Grašak s noklicama bez mesa koji vraća u djetinjstvo
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Ako još uvijek imate privilegiju otići kod svojih baka koje vas dočekaju s tanjurom domaćih noklica, onda zaista možete reći da živite pravo bogatstvo i da djetinjstvo možete prizvati mirisom i okusom omiljene bakine kuhinje.
Između noklica našao bi se i poneki grašak koji su neki od nas vješto izbjegavali i uživali u prozračnim noklicama.
Međutim, danas volimo sve i sve bismo dali da se vratimo u vrijeme domaćih i ukusnih jela. Ako volite grašak s noklicama bez mesa, donosimo recept za noklice ako već niste uspjeli sačuvati onaj originalni, bakin.

Grašak s noklicama bez mesa
Za jedan klasičan grašak s noklicama bez mesa nema puno filozofije.
Sastojci:
- 500 g graška
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 čajne žličice crvene slatke paprike
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica šećera
- pola čajne žličice crnog papra
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 800 ml povrtnog temeljca
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina.
Sastojci za noklice:
- 1 jaje
- oko 5 jušnih žlica brašna
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- prstohvat soli.
Priprema
- Luk dinstajte na zagrijanom maslinovom ulju dok ne postane staklast, a potom dodajte mrkvu, grašak, crvenu papriku i pomiješajte.
- Ulijte povrtni temeljac, dodajte sol, papar i šećer, a potom pustite da se kuha na laganoj vatri oko 20 minuta.
- Za to vrijeme pripremite noklice tako da umutite jaje sa soli, a potom dodate brašno i ulje te sjedinite u polutekuću smjesu.
- Pred kraj kuhanja čajnom žličicom vadite tijesto i stavite ga izravno u varivo.
- Ostavite da se kuha još oko pet minuta, a prije posluživanja posipajte peršinom.

Varivo od graška i mrkve s noklicama
Za malo jače varivo dodajte mrkvu više, ali i krumpir. Cijela priprema je jednostavna, a po želji možete dodati i drugo povrće.
Sastojci:
- 500 g graška
- 3 mrkve (narezane na kolutove)
- 1 krumpir (narezan na kockice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 1 čajna žličica mješavine povrtnih začina
- 1 čajna žličica soli
- pola čajne žličice crnog papra
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 800 ml povrtnog temeljca
- 1 žlica svježe sjeckanog peršina.
Sastojci za noklice:
- 1 jaje
- oko 5 jušnih žlica brašna
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- prstohvat soli.
Priprema
- Luk dinstajte na zagrijanom maslinovom ulju dok ne postane staklast, a potom dodajte mrkvu, grašak i krumpir i pomiješajte.
- Dodajte papar, sol i mješavinu povrtnih začina.
- Prelijte vodom ili povrtnim temeljcem te ostavite da se kuha na laganoj vatri oko 25 minuta.
- Za to vrijeme pripremite noklice tako da umutite jaje sa soli, a potom dodate brašno i ulje te sjedinite u polutekuću smjesu.
- Pred kraj kuhanja čajnom žličicom vadite tijesto i stavite ga direktno u varivo.
- Ostavite da se kuha još oko pet minuta, a prije posluživanja posipajte peršinom.
Pročitajte i ove članke:
- Varivo od graška i mrkve: Prefino! Napravite poznato jelo na žlicu uz par trikova koji će mu dati intenzivniji kremasti okus
- Trik Jamieja Olivera za pripremu brzinskih noklica koje savršeno “idu” sa slaninom
- Zamjena za jaja u kolačima, kod pohanja, za noklice itd.