Smrtonosni rizik od dijabetesa za koji niste znali!

semaglutid može smanjiti rizik od predoziranja opioidima

Nedavna istraživanja sugeriraju da semaglutid, poznati lijek za mršavljenje i upravljanje dijabetesom, može smanjiti rizik od predoziranja opioidima, što bi moglo biti posebno značajno za osobe s dijabetesom.

Studije pokazuju da su osobe s dijabetesom tipa 2 dvostruko sklonije korištenju receptnih opioida u usporedbi s onima bez dijabetesa, što povećava rizik od zloupotrebe i ovisnosti.

Stvarnost je da ti lijekovi predstavljaju rizike, posebno uz dugotrajnu upotrebu, kako je za WebMD izjavio dr. Scott G. Weiner, direktor B-CORE-a u Brigham and Women’s Hospital u Bostonu. U suštini, svatko tko koristi opioidne lijekove izložen je riziku od razvoja poremećaja uzimanja opioida.

Dijabetes je povezan s različitim bolnim stanjima

Prema CDC-u, do 25 % osoba na dugotrajnoj terapiji opioidima može razviti poremećaj uzimanja opioida. 1999. – 2022. godine više od 300.000 ljudi u SAD-u umrlo je od predoziranja receptnim opioidima.

Dijabetes je povezan s različitim bolnim stanjima koja mogu natjerati osobe da traže olakšanje boli, napomenula je dr. Michelle Krichbaum, klinička menadžerica specijalizirana za upravljanje boli i nadzor opioida u Baptist Health South Florida. Stanja poput artritisa, bolova u leđima, ulkusa i perifernih neuropatija mogu dovesti do povećanih propisa za opioide.

Druga studija iz 2023. godine je otkrila da su korisnici Medicarea s dijabetesom bili skloniji propisivanju opioida ako su imali komplikacije poput neuropatije, prethodnih amputacija, visokog krvnog tlaka, pretilosti, srčanih bolesti ili perifernih vaskularnih bolesti. Rizik se dodatno povećao s oboljenjima jetre i pluća, depresijom i problemima sa zloupotrebom supstanci.

Primarni fokus trebao bi biti na učinkovitoj kontroli dijabetesa, naglasila je dr. Krichbaum. To može pomoći smanjiti vjerojatnost drugih bolnih komorbiditeta, čime se smanjuje potreba za bilo kojim analgeticima, uključujući opioide.

Ako imate dijabetes i brinete se zbog opioida, stručnjaci preporučuju sljedeće.

Dijabetes je povezan s različitim bolnim stanjima
FOTO: Shutterstock

Istražite druge mogućnosti upravljanja boli

Opioidi bi trebali biti posljednje rješenje, prema dr. Weineru. Razgovarajte o alternativnim tretmanima sa svojim liječnikom, poput protuupalnih lijekova za artritis ili lijekova za bolove u živcima. Budite oprezni s nesteroidnim protuupalnim lijekovima ako imate problema s bubrezima ili srcem.

Razmotrite nefarmakološke pristupe

Zatražite od svojeg liječnika uputnicu za psihologa specijaliziranog za upravljanje boli. Na velik dio percepcije boli utječe individualna interpretacija. Psiholog vam može pomoći preoblikovati vaše razumijevanje boli, dok terapije poput akupunkture, tai chija, fizikalne terapije ili joge mogu olakšati nelagodu.

Sudjelujte u otvorenom dijalogu

Prije početka uzimanja opioida pitajte svojeg liječnika o nužnosti, sigurnosnim mjerama i planovima za praćenje upotrebe lijekova. Razgovarajte o tome koliko ćete dugo biti na lijeku i strategijama za postepeno smanjenje doze.

