Žuti sekret iz nosa: Što ga uzrokuje i kada liječniku?

upala sinusa - žuti sekret

Žuti sekret iz nosa, odnosno žuto-zeleni sekret iz nosa uobičajena je pojava kod mnogih ljudi koja često uzrokuje brigu i nelagodu. Ako ste ikad ispuhali nos i uznemirila vas je ova neobična boja, niste jedini. Žuto-zelena sluz obično je znak da se tijelo bori protiv neke vrste infekcije, a najčešće se radi o infekciji sinusa.

Različite boje sekreta mogu upućivati na više stanja, ali najčešće se samo na temelju boje sekreta ne može razlikovati bakterijska infekcija od virusne.

Sluz iz nosa, odnosno sekret i mukus je tekuća, skliska tvar koja oblaže sluznice dišnih puteva. Iako se sastoji od nekoliko spojeva, naziv sluzi dolazi od njegove glavne komponente, mucina, glikoproteina koji se nalazi u nekoliko viskoznih otopina u tijelu, uključujući slinu i želučane sokove.

Ljudsko tijelo proizvede oko litru sluzi dnevno.

Iako je istina da sluz može biti neugodna i pomalo odvratna, ona je također jedan od najkorisnijih proizvoda koje tijelo proizvodi. Sluz je vitalni dio dišnog sustava koji koristi održavanju zdravlja, uključujući održavanje sinusa vlažnim i podmazivanje dišnih puteva, sprječavanje ulaska prašine i drugih štetnih čestica u dišni sustav te pomaganje u borbi protiv infekcija od kojih mogu nastati upala i bolest.

Budući da sekret igra tako važnu ulogu u održavanju zdravlja, važno je obratiti pozornost na promjene u njegovoj konzistenciji, boji i promjene u tome ima li u sekretu neugodnog ili smrdljivog mirisa prilikom ispuhivanja nosa.

Prilikom infekcije bijela krvna zrnca se bore protiv upale. Tijekom te borbe ona proizvode koncentrirane enzime koji sekretu iz nosa daju drugu boju. Obično je rezultat svijetlo zeleni ili žuti iscjedak iz nosa.

Žuto-zelena boja sekreta iz nosa zapravo dolazi od mrtvih bijelih krvnih stanica koje su dale svoj dio u borbi protiv virusa, bakterija, gljivica ili drugih uljeza koji uzrokuju bolest. Ako je sekret zelen, to je jasan znak da se tijelo još jače bori, stoga pažljivo pratite kako se osjećate, kako biste na vrijeme potražili liječničku pomoć.

Žuti sekret iz nosa
FOTO: Shutterstock

Žuti sekret iz nosa – uzroci

Znači li žuta sluz uvijek infekciju? Kratak odgovor je – ne uvijek, ali može biti teško suziti što uzrokuje žuto-zelenu sluz. Uzroci žuto-zelenog sekreta su:

  • virusna infekcija – žuti sekret često je znak virusne infekcije; bijele krvne stanice proizvedene za borbu protiv bolesti promijenit će boju sekreta zbog otpuštanja upalnih tvari tijekom imunološkog odgovora; virusna infekcija će vjerojatno nestati za tjedan dana sama od sebe, dok bakterijska infekcija može trajati malo duže
  • sinusitis (infekcija sinusa) upala sinusa može dovesti do žute ili zelene sluzi; nastaje kada se sinusne šupljine začepe ili inficiraju, što uzrokuje prekomjerno stvaranje sluzi; zarobljena sluz može promijeniti boju dok se zadržava u sinusnim prolazima (upala sinusa – žuti sekret)
  • respiratorne infekcije – kod bolesti poput bronhitisa ili upale pluća upala u bronhijalnim cijevima ili plućima može dovesti do povećane proizvodnje sluzi; prisutnost upalnih stanica i proteina u sluzi također može dati žutu ili zelenkastu nijansu
  • cistična fibroza – oni koji boluju od cistične fibroze obično će doživjeti abnormalno stvaranje sekreta; utječe na protein odgovoran za regulaciju protoka soli i vode u i iz stanica, što može rezultirati gustom, ljepljivom sluzi u dišnim putovima ako protein ne radi ispravno (gusti žuti sekret iz nosa)
  • alergije – alergijske reakcije na alergene iz zraka, kao što su pelud, grinje ili dlaka kućnih ljubimaca, mogu dovesti do povećane proizvodnje sluzi i uzrokovati da sekret poprimi žutu ili zelenkastu nijansu.

Promijenjena boja sekreta, posebno u žuto-zelenoj boji, način je na koji tijelo signalizira da se nešto događa. Iako obično nema razloga za posebnu zabrinutost, pametno je pratiti svoje simptome i koliko dugo promijenjena boja sekreta traje, kako biste utvrdili trebate li potražiti stručno liječenje.

žuti sekret iz nosa kod djece
FOTO: Shutterstock

Žuti sekret iz nosa – liječenje

Iako je sekret koristan za organizam, njegove osobine ga ne čine manje neugodnim u situacijama kada se pretjerano nakuplja. Ako se žuto-zeleni sekret ne povuče unutar 10 dana, vrijeme je da potražite liječničku pomoć, posebno ako se javi žuti sekret iz nosa kod djece. Liječenje žute ili zelene sluzi ovisi o temeljnom uzroku.

Ako je sekret rezultat bakterijske infekcije, mogu se propisati antibiotici za pomoć u borbi protiv infekcije, u situacijama poput:

  • infekcija traje više od 10 dana ili ako se pogorša nakon tjedan dana
  • iscjedak je gust i jednoliko bijel (izgleda kao gnoj)
  • postoji visoka temperatura koja se ne popravlja
  • postoje ozbiljni simptomi koji ne reagiraju na uobičajene lijekove za sinuse i prehladu koji se izdaju bez recepta.

Virusna infekcija će nestati sama od sebe uz pravilan odmor i hidrataciju. Lijekovi dostupni u ljekarni mogu biti korisni za pomoć kod neugodnih simptoma poput lijekova za drenažu sinusa i želučane tegobe, budući da je mučnina čest simptom infekcije sinusa.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Shmerling, R. H. (2024). Don’t judge your mucus by its color. Harvard Health.
  2. Why Do I Have Yellow Green Mucus? (2023). Kaplan Sinus Relief.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu