Zašto su salate u restoranima uvijek ukusnije?
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja

Salata vam zvuči kao najjednostavniji dio obroka? Ipak, upravo detalji u pripremi razlikuju prosječnu salatu od one zbog koje se pitate – “Zašto moja salata kod kuće nikad ne ispadne ovako dobra?“. U nastavku otkrivamo male trikove koji će svaku vašu zdjelu povrća pretvoriti u pravi restoran na tanjuru.
Odabir sastojaka
Prvi i najvažniji korak su svježi sastojci. Zelena salata mora biti hrskava i svježa, mrkve čvrste, a rotkvice žive boje. Ako povrće u trgovini izgleda tužno, nijedan preljev ga neće spasiti.
Priprema povrća
Sve namirnice operite u hladnoj vodi i dobro osušite – što su listovi suši, to će preljev biti ukusniji. Povrće čuvajte u hladnjaku do samog posluživanja jer salata mora biti svježa i osvježavajuća.
Preljev čini razliku
Gotovi preljevi mogu poslužiti, ali najbolji rezultat dobit ćete ako ga sami napravite. Dovoljno je maslinovo ulje, malo limunovog soka, senf ili balzamični ocat. Kućna varijanta nije samo ukusnija, već i jeftinija, a sami kontrolirate količinu soli i drugih dodataka.
Prije posluživanja uvijek probajte preljev – možda mu treba još malo papra, svježeg bilja ili nekoliko kapi soka naranče.

Ravnomjerna raspodjela
Svaki sastojak trebao bi biti prisutan u svakom zalogaju. Ako dodajete orahe, sir ili povrće s roštilja, rasporedite ih kroz cijelu zdjelu, a ne samo po vrhu.
Pravilno slaganje
Za miješanje koristite veliku zdjelu – puno veću nego što mislite da vam treba. Tek tada možete lagano promiješati sve sastojke bez da ih zgnječite. Preljev dodajte postupno i pažljivo promiješajte rukama ili drvenim priborom.
Poslužite salatu u rashlađenim zdjelama ili tanjurima, slažući je sloj po sloj kako bi izgledala prozračno i privlačno.
Završni detalji
Prije posluživanja sačuvajte dio sastojaka za dekoraciju. Posipajte nekoliko listića začinskog bilja, kockice sira ili komadiće orašastih plodova – tako salata dobiva ne samo dodatnu aromu, već i atraktivan izgled.
Pročitajte i ove članke:
- Mogli bismo do kraja ljeta jesti samo salate: Imamo popis najboljih recepata
- Hladne salate od povrća: Idealan obrok za ponijeti na posao ili plažu! Imamo pet recepata koji će vas zasititi bez težine u želucu
- Zdrave salate kao obrok: Pet recepata koji će vas rashladiti.
- Choi, Y. (2025). Why Restaurant Salads Taste Better, According to Chefs. EatingWell.
- Durand, F. (2019). 5 Reasons Your Salad Probably Tastes Better at a Restaurant. The Kitchn.