Razgovarajte o semaglutidu sa svojim liječnikom

Referirajući se na studiju koja povezuje semaglutid sa smanjenim rizikom od predoziranja opioidima, dr. Krichbaum je napomenula da bi mogao umanjiti reakcije užitka na hranu i opioide. Iako su potrebna daljnja istraživanja, ako razmišljate o semaglutidu za upravljanje težinom ili dijabetesom, razgovarajte o ovoj potencijalnoj koristi sa svojim liječnikom.

Planirajte upravljanje boli nakon operacije

Studija na Stanfordu je pokazala da su osobe s dijabetesom tipa 2 koje su uzimale opioide nakon operacije imale 56 % veću vjerojatnost da će ih nastaviti koristiti tri mjeseca kasnije u usporedbi s onima bez dijabetesa. Razgovarajte o rizicima i prednostima opioida naspram alternativnih strategija upravljanja boli sa svojim liječnikom.

Obavijestite svojeg liječnika o drugim zdravstvenim problemima

Određeni zdravstveni problemi mogu zakomplicirati upotrebu opioida. Primjerice, apneja u snu može povećati rizik od respiratorne depresije, a oštećenja jetre ili bubrega mogu usporiti metabolizam opioida, što povećava šanse za neželjene reakcije.

Obavijestite svojeg liječnika o bilo kojoj povijesti zloupotrebe supstanci ili trauma jer to također može povećati rizik od poremećaja uzimanja opioida.

Obavijestite svojeg liječnika o bilo kojoj povijesti zloupotrebe supstanci
FOTO: Shutterstock

Poduzmite preventivne mjere

Zatražite recept za nalokson ili ga nabavite u ljekarni. Ovaj lijek može brzo preokrenuti predoziranje opioidima.

Uočite upozoravajuće znakove

Koristite opioide strogo prema propisanoj dozi i pratite znakove povlačenja ili povećane tolerancije. Upozoravajući znakovi uključuju traženje recepata od više liječnika, ranu obnovu recepata, zanemarivanje društvenih angažmana, korištenje opioida za emocionalno olakšanje ili opsesivno razmišljanje o dozama.

Borba s upotrebom opioida

Ako se vi ili vama bliska osoba borite s upotrebom opioida, razmotrite ova refleksivna pitanja.

  • Jeste li ikad osjetili potrebu da smanjite svoju upotrebu opioida?
  • Osjećate li se iritirano kada drugi spominju vašu upotrebu opioida?
  • Osjećate li krivnju zbog svoje upotrebe opioida?
  • Jeste li ikad uzeli opioide ujutro kako biste se nosili s danom?
Ako na dva ili više ovih pitanja odgovorite “da”, ili čak na jedno dok se osjećate zabrinuto, mudro je konzultirati se sa svojim liječnikom o testiranju na poremećaj uzimanja opioida.

Jedan od učinkovitih tretmana za poremećaj uzimanja opioida je buprenorfin, lijek koji također može olakšati bol.

Zanimljivo je da osobe s dijabetesom često doživljavaju poboljšanu kontrolu razine šećera u krvi kada prolaze tretman za poremećaj uzimanja opioida, vjerojatno zbog poboljšanih praksi samopomoći, objasnila je dr. Devon Tilbrook, obiteljska liječnica u Ontariju u Kanadi.

Upravljanje poremećajem uzimanja opioida može značajno koristiti i vašem dijabetesu i općem blagostanju, napomenula je. Slično tome, kontrola dijabetesa može pozitivno utjecati na vaš poremećaj uzimanja opioida.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Grant, K. (2024). Ozempic May Lower Risk of Opioid Overdose: What to KnowWebMD.
  2. Stewart, J. (2024). The Deadly Diabetes Risk You Don’t Know AboutWebMD.
  3. Casagrande, S. S. i sur. (2023). Opioid prescription and diabetes among Medicare beneficiaries. Diabetes Res. Clin. Pract., 196: 110240. 
  4. Zammit, A. i sur. (2023). Postoperative opioid prescribing patients with diabetes: Opportunities for personalized pain management. PLoS One, 0287697.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu