Grašak s noklicama bez mesa koji vraća u djetinjstvo

Grašak s noklicama bez mesa

Ako još uvijek imate privilegiju otići kod svojih baka koje vas dočekaju s tanjurom domaćih noklica, onda zaista možete reći da živite pravo bogatstvo i da djetinjstvo možete prizvati mirisom i okusom omiljene bakine kuhinje.

Između noklica našao bi se i poneki grašak koji su neki od nas vješto izbjegavali i uživali u prozračnim noklicama.

Međutim, danas volimo sve i sve bismo dali da se vratimo u vrijeme domaćih i ukusnih jela. Ako volite grašak s noklicama bez mesa, donosimo recept za noklice ako već niste uspjeli sačuvati onaj originalni, bakin.

recept za noklice
FOTO: Shutterstock

Grašak s noklicama bez mesa

Za jedan klasičan grašak s noklicama bez mesa nema puno filozofije.

Nekoliko poznatih sastojaka, malo volje, malo nereda u kuhinji i dobit ćete omiljeno jelo na žlicu.

Sastojci:

Sastojci za noklice:

  • 1 jaje
  • oko 5 jušnih žlica brašna
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja
  • prstohvat soli.

Priprema

  1. Luk dinstajte na zagrijanom maslinovom ulju dok ne postane staklast, a potom dodajte mrkvu, grašak, crvenu papriku i pomiješajte.
  2. Ulijte povrtni temeljac, dodajte sol, papar i šećer, a potom pustite da se kuha na laganoj vatri oko 20 minuta.
  3. Za to vrijeme pripremite noklice tako da umutite jaje sa soli, a potom dodate brašno i ulje te sjedinite u polutekuću smjesu.
  4. Pred kraj kuhanja čajnom žličicom vadite tijesto i stavite ga izravno u varivo.
  5. Ostavite da se kuha još oko pet minuta, a prije posluživanja posipajte peršinom.
Varivo od graška i mrkve s noklicama
FOTO: Shutterstock

Varivo od graška i mrkve s noklicama

Za malo jače varivo dodajte mrkvu više, ali i krumpir. Cijela priprema je jednostavna, a po želji možete dodati i drugo povrće.

Sastojci:

Sastojci za noklice:

  • 1 jaje
  • oko 5 jušnih žlica brašna
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja
  • prstohvat soli.

Priprema

  1. Luk dinstajte na zagrijanom maslinovom ulju dok ne postane staklast, a potom dodajte mrkvu, grašak i krumpir i pomiješajte.
  2. Dodajte papar, sol i mješavinu povrtnih začina.
  3. Prelijte vodom ili povrtnim temeljcem te ostavite da se kuha na laganoj vatri oko 25 minuta.
  4. Za to vrijeme pripremite noklice tako da umutite jaje sa soli, a potom dodate brašno i ulje te sjedinite u polutekuću smjesu.
  5. Pred kraj kuhanja čajnom žličicom vadite tijesto i stavite ga direktno u varivo.
  6. Ostavite da se kuha još oko pet minuta, a prije posluživanja posipajte peršinom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu