jednako djelovanje, samo uz manje neugodan miris i okus za one koji nisu ljubitelji.
Tinkturom od češnjaka može se ojačati imunitet u sezoni prehlade i gripe.
Češnjak je poznati lijek za mnoge zdravstvene tegobe i preporučuje se redovito ga koristiti u prehrani jer pomaže održati snažan imunitet. Osim zdravstvenih dobrobiti, češnjak jelima daje bogat okus. Koristi se u pripremi mesnih, ali i povrtnih jela.
U nastavku članka saznajte kako napraviti tinkturu od češnjaka.
Tinktura od češnjaka – dobrobiti
Bijeli luk, tj. češnjak na organizam djeluje antimikrobno, antivirusno i antifungalno. Ta se svojstva pripisuju aktivnom sastojku češnjaka, spoju koji se naziva alicin.
Zbog svojeg posebnog sastava, češnjak:
- smanjuje krvni tlak
- potiče širenje suženih krvnih žila
- smanjuje koncentraciju “štetnog” kolesterola u krvi
- djeluje preventivno u zaštiti od ateroskleroze
- smanjuje razinu šećera u krvi (iako je potrebno još istraživanja na ljudima)
- pospješuje rad i obnovu jetre
- djeluje protiv parazita kao što je giardia
- jača imunitet organizma.
U znanstvenom članku objavljenom 2014. godine u časopisu Avicenna Journal of Phytomedicine istraživači ističu:
Češnjak predstavlja i antikancerogeni agens. Nakon mnogo istraživanja provedenih na kulturama stanica zaključilo se kako spojevi nađeni u češnjaku zaustavljaju prekomjerne diobe stanice tako što blokiraju ciklus dijeljenja. Međutim, još uvijek je nedovoljno istraživanja provedeno na ljudima kako bi se rezultatima pristupilo u kliničkom smislu.
Nažalost, češnjak posjeduje jak miris i velikom broju ljudi neugodan okus. Zato postoje drugi načini kako ga unijeti u organizam. Primjerice, tinktura i kapsule od češnjaka pružaju jednako djelovanje poput žvakanja režnjeva bijelog luka, no bez popratnog mirisa.
Ekstrakt češnjaka u alkoholu tijekom vremena gubi alicin, ali zadržava druge antioksidanse poput S-alilcisteina, salilmerkaptocisteina, aliksina ili selena. Smatra se da se antioksidativna aktivnost ovih sastojaka s vremenom može i povećati.
U nastavku pročitajte recept za izradu tinkture od češnjaka uz koju ćete tijekom cijele godine osigurati zdravlje sebi i svojoj obitelji.
Tinktura od češnjaka – recept
Ovu tinkturu je veoma jednostavno napraviti.
Sastojci:
- 350 g očišćenog češnjaka
- 2 dl medicinskog alkohola (70 %) ili votke (40 – 60 %).
Priprema
- Šalicu narezanog češnjaka stavite u čistu staklenu teglu.
- Sve prelijte alkoholom tako da prekrije češnjak pa zatvorite teglu.
- Odložite na tamno mjesto tri tjedna, a svakih par dana promućkajte sadržaj tegle.
- Nakon tri tjedna procijedite tinkturu kroz usko cjedilo ili nekoliko puta preklopljenu gazu.
Ako vam se izrada tinkture od češnjaka čini kompliciranom, možete je kupiti u gotovo svim biljnim ljekarnama ili prodavaonicama zdrave hrane i dodataka prehrani.
Isto vrijedi i za kapsule od češnjaka, čije je djelovanje jednako te pruža još jednostavniju uporabu. Prije konzumacije ovog ili sličnih biljnih pripravaka obavezno se savjetujte s liječnikom ili ljekarnikom.
Za imunitet je odlična i kombinacija češnjaka i meda o kojoj možete više saznati u članku “Češnjak i med – recept za imunitet i mršavljenje“.
Tinktura od češnjaka – korištenje i nuspojave
Tinkturu je preporučljivo konzumirati 2 – 3 puta dnevno. U jedan decilitar vode ukapajte 15 – 20 kapi. U preventivne svrhe koristite tinkturu jednom dnevno, po 20 kapi.
Tinktura od bijelog luka ima mnogo blaži miris od konzumiranja istog u svježem obliku. Ako vas zabrinjava zadah po češnjaku, preporučljivo je sažvakati nekoliko listova:
Pročitajte članak “Kako se riješiti zadaha od češnjaka: Ove namirnice uklanjaju nepoželjni okus češnjaka u ustima“.
Korištenje tinkture od češnjaka bez prethodne konzultacije s liječnikom ne preporučuje se osobama koje boluju od dijabetesa ili uzimaju lijekove za srčane bolesti.
Kod osoba osjetljivog želuca češnjak nerijetko uzrokuje žgaravicu te nadražuje jednjak i želudac.
Također, zbog nedovoljno istraživanja tinktura češnjaka smatra se nesigurnom za malu djecu, trudnice ili dojilje. Stoga se preporučuje izbjegavanje, upozoravaju stručnjaci sa zdravstvenog portala WebMD.
Pročitajte i članke:
- Izrada tinktura: Ljekovito bilje u obliku prirodne tinkture za zdravlje
- Tri biljne tinkture za žensko zdravlje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- Newman, T. (2017). Garlic: Proven benefits. Healthline.
- Bayan, L. i sur. (2014). Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J Phytomed., 4(1): 1–14.
- Garlic: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. WebMD.