Jedna od 20 osoba koja ima ovu bolest nažalost će završiti smrtno! Stručnjaci pozivaju na cijepljenje putem javnozdravstvene kampanje

Dolaskom sezone respiratornih bolesti Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) osigurao je doze cjepiva protiv pneumokoka

Dolaskom sezone respiratornih bolesti Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) osigurao je doze cjepiva protiv pneumokoka.

Doc. dr. sc. Tomislav Benjak, dr. med., spec. javnog zdravstva i pomoćnik ravnatelja za kvalitetu HZJZ-a, je rekao:

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u skladu s cijelom svojom ulogom u ovom procesu cijepljenja protiv pneumokoka napravio je što je i naš zadatak, nabavili smo 20.000 doza cjepiva. Ona su dostupna za distribuciju u županijske zavode za javno zdravstvo. Tako da je s naše strane sve spremno.
reagiram i preveniram
FOTO: Hrvatski savez dijabetičkih udruga

Jedna od 20 osoba koja ima pneumokoknu bolest završava smrtno

Kako bi educirali i potaknuli na prevenciju, Hrvatski savez dijabetičkih udruga kontinuirano provodi javnozdravstvenu kampanju “Reagiram i preveniram“.

Mag. soc. geront. Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, je naglasila:

Prošle smo godine na terenu doista mogli vidjelti koliko naših građana ne zna što je pneumokok, a kamoli da protiv te bolesti postoji cjepivo. Nakon niza aktivnosti, odaziv na cijepljenje je bio vrlo velik i mi se doista nadamo kako će i ove sezone procijepljenost biti visoka. Jer ovdje govorimo o velikom broju ljudi koji imaju neku kroničnu bolest i koji se moraju i mogu na vrijeme zaštititi.

Pneumokokna bolest najčešće izaziva tešku upalu pluća. Za osobe koje su u povećanom riziku, poput osoba sa šećernom bolešću, srčanih bolesnika, onih koji imaju astmu i KOPB – cjepivo protiv pneumokoka je besplatno.

Prof. dr. sc. Gordana Pavliša, dr. med., specijalist internist pri Klinici za plućne bolesti KBC-a Zagreb, je objasnila:

Svjetske studije su pokazale da će jedna od 20 osoba koja ima pneumokoknu bolest nažalost završiti smrtno. Zato je važno da se na vrijeme zaštitimo i spriječimo teži oblik bolesti. Cjepivo je vrlo sigurno i ono štiti, posebice od invanzivne bolesti. Upravo zbog toga mi smo na Klinici za plućne bolesti na Jordanovcu u postupku početka cijepljenja protiv pneumokoka. Tako da će se i naši pacijenti ubrzo moći cijepiti kod nas u Klinici.
cjepivo protiv pneumokoka je besplatno
FOTO: Hrvatski savez dijabetičkih udruga

Oko pola milijuna osoba u Hrvatskoj ima šećernu bolest

Prim. dr. sc. Miroslav Venus, dr. med., specijalist epidemiolog, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva pri Hrvatskom liječničkom zboru, je dodao:

Znamo da imamo oko pola milijuna osoba sa šećernom bolesti, oko 800.000 pacijenata s kardiovaskularnim bolestima, oko 400.000 onih koji imaju KOPB, 200.000 onih koji imaju astmu – to su sve dijagnoze koje predstavljaju rizične čimbenike. Osobe koje imaju neke od tih bolesti svakako bi se trebale cijepiti protiv pneumokoka. I ono što je bitno jest da se te osobe trebaju cijepiti samo jednom u životu.

Cijepiti se može kod izabranog obiteljskog liječnika ili u županijskim zavodima za javno zdravstvo.

Dr. med. Dragan Soldo, spec. obiteljske medicine, je zaključio:

Unatoč velikom opterećenju ambulanti obiteljske medicine, mi cijepimo naše pacijente protiv pneumokoka. Bitan je dobar odnos i komunikacija između liječnika i pacijenta. Sam postupak cijepljenja je vrlo jednostavan, traje manje od 30 sekundi. Ja sam u svojoj ambulanti procijepio preko 200 pacijenata i nitko od njih nije imao neku alergijsku reakciju.
Iako se protiv pneumokoka može cijepiti tijekom cijele godine, stručnjaci preporučuju da se to učini prije početka sezone respiratornih bolesti, kako bismo se zaštitili na vrijeme.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu