Liječnici apeliraju: Oni koji prežive pneumokoknu upalu pluća imaju i dalje povećan rizik za smrtni ishod kroz 5 godina ili više, zaštitite se jednom dozom cjepiva

Odrasle osobe koje prežive pneumokoknu upalu pluća imaju i dalje povećan rizik za smrtni ishod kroz 5 godina ili više

Protiv pneumokokne bolesti u Hrvatskoj bi trebalo procijepiti gotovo milijun osoba koje su u riziku. Pneumokokna bolest teška je bolest u odraslih osoba koja može imati značajan utjecaj na pogoršanje kronične bolesti, a posebno su ugrožene osobe s dijabetesom, astmom, KOPB-om i kardiovaskularnim bolestima. Odrasle osobe koje prežive pneumokoknu upalu pluća imaju i dalje povećan rizik za smrtni ishod kroz pet godina ili više, a dio pacijenata nakon preboljele upale pluća ne uspiju se više vratiti u prijašnje stanje i mogu imati smanjenu kvalitetu života, istaknuto je na Panelu o pneumokoknoj bolesti.

Iako su izložene posebnom riziku, procijepljenost pneumokoknim cjepivom u Hrvatskoj je samo 5 % kod te populacije, rekao je prim. dr. sc. Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva:

Procjenjuje se da je 39 % odraslih (295.867) iznad 65 godina barem s jednom kroničnom bolešću koja ih dovodi u povećani rizik za nastanak pneumokokne bolesti. Uz to, u populaciji od 18 do 64 godine 19 % (518.396) također je barem s jednom kroničnom bolešću.
Pneumokok može uzrokovati upalu pluća, meningitis i sepsu
FOTO: Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske

Pneumokok može uzrokovati upalu pluća, meningitis i sepsu

Upala pluća najčešća je klinička manifestacijom pneumokokne bolesti u odraslih. Uzročnik bolesti pneumokok prenosi se s čovjeka na čovjeka dodirom i kapljičnim putem, pri čemu prvo dolazi do infekcije sluznica gornjeg dijela dišnog sustava, odakle se mogu proširiti u druge organe uzrokujući blaže upale poput upale uha, sinusa i bronhitisa ili pak teške upale pluća, meningitis i bakterijsku sepsu. Kod osoba koje boluju od astme ili kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), kardiovaskularne bolesti ili dijabetesa izazivaju znatno pogoršanje bolesti.

Voditeljica Odjela intenzivne i postintenzivne skrbi Klinike za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb, prof. dr. sc. Gordana Pavliša, tu se nadovezala:

Smrtnost povezana s pneumokoknom upalom pluća u svijetu iznosi gotovo 1,2 milijuna smrtnih slučajeva na godinu, a dobar dio pacijenata nakon preboljele upale pluća ne uspiju se više vratiti u prijašnje stanje i mogu imati smanjenu kvalitetu života nekoliko mjeseci ili godina.

Rizik od invazivne pneumokokne bolesti povećava se s dobi i kroničnim bolestima čak 3 – 7 puta, rekao je predsjednik predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma prof. dr. sc. Dario Rahelić. Dodao je:

Svim pacijentima s dijabetesom preporučujemo da se cijepe i protiv pneumokoka, te tako povećaju zaštitu od komplikacija koje se mogu nadovezati na gripu i COVID-19. Za osobe s dijabetesom, kao i za druge kronične bolesnike, to je cijepljenje važno, jer pneumokok može izazvati invazivnu plućnu bolest koja je za njih često vrlo teška.
Cjepivo je dostupno tijekom cijele godine
FOTO: Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske

Cjepivo je dostupno tijekom cijele godine

Pneumokokno cijepljenje osoba pod povećanim rizikom definirano je tzv. Programom 2 Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a posebnom riziku izložene su i osobe koje boluju od kroničnih bolesti:

  • dijabetes
  • kronične pulmološke bolesti (astma, KOPB)
  • kronične bolesti drugih organskih sustava (bubrezi, jetra, kardiovaskularni sustav sustav)
  • bolesnici s nasljednim ili naknadno stečenim imunodeficijencijama.

Dr. Dragan Soldo, predsjednik Hrvatskog društva obiteljskih doktora, istaknuo je:

Cijepljenje protiv pneumokoka preporučeno je i besplatno za kronične bolesnike, dostupno je tijekom cijele godine, a cijepi se jednom u životu. Cijepljenje provode ordinacije primarne zdravstvene zaštite i epidemiološki timovi u zavodima za javno zdravstvo. Cijepljenje protiv pneumokoka nije sezonsko kao za gripu, već se može provoditi bilo kada u godini. Može se provesti istovremeno s drugim cjepivima (npr. cjepivo protiv gripe ili COVID-19) – svako u drugu ruku.
Jurković
FOTO: Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske

Direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske mr. Dražen Jurković, dr. med., pozvao je sve bolesnike s kroničnim bolestima da se cijepe:

Ovom kampanjom želimo uputiti poziv svim rizičnim skupinama bolesnika da se cijepe jer se zahvaljujući cijepljenju incidencija invazivne pneumokokne bolesti smanjuje 65 do 84 %. Zajedničkom suradnjom svih uključenih te aktivnim pozivanjem na cijepljenje osoba pod povećanim rizikom značajno možemo smanjiti stope smrtnosti u toj populaciji.

O kampanji “Stop teškim oblicima pneumokokne bolesti – cijepi se!”

Cilj kampanje “Stop teškim oblicima pneumokokne bolesti – cijepi se!” jest usmjeriti i educirati javnost na cijepljenje protiv pneumokoka, koje je besplatno za određene rizične skupine građana (kronične bolesnike), sukladno propisanom nacionalnom programu imunizacije te je dostupno navedenim skupinama pacijenata tijekom cijele godine.

Roić, Mach, Jurković
FOTO: Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske

Zajedno uz potporu županijskih Zavoda za javno zdravstvo te aktivnim pozivanjem na cijepljenje osoba pod povećanim rizikom značajno možemo smanjiti stope smrtnosti u toj populaciji. Nositelj kampanje jest Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, a uz potporu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog društva za javno zdravstvo HLZ-a i Hrvatskog epidemiološkog društva HLZ-a.

Pročitajte i članak “Upala pluća (pneumonia) – uzroci, simptomi i liječenje“.

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu