Visoki tlak ujutro može ukazivati na ova opasna stanja!

Visoki tlak ujutro

Visoki krvni tlak je stanje u kojem je pritisak krvi na stijenke krvnih žila veći od normalnog. Prilikom mjerenja krvnog tlaka on se smatra visokim ako gornji broj očita vrijednost iznad 129 mmHg (poznat kao sistolički tlak ili sila pumpanja krvi iz srca u arterije), a donji broj (poznat kao dijastolički tlak) očitava iznad 79 mmHg.

Jedna od tri odrasle osobe živi s visokim krvnim tlakom. Visoki krvni tlak smatra se vodećim svjetskim uzrokom smrti koji se može spriječiti.

Zašto je tlak ujutro visok?

Jutarnji sati mogu biti opasni za ljude koji žive s visokim krvnim tlakom. Studije su pokazale da se krvni tlak može najviše povećati u jutarnjim satima, što može povećati vjerojatnost srčanih događaja poput kardiovaskularnih ili cerebrovaskularnih bolesti.

Svaka osoba ima cirkadijalni ritam, koji je 24-satni ciklus koji regulira ciklus spavanja i budnosti. Jutarnji sati su obično kada se osoba budi. Nakon buđenja tijelo (osobito živčani sustav) otpušta različite kemikalije, poput adrenalina i kortizola, kako bi omogućio energiju za početak dana.

Iako su korisne, ove kemikalije mogu uzrokovati prirodni porast krvnog tlaka, što ljude koji žive s visokim krvnim tlakom izlaže povećanom riziku od komplikacija.

Normalno je da krvni tlak varira tijekom dana, zajedno s razinama aktivnosti. Teško da ćete primijetiti ove promjene krvnog tlaka osim ako nisu dramatične ili ne pokreću srčane ili neurološke događaje.

Krvni tlak slijedi obrazac tako da će porasti nekoliko sati prije buđenja, zatim raste tijekom jutra prije nego dosegne svoj vrhunac oko sredine dana. Nakon toga počinje opadati u kasno poslijepodne i navečer, a do najniže razine doći će noću prilikom spavanja.

Najvjerojatnije je da je krvni tlak koji ne slijedi ovaj obrazac abnormalan. Primjerice, razine krvnog tlaka koje ne padaju preko noći ili ostaju visoke tijekom dana mogu značiti da imate povećan rizik od bolesti srca i krvnih žila i drugih komplikacija.

Visoki tlak ujutro – vrste i uzroci

Postoje dvije vrste jutarnje hipertenzije:

  • visoki krvni tlak javlja se iznenada ujutro i nastavlja rasti neko vrijeme nakon ustajanja, ali zatim opada
  • visoki krvni tlak tijekom noći koji je još uvijek prisutan ujutro, a zatim se smanjuje.

Visoki krvni tlak ujutro povezan je s oštećenjem mozga, srca i bubrega. Također se povezuje s izazivanjem tihih moždanih udara, srčanih udara i drugih kardiovaskularnih komplikacija.

Zašto je tlak ujutro visok
FOTO: Shutterstock

Određena medicinska stanja dovode ljude u veću opasnost od visokog krvnog tlaka ujutro:

Također je utvrđeno da se visoki tlak ujutro javlja češće na temelju određenih okolišnih čimbenika:

Ako je moguće, najbolje bi bilo mjeriti tlak dva puta dnevno, u isto vrijeme.

Jutarnji i večernji termini mogu pomoći da shvatite rizik od visokog krvnog tlaka ujutro.

Prilikom mjerenja krvnog tlaka važno je suzdržati se od bilo kakvih aktivnosti koje bi mogle povisiti krvni tlak 30 minuta prije planiranog mjerenja. Te aktivnosti mogu uključivati ​​pušenje, tjelovježbu ili unos kofeina.

Sjedite s ravnim leđima, najbolje na tvrdoj površini kako bi držanje ostalo ravno. Nemojte prekrižiti ruke i noge; trebaju biti poduprti ravnom površinom.

Postavite nadlakticu u istoj razini kao srce s krajem manšete iznad pregiba lakta. Slijedite upute koje ste dobili s aparatom za krvni tlak. Možda bi bilo najbolje očitavati više od jednom u minuti kako biste dobili točan broj.

Visoki tlak ujutro – liječenje

Mogućnosti liječenja za visoki tlak ujutro su:

  • dugodjelujući lijekovi za krvni tlak – mogu kontrolirati krvni tlak dulje od 24 sata kako bi krvni tlak održali na zdravoj razini
  • uzimanje maksimalne ili pune doze lijekova za krvni tlak
  • kombinirana terapija – uzimanje više od jednog lijeka za krvni tlak kako bi se povećala učinkovitost lijeka.

Postoje koraci koje možete poduzeti kako biste spriječili visoki tlak ujutro, a uključuju sljedeće:

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu