Preljev od maline za palačinke, cheesecake, tortu i drugo

Preljev od maline

Iako su nam stigli topliji dani, teško ćemo se u potpunosti odreći slatkog, čak i oni koji žele skinuti koji kilogram. Srećom, ljeto nam donosi brojne plodove prirode i nudi široku paletu šarenog voća. No, ponekad želimo nešto još slađe i osvježavajuće.

Osim u raznim ljetnim desertima, možemo uživati i u laganim preljevima na bazi bobičastog voća. Preljev od maline svakako je jedan od omiljenih, a osim za slastice, poslužit će i za proteinske palačinke ili čak kao dodatak zobenoj kaši.

Preljev od maline – recepti

Donosimo nekoliko klasičnih verzija za preljev od malina pa svatko može odabrati što želi.

Iskoristite ovo voće jer mu je sezona relativno kratka.

Još jedna ideja kako iskoristiti preljev od malina jest i za domaći sladoled.

Preljev od malina s gustinom
FOTO: Shutterstock

Preljev od malina s gustinom

Krećemo od klasičnog i jednostavnog recepta za izradu preljeva od malina idealnog za torte. Njime će se posebno oduševiti oni koji su slavljenici u ljetnim mjesecima. Trebaju vam samo četiri sastojka.

Sastojci:
  • 300 g malina
  • 100 ml soka naranče
  • 2 jušne žlice šećera
  • 1 jušna žlica gustina.
Priprema
  1. U lončiću zagrijte maline i sok od naranče.
  2. Gustin razmutite u malo vode pa ga dodajte malinama, a pritom dodajte i šećer.
  3. Miješajte preljev dok se ne zgusne, a prije nego što ga prelijete preko torte, pustite ga da se malo ohladi.
Preljev od malina za cheesecake
FOTO: Shutterstock

Preljev od malina za cheesecake

Za dašak osvježenja u ovaj preljev dodat ćemo limunov sok. Postupak je vrlo jednostavan i lagan, čak i za one koji prvi put prave preljev.

Sastojci:
  • 200 g malina
  • 3 jušne žlice šećera
  • 1 jušna žlica limunovog soka
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije.
Priprema
  1. Sve sastojke stavite u lončić i kuhajte ih na laganoj vatri dok ne dobijete teksturu sirupa.
  2. Ako ne želite sjemenke, procijedite sirup kroz gazu ili sitno cjedilo.
  3. Prije nego što preljev prelijete preko cheesecakea, pustite ga da se malo ohladi.
Preljev od malina za palačinke
FOTO: Shutterstock

Preljev od malina za palačinke

Bilo da želite napraviti klasične palačinke, proteinske, američke ili veganske, ovaj preljev poslužit će savršeno uz svježe maline.

Umjesto šećera dodajte med ili javorov sirup, a cimet je savršeni dodatak, ne samo za okus, već i za dobru glikemiju.

Sastojci:
Priprema
  1. U lončiću zagrijte maline i med ili javorov sirup dok se ne rastope.
  2. Umiješajte cimet i tako topli preljev odmah prelijte preko palačinki.
Preljev od malina sa želatinom
FOTO: Shutterstock

Preljev od malina sa želatinom

Ako ste navikli ipak na klasične procedure kod izrade domaćih slastica i preljeva, onda je ovo recept za vas. Ide uobičajeni sastojak koji svi imamo negdje u ormariću zajedno s vanilin šećerom i praškom za pecivo, a to je želatina.

Sastojci:
  • 300 g malina
  • 2 jušne žlice šećera
  • 100 ml vode
  • 1 list želatine.
Priprema
  1. Želatinu namočite u hladnoj vodi.
  2. Potom, pomiješajte maline, šećer i vodu te kuhajte dok se sastojci ne zgusnu.
  3. Maknite lončić s vatre, umiješajte želatinu i sjedinite sastojke.
  4. Prelijte preko omiljenog deserta ili torte.
Preljev od malina za tortu
FOTO: Shutterstock

Preljev od malina za tortu

Iako sve prethodne recepte možete koristiti i kao preljev od malina za tortu, ovdje smo izabrali jedan lagan, ali egzotičan preljev, idealan za one koji moraju potrošiti kokosovo mlijeko.

Sastojci:
Priprema
  1. U lončić stavite maline, javorov sirup i kokosovo mlijeko te ih kuhajte na laganoj vatri.
  2. Za gušći preljev dodajte i gustin razmućen u malo vode.
  3. Kad je preljev gotov i kad se malo ohladi, prelijte ga preko torte.
Preljev od malina s chia sjemenkama
FOTO: Shutterstock

Preljev od malina s chia sjemenkama

Još jedan recept u fit verziji, bez gustina, želatine ili običnog šećera, savršeno će pristajati kao dodatak zobenoj kaši, domaćem fit sladoledu i proteinskim palačinkama, a može biti i nutritivno bogatija verzija namaza za integralni tost.

Sastojci:
Priprema
  1. Maline usitnite vilicom, a potom dodajte sve preostale sastojke.
  2. Pomiješajte i ostavite da odstoji oko pola sata da se zgusne.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu