HZJZ je osigurao 20.000 doza cjepiva protiv ove bolesti

HZJZ je osigurao 20.000 doza cjepiva protiv ove bolesti

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) osigurao je i distribuirao doze cjepiva protiv pneumokoka, koji uzrokuje upalu pluća.

Vesna Višekruna Vučina, dr. med., specijalist epidemiologije, Voditeljica Odjela za cijepljenje, Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti pri HZJZ-u, je poručila:

Za ovu godinu HZJZ je osigurao 20.000 doza cjepiva protiv pneumokoka i ona su podijeljena ordinacijama obiteljske medicine, kao i županijskim zavodima za javno zdravstvo.

Osobe u povećanom riziku trebale bi se cijepiti

Cjepivo protiv pneumokoka preporučuje se svim osobama koje su u povećanom riziku. To su kronični bolesnici, onkološki bolesnici i sl.

Ono je za njih besplatno i cijepiti se mogu tijekom cijele godine.

Izv. prof. doc. dr. sc. prim. Rok Čivljak, dr. med. spec. infektolog i subspec. intenzivne medicine, iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, je rekao:

Osobe u povećanom riziku trebale bi se cijepiti, kao i oni iznad 65 godina, jer ih štiti od mogućih komplikacija. U našoj Klinici napravili smo istraživanje prije pandemije COVID-a, gdje smo utvrdili da se čak 80 % bolesnika trebalo cijepiti, a to je učinilo njih nešto manje od 10 %. Sada je situacija nešto bolja, ali i dalje nije zadovoljavajuća.

Osobe u povećanom riziku trebale bi se cijepiti
FOTO: Reagiram i preveniram

“Reagiram i preveniram”

Zbog nedovoljne informiranosti o ovoj bolesti, kao i pravodobnoj zaštiti, pokrenuta je javnozdravstvena i edukativna kampanja “Reagiram i preveniram“.

Dr. sc. Zrinka Mach, mag. soc. geront., predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga i voditeljica kampanje “Reagiram i preveniram”, je rekla:

Uvidjeli smo kako velik broj ljudi ne zna što je pneumokok, a kamoli da bi se trebali protiv te bolesti cijepiti. U sklopu ove kampanje idemo na teren, među ljude, baš kako bi ih informirali o ovome problemu. Jer cijepljenjem mogu izbjeći hospitalizaciju, velike zdravstvene probleme i na koncu, mogu svoju kroničnu bolest držati pod kontrolom.

Građani se mogu cijepiti kod svojeg obiteljskog liječnika, u županijskim zavodima za javno zdravstvo. Također, pacijenti koji se liječe u Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac, kao i na Klinici za plućne bolesti na Jordanovcu mogu se besplatno cijepiti.

Prof. dr. sc. Gordana Pavliša, dr. med., specijalist internist, iz Klinike za plućne bolesti KBC-a Zagreb, je rekla:

Naši pacijenti već imaju problema s plućima i moraju paziti na sebe, tako da u razgovoru s njima i kada dobiju sve potrebne informacije, oni pristanu na cijepljenje protiv pneumokoka. Mogu reći da smo doista zadovoljni odazivom.

Broj oboljelih od respiratornih bolesti se povećava

Vesna Rukavina Potočki, dr. med., spec. obiteljske medicine, iz KoHOM – koordinacije hrvatske obiteljske medicine, je izjavila:

Zadnja tri tjedna je povećan broj oboljelih od respiratornih bolesti u našim ordinacijama. Međutim, mi komuniciramo s našim pacijentima i oni znaju da se mogu cijepiti protiv pneumokoka tijekom cijele godine. Tako da nema neke velike gužve za taj dio. Jako je dobro što se cijepiti može i na drugim mjestima, osim ordinacija liječnika obiteljske medicine. Ono što bih predložila jest da svatko od liječnika tko ima pristup e-kartonu može vidjeti treba li se pacijent cijepiti i to bi mogli učiniti na izlasku iz bolnice.

Reagiram i preveniram
FOTO: Reagiram i preveniram

Osobe s kroničnom srčanom bolesti (srčano zatajenje, kardiovaskularna bolest) mogu imati do 10 puta veći rizik za razvoj invazivne pneumokokne bolesti u odnosu na zdrave osobe iste dobi.

Osobe koje imaju šećernu bolest mogu imati do pet puta veći rizik za razvoj invazivne pneumokokne bolesti u odnosu na zdrave osobe iste dobi. Dok osobe s kroničnom bolesti pluća (astma, KOPB) mogu imati do 17 puta veći rizik u odnosu na zdrave osobe iste dobi.

Javnozdravstvena i edukativna kampanja “Reagiram i preveniram” već treću godinu zaredom educira građane o prevenciji i zaštiti pneumokokne bolesti. U Hrvatskoj je cjepivo dostupno i besplatno za sve osobe koje su u povećanom riziku.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje javnozdravstvene kampanje “Reagiram i preveniram”. 

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